Arkiv 2017

Aktiviteter 2017

Juldagsmorgon i Bergöns kapell


Vinterkallt kapell, men så mycket ljus och värme! Åter fick vi uppleva Juldagsmorgon i Bergöns kapell, ett arrangemang av Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.

Vinterklädda kom vi för att kunna få uppleva denna stämningsfulla stund i kapellet. Underbara sånger av Anna, Stilla Natt i stämmor, Julevangeliet, dikter och gemensamma julsånger. De många besökarna applåderade varmt när den korta stunden var slut i kapellet. Elsie och Anna framförde ett varmt tack till alla som kommit och välkomnade till Julkaffe med smörgås, julbulle och kaka i kapellstugan. Innan vi lämnade kapellet tillönskade Elsie och Anna, en god fortsättning och ett Gott Nytt år!

I kapellstugans fönster lyste ljusstakarna och marschallerna utanför lyste upp den tidiga morgonen, en juldagsmorgon att minnas och bära med sig i sitt inre.
/Maj Anita Persson

Stilla Julkväll med sång, musik och dikter i Julens tid


En så fin tradition! Det var 11:e året som Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten, välkomnade till Stilla Julkväll med sång, musik och dikter i Julens tid av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.

Det var ett sammanhållet program som skapar julstämning med välkända julsånger som Anna Häreskog sjöng och de båda sjöng Stilla Natt i stämmor. Elsie läste bland annat hennes egna dikter.

Efter avslutat program serverades kaffe med lussekatter, pepparkakor och glögg. Elsie framförde ett varmt tack för deltagande denna kväll och hon och Anna tillönskade alla en God Jul och ett riktigt Gott Nytt år!

Kvällen avslutades med att Anna Häreskog sjöng O helga natt.
/ Ingrid Rudh, Nöjeskommittén

Adventscafé med Nordanstigs Manskör


Det kunde inte vara en bättre inledning på den Adventstid som nu kommer, än att åter få samlas i Sågtäktens Bygdegård till Adventscafé med Nordanstigs Manskör!

Det känns ibland svårt att hitta de rätta orden för att beskriva känslan som infinner sig, när Manskören sjunger de underbara Julsångerna. Det är som om, nu börjar allt, den härliga Adventstiden, med ljus och värme och förhoppning om en tid där vi stannar upp och njuter och tar till oss av allt det vackra!

Det finns en sådan enorm sångarglädje som smittar av sig. Det ger oss också som publik, olika bilder och minnen inom oss. Det blev en fin blandning av julsånger både svenska och engelska, där publiken också inbjöds att sjunga med. Den här kvällen var det Hans-Gunnar Forsström som var ledare för kören.

Det blev kaffe och Adventsbulle och pepparkakor och åror, med många fina vinster. Efter kaffet fortsatte musikkvällen och givetvis ville publiken höra mera, det blev två sånger till.
/Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Musikcafé, 26 oktober 2017


Så fick vi förmånen att mötas igen i Sågtäktens Bygdegård för sång och musik, underbart! Den stora publiken välkomnades till Musikcafé med Kjell-Åke Körven Eriksson och Arne Holmberg.

Det blev en mycket fin och uppskattad kväll med de två medverkande! Egna fina texter och sånger av både Körven och Arne, gamla som vi kände igen och tycker så mycket om, nytt som blev nya sånger att tycka om! I allt som framfördes var det texter som berör på olika sätt, tänkvärt, stämningsfullt och humoristiskt! Spel och sångglädje!

I pausen gavs möjlighet till samtal, gemenskap, det händer så mycket när människor möts och får glädjas tillsammans! Visst blev det åror också, med fina vinster som skänkts.

Efter pausen fortsatte Körven och Arne att framföra både nyskrivna sånger och de som vi känner igen och gärna sjöng med i. Naturligtvis blev det extra nummer och Nöjeskommittén och publiken visade sin uppskattning med varma applåder.
/ Nöjeskommittén Sågtäktens Bygdegårdsförening genom Elsie Bäcklund Sandberg

Hantverksdag 14 oktober 2017


Hantverksdagen var fylld med glädje, hopp och framtidstro! Det var sol och barn och ungdomar som för traditionerna vidare!
Allt var nästan overkligt, från ösregn och blåst till en stilla lördagsmorgon med höstsol och en natur i det underbara färgerna! Utställarna kom i god tid för att få allt på plats. Tidigare utställare som återkommer och i år flera nya som ville vara med, underbart! Återigen fick vi förmånen att få uppleva allt det som föds ur många människors händer, tillverkade med kärlek till själva skapandet.

Det fanns något särskilt över årets Hantverksdag, det var barnen och ungdomarna. Så underbart att se, det hoppfulla i att de unga med glädje och energi, tar vid för att föra kulturarvet vidare! Vad kan vara mera glädjande och fantastiskt! Det går inte att ta miste på viljan och lusten i det som skapas och tillverkas.

Vilken fröjd att se 11 årige Nils Danneskog, som stod för Kolbulletillverkning, så suveränt skickligt han hanterade stekpannan över elden! Farmor Elisabeth Danneskog, själv utställare berättar att Nils har plockat lingon och själv gjort lingonsylten som serverades till kolbullarna.

I bagarstugan fanns från tidig morgon, 15 åriga Ingrid Mickel Mats som kavlade det mjuka tunnbrödet så fantastiskt fint! Vilka kakor, runda fina alldeles perfekta i formen! Nog har hon ärvt mormor Inger Anderssons förmåga, som också bakat i många år i bagarstugan.

Besökarna kunde njuta av allt det som erbjöds och det gavs även möjlighet till en stunds samvaro över kaffe med dopp, inne i Bygdegården. Att få träffas för samtal och gemenskap berikar livet, visst är det så!
/Elsie Bäcklund Sandberg, Nöjeskommittén

Gryning, tid för goda nyheter med Cecilia Kyllinge m.fl.


Fredagskvällen i Sågtäktens Bygdegård blev magisk! På scenen stod Cecilia Kyllinge, Fia Viktorsson, Elisabeth Berglund, Jan-Olov Jonsson, Anders Larm och Christer Ring.

Föreställning Gryning, tid för goda nyheter blev en upplevelse av stora mått! Humor, musik och allvar fanns genom hela föreställningen, där vi fick uppleva finstämda vackra sånger, texter som öppnade upp, trollband, berörde och berikade.

Allt det som vi fick ta del av, blev utrymme för reflektioner och egna tankar. I den tid vi lever i, där vi ständigt får höra om allt det mörka, negativa och skrämselpropaganda av olika slag, blev det en upplevelse att få lyssna till de goda nyheterna som ger hopp och insikter om att gryningen, ger förutsättningar att göra något gott, av en ny dag.

I föreställningen lyfts de verkliga hjältarna fram, alla de som genom engagemang och mod visar medmänsklighet, att vi alla är berörda, att vi alla har rätt att bli sedda och respekterade. Att vi alla behöver varandra och är varandras förutsättningar!

Vi fick i föreställningen minnas många som gjort skillnad bland annat Rosa Parks och ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”.

Den röda tråden i föreställningen handlade om vikten av att stanna till här och nu och att låta våra drömmar vara vägvisare, men också att använda den kraft och styrka som är oslagbar, när människor blir sedda och får utrymme att växa. Den här föreställningen var premiär inför turnén som började.

Kvällen blev sen, applåderna långa och när turnébilen åkte iväg, fanns vi kvar med en underbar känsla av att det kommer en gryning. En gryning som tar platsen och för undan mörkret och vi tar med allt som berört och berikats oss! De goda nyheterna blir det som bär!
/Elsie Bäcklund Sandberg

Öppet Hus i Bergöns kapell, 19 juli 2017


Onsdag den 19 juli anordnade Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten åter ett Öppet hus, med information om Bergöns kapell och dess historia. Elsie Bäcklund Sandberg, uttryckte glädje över att så många kommit och inledde berättandet med orden, – Varmt Välkomna till Bergöns kapell, ni är nu på kulturhistorisk mark!

Det blev en resa om det fina lilla kapellet, där Elsie berättade från början av kapellets historia och till den verksamhet som finns i dag i kapellet, både från Församlingens sida och över de arrangemang som Sågtäktens Bygdegårdsförening anordnar.

Den nya intressanta boken, ”Fiskarkapell i Gästrikland och Hälsingland” av Lars Nylander, Daniel Olsson, Bo Ulfhielm, lyftes också fram som mycket värdefull för vårt kulturarv.

Efter avslutad information välkomnades till kaffe, våfflor och hembakt kaffebröd i kapellstugan. Under dagen gavs ytterligare ett tillfälle att lyssna till kapellets historia.

Vid de båda tillfällena gavs en eloge till Skogsvårdsstyrelsen över de arbete som gjorts kring kapellet och dess omnejd. Kapellets sköts med omsorg av sommarstugeägarna i Inre hamnen.
/Ingrid Rudh

Stilla Sommarkväll på Bergön, 8 juni 2017.


Ett år har gått sedan sist när vi hade förmånen att få ta del av Stilla Sommarkväll i Bergöns kapell, som Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten inbjöd till för 11:e året!

Åter fick vi glädjen av att lyssna till ett sammanhållet program med sång, musik och dikter av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg. Det lilla vackra fiskekapellet var fullsatt och stillheten var märkbar, där de vackra sångerna varvat med dikter, berörde.

Efter det fina programmet välkomnades till Öppet hus i kapellet med information om kapellets historia den 19 juli, även detta ett arrangemang av Sågtäktens Bygdegårdsförening. Information lämnades också om församlingens högmässa på söndag.

Elsie och Anna framförde sitt varma tack till oss som publik, med en önskan om en härlig sommar! Det gick inte att ta miste på den uppskattning som vi som lyssnat, kände. Det applåderades livligt! Därefter inbjöds till kaffe med hembakt bröd i kapellstugan.

Sommarkvällen var ljus och ljuv och i samtal kring bordet hördes någon säga, -den här kvällen känns i mitt inre! Visst var det så, vi blev berikade och berörda av Annas vackra sånger och dikterna som Elsie framförde samt de sånger de sjöng i stämmor.
/Maj Anita Persson

Minnenas kväll med Nick Borgen 12 maj 2017


En nostalgikväll, minnen som kittlar och berör, vilken lycka att få äga minnen! Den som möjliggjorde det en fredagskväll i Bygdegården var Nick Borgen!Vilken kväll, igen! Det var femte gången som Nick besökte oss.

Det blev en trevlig kväll med visor och ballader av bl. a Cornelis, Ted Gärdestad, Sven Erik Magnusson, Astrid Lindgren, Bob Dylan och också Nicks egna sånger. Publiken fick också möjlighet att sjunga med. Nick Borgen tog oss med på en musikalisk resa med värme, glädje och humor.

Vilken avslutning det blev när Nick sjöng ”Jag och min far”. Det gick inte att ta miste på publikens uppskattning över kvällens evenemang, inte heller Nicks glädje över den publik han mött denna kväll.

Vid kaffeborden samtalade man om minnen, vad sångerna betytt och betyder och nöjeskommittén framförde ett varmt tack till kvällens huvudperson. Underbart att vi har våra minnen att glädjas åt, de förgyller vår vardag och Nick Borgen förgyllde vår fredag!

Selma Lagerlöf, 26 april 2017

Selma Lagerlöf, 1909

Hon, Selma kom till oss, så alldeles närvarande! Skådespelaren Carina Perenkranz i rollen som Selma Lagerlöf gav oss en fantastisk kväll i Bygdegården onsdag den 26 april. Nordanstigs Teaterförening hade glädjande åter gett oss möjligheten till en inbjudan till teater i Bygdegården

Det blev en magisk kväll, där vi fick uppleva Selmas liv och bakgrund till författarskapet. Texterna av Agneta Elers-Jarleman gav bilder av glädje, sorg, förtvivlan, längtan men också lycka och humor.

Vi kan nog påstå, att vi kunde ha hört en knappnål falla, för det låg magi i luften när Carina Perenkranz i sin roll som Selma, gav oss de olika bilderna om Selmas liv och författarskap på ett enastående och fängslande sätt!

Efter föreställningen fanns möjlighet att ta del av böcker som Selma Lagerlöf skrivit och visst blev det samtal kring Selmas liv vid det efterföljande kaffet med hembakt bröd. Det blev en kväll att minnas! /Elsie Bäcklund Sandberg

Påskmarknad 8 april 2017

Gun säljer eget hantverk

Påskmarknaden är en härlig tradition i Bygdegården. Även i år blev det en trevlig dag med många utställare både inne och ute. Hantverk av olika slag, sådant som sytts, stickats och virkats, träsaker, alster gjord med decoupage, fisk som det gjorts goda rätter av, den populära ostkakan, vårrullar, bakverk m.m.

Som vanligt tog det hembakta hällbrödet och mjuka tunnbrödet slut väldigt snabbt, trots att det har bakats mer i byns bagarstuga än vid tidigare marknader.

Glädjen var stor över att så många stannade kvar för fortsatt gemenskap över en kopp kaffe och hembakt kaffebröd.

Sagostund för vuxna, 9 mars 2017

Elsie Bäcklund Sandberg läser sagor

En mysig stund tillsammans. Så var det åter dags att tillsammans med ABF Hälsingekusten hälsa välkommen till Sagostund för vuxna i Bygdegården torsdagen den 9 mars.

Elsie Bäcklund Sandberg läste ”Dörrplåten” av Hasse Z och Benjamin Jacobsens novell ”Möjligheter i arla morgonstund”. Det är två humoristiska noveller från Radions P1 samlade av Gun Ekroth i boken ”Humoreller”, En bok för alla. Det blev en stund med humor och skratt!

I den svagt upplysta Bygdegården med ljus på borden kunde vi njuta av berättelserna och av kaffe med god vaniljkaka.
/Nöjeskommittén genom Ingrid Rudh

Kaffe med semlor, 19 februari 2017

Semlor och kaffe, en mysig och god tradition som Nöjeskommittén välkomnade till den 19 februari i Bygdegården! Givetvis var det som alltid hembakta semlor!

Byborna kom till en stunds trivsam samvaro och de som inte sett de nya tavlorna, som vi fått från Bygdegårdarnas Riksförbund, fick möjlighet till det.

Årsmöte i Bygdegårdsföreningenm 7 februari 2017

(årsmötesprotokoll)

Sågtäktens Bygdegårdsförening höll sitt årsmöte den 7 februari. Föreningen kan se tillbaka på ett fint verksamhetsår. Årsmötet godkände verksamhets- och ekonomisk berättelse, samt gav styrelsen ansvarsfrihet för verksamheten 2016.

Under året har bl.a hörslinga installerats, vattenlås kopplats in och golvet i stora salen behandlats. Styrelseledamoten Torbjörn Pihl,som stod inte till förfogande för en ny period,avtackades. Som ny ledamot valdes Anne-Sofie Åhlén.

Styrelsen består av ordförande Sturla Einarsson, Håkan Rudh, Elsie Bäcklund Sandberg, Tomas Öberg och Anne-Sofie Åhlén.

Nöjeskommittén består av Ingrid Rudh, Lena Liljedahl samt Elsie Bäcklund Sandberg.

Rapporter lämnades från bl. a Utvecklingsgruppen och Nöjeskommittén. Utvecklingsgruppen arbetar vidare med kravet om en gångväg mellan Sågtäkten och Strömsbruk, samt förslaget om ett seniorboende i byn, ett förslag som presenterats i kommunens arbete Vision 2020 samt Tänk-om Nordanstig. Samtalen fortsätter.

Konstrunda i fyra  bygdegårdar, 4 februari 2017

Karin Olsson framför några av tavlorna

Lördagen den 4 februari anordnades en Konstrunda i 4 Bygdegårdar, däribland Sågtäktens Bygdegård. Bygdegårdarnas Riksförbund har gjort det möjligt för oss som medlem att få konst till vår Bygdegård. Detta är vi mycket glada över!

Utställningen invigdes av ordföranden för Nordanstigs Konstförening, Janina Stoor, som höll ett mycket inspirerande tal över konstens och kulturens betydelse för oss människor. Janinas hälsning till oss blev: Låt dig berikas och beröras!

Elsie Bäcklund Sandberg framförde styrelsens och nöjeskommitténs tack och glädjen över de konstverk som vi har fått ta emot.

Det blev en fin dag, med många besökare och spännande samtal om konstverken. Precis som Janina sade, så blev det en eftermiddag som berörde och berikade!

Musikalisk resa med Olle Hillström, 14 januari 2017


Vilken härlig start det blev på det nya året i Bygdegården! En musikalisk resa med Olle Hillström, soppa och smörgås.

Det blev en kväll med värme, gemenskap och delaktighet i form av sång och musik, allsång och musiktävling som engagerade dem månghövdade publiken.

Innan dess berättade Olle om Gula Hjälmarnas engagemang för Läkare utan Gränser.

Det blev också berättelser om vad kulturen betyder för oss människor inte minst för de äldre som finns på olika institutioner och som inte alltid får förutsättningar att ta del av kultur och själva få utöva kultur.

Besökarna fick se några korta filmklipp från olika aktiviteter med Gula Hjälmarna.

I Hudiksvall finns en Äldrekulturgrupp som vill arbeta för att göra kulturen till en viktig del av vardagen för de äldre i olika boendeformer. I den gruppen ingår Olle, tillsammans med pensionärsorganisationerna och Hudiksvall Hela Livet.

Kvällen med Olle bjöd på glädje, optimism och tänkvärt budskap över värdet och vikten av att ha varandra, se varandra och glädjas över kulturens betydelse. Dessutom, god soppa och hembakt bröd.

Det blev många applåder och glädjeyttringar och visst blev det extranummer, Olles favoritsång, ”Mors Lilla Olle”!