Arkiv 2024

Städdag inomhus på Bygdegården, Onsdag 21 augusti 2024

Innan höstens aktiviteter börjar behöver bygdegården städas inomhus. Alla medlemmar i Sågtäktens bygdegårdsförening var välkomna att hjälpa till vid 18-tiden. Det som skulle göras var städning inne i bygdegården: fönstertvätt, torkning av bord och stolar mm. Efter det avslutade arbetet blev det smörgås och kaffe och som alltid en trevlig samvaro!

Stilla Sommarkväll i Bergöns kapell, Lördag 13 juli 2024

Elsie Bäcklund Sandberg, Anna och Tilda Häreskog i Bergöns kapell med programmet ”Stilla Sommarkväll”.

Stilla Sommarkväll i Bergöns Kapell

En fantastisk sommarkväll, vädret kunde inte ha varit bättre, när Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten inbjöd till: Stilla Sommarkväll i Bergöns kapell.

Ett program med Sång, musik och dikter av och med Anna Häreskog, Tilda Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg. Det är andra året som Tilda sjunger med oss i detta program, så fint! Det var 17:e året, som Anna och Elsie med stor glädje välkomnade den stora publiken till denna kväll med ett sammanhållet program, där Anna sjöng de så fina sångerna som varvades med dikter, som till huvuddelen är skrivna av Elsie Bäcklund Sandberg.

Tilda sjöng tre sånger tillsammans med Anna och de tre sjöng tillsammans ”Sången om Sommaren”.

Efter avslutat program framförde Lena Liljedahl från Nöjeskommittén ett varmt tack, för åter ett program som berörde och berikade. Lena överlämnade blomstercheckar. Lena ville också att det skulle bli en sång till och då framfördes åter ”Sången om Sommaren”. Elsie framförde de medverkandes varma tack till alla som kommit och välkomnade varmt till kapellstugan, för kaffe med hembakt bröd och med en önskan om en Trevlig Sommar på alla sätt!

Bergöns fina Kapell är beredd att ta emot publiken, till en kväll med sång, musik och dikter. En mångårig tradition, en stund med värme och gemenskap. Allt som berikar vår inre människa.

I den härliga sommarkvällen, blev det en fin stund i gemenskap runt kaffeborden, både ute och i Kapellstugan.

En stund i gemenskap och stort, att vi åter får förmånen att tillsammans stanna till, få lyssna och glädjas åt de vackra sångerna och åt de dikter som framfördes. Många tankar blev det till alla de, i denna oroliga värld som lever där våld och krig är deras vardag. De som inte får mötas i glädje och gemenskap! Fruktansvärt! Vi måste tro att det blir ett slut på allt detta!
Vi sjunger och ger orden även till dem!
Allt blir åter så tydligt, det händer mycket där människor möts!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Öppet Hus i Bergöns Kapell, Torsdag 27 juni 2024

Öppet Hus i Bergöns Kapell

En underbar dag med sol, värme och fågelsång! Så var inramningen till Öppet Hus i Bergöns kapell, ett arrangemang av Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten! Att en sådan dag, få uppleva så många intresserade av Kapellets historia och att i gemenskap ute i det vackra vädret tillsammans få dricka kaffe med våfflor och hembakt bröd, det är stort!

Vid två tillfällen under dagen berättade Elsie Bäcklund Sandberg om kapellets historia. Många har trott att Bergöns Kapell var från 1400-talet. Men med dendokronologiska undersökningar, alltså årsringsdateringar genom borrprover, fastställdes byggåret till år 1636. En av stockarna hade 272 årsringar, detta innebär att tallen började växa på Bergön år 1364!

Besökarna fick veta mycket om kapellet som står på Kulturhistorisk mark. De fick också lyssna till, om de väl bevarade gamla handlingarna som hittades under altarringen 1926. Bland dessa fanns kopior på Johan den 111:s resolution om att Gävlefiskarna fick fiskerätten 1557. Det var det beslut, som Gävlefiskarna väntat och kämpat för, i så många år! Norrtäljefiskarna hade den rätten, genom Fiskestadgan från år 1450. Kopiorna på dessa handlingar finns bevarat på Landsarkivet i Härnösand genom Eva Björks försorg, vilket vi är så glada över!

Besökarna fick också lyssna till att det enligt fornlämningar, så har det funnits befolkning på Bergön, redan under järnåldern. 1980 gjordes ett högintressant fynd av Lisa och Sören Wallström i Sågtäkten. Det var ett romerskt bronsmynt, daterat till Kejsare Neros tid år 54-68 e Kr och var enligt expertis vid Statens Myntkabinett i Stockholm, hittills unikt i landet när det hittades.

Gästböckerna i Kapellet beskriver att det är många besökare och att Kapellet uppskattas! Kapellet vårdas med omsorg och kärlek av sommarstugeägarna. Åter en eloge till Yttre Bergöns Samfällighets förening, som initierat och gjort så fint med gallring och promenadstigar med stöd från Skogsvårdsstyrelsen.

Besökarna fick också information om de arrangemang som finns i Kapellet ifrån församlingen men också från Sågtäktens Bygdegårdsförening, med en bakgrund om varför Sågtäkten är engagerad i Bergöns Kapell!

De besökande tillönskades en Trevlig Sommar och hälsades varmt välkomna till kommande arrangemang, nu närmast Stilla Sommarkväll. Ett Varmt Tack också för att de kommit till Öppet Hus, där vi tillsammans återigen, får uppleva Historiens Vingslag!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Brödförsäljning i Sågtäktens Bygdegård, Lördag 15 juni 2024

Försäljning av vårt bröd som bakats av föreningens medlemmar i vår bagarstuga. Både hällbröd och mjukt tunnbröd gick att köpa i Sågtäktens bygdegård.

Arbetsdag utomhus vid Bygdegården, Tisdag 7 maj 2024

Inför sommaren behövde det städas och fixas lite utomhus vid Bygdegården. Det var krattning och rensning i blomrabatter mm. Efter det gemensamma arbetet var det kaffe och smörgås och trevliga samtal.

Vid styrelsemötet som var senare på kvällen fick vi besök av Björn Hådell från Gävleborgs Bygdegårdsdistrikt, som lämnade över blommor, diplom och en tårta till vår Elsie Bäcklund Sandberg för att hon är en av bygdegårdarna i Gävleborgs eldsjälar! Det var vi i styrelsen som nominerat henne till detta eftersom vi tycker att hon är fantastisk och en riktig eldsjäl. Tyvärr stavade de hennes namn fel på diplomet men det kommer förhoppningsvis ett nytt rättstavat diplom från distriktet. Det finns många eldsjälar i vår förening men Elsie är out-standing och förtjänar denna uppskattning från oss.
Stort GRATTIS till Elsie!

Filmkväll, Tisdag 16 april 2024

Vi skulle ha tittat på ”The Straight Story”, som handlar om en man som åker och hälsar på sin bror. Han har ingen bil, inte råd att åka buss och vill inte bli skjutsad, så han åker på sin gräsklippare. Det är en mycket trevlig film. Men den tittade vi inte på för när vi skulle spela den bara spottade DVD-spelaren ut den skivan hela tiden.

Så istället tittade vi på en reservfilm som blev något helt annat än det vi affischerade om. Filmen heter ”Doften av rosor” och blev ändå väldigt uppskattad. Efter halva filmen fikade vi som vanligt. Nästa film blir till hösten och då hoppas jag vi slipper sådana där fel. // Anne-Sofie Åhlén, Filmkommittén

Musikcafé med gruppen ”Fem över 12”, Onsdag 10 april 2024

Ett så fint Musikcafé i Sågtäktens Bygdegård med gruppen ”5 över 12”

Sång och Musikglädje i Sågtäktens Bygdegård!

Vilken fin nostalgikväll det blev i Bygdegården, när Sång- och Musikgruppen ” 5 över 12” välkomnades varmt, av Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg. Ett varmt välkommen också till publiken som kommit!
I kväll bestod gruppen av 4 personer, eftersom Göran Larsson inte kunde vara med, tråkigt besked, men vi hoppas att de blir alla 5, vid ett annat tillfälle.

Hur var det med namnet ” 5 över 12″? Vi får se om kvällen ger något svar på detta!
Mats Sandström presenterade kvällens medverkande, Torsten Wallén, Stefan Trönnhagen, Johannes Sandström och Mats själv!

Vilken härlig kväll vi fick vara med om. Det blev en mycket bred repertoar, 60-70 tals låtar både på svenska och engelska. Visst minns vi och kände igen!

Det blev också allsång, det började med ”I natt jag drömde”, där Mats uttryckte att det är en sång som vi verkligen vill och behöver sjunga just nu, mer än någonsin!

Efter kaffe med hembakt bröd och åror med fina vinster, så fortsatte den fina sång- och musikkvällen!
Och det blev också mer allsång, en repertoar på gamla läsarsånger, ett så uppskattat inslag!

Kvällen avslutades med att Lena Liljedahl från Nöjeskommittén, framförde önskemål om en sång till och visst blev det så, till allas glädje!

Lena framförde Nöjeskommitténs varma tack för ett så härligt musikcafé, med så mycket av sång- och musikglädje! Och vilka minnen det blev, när gruppen spelade ””Twilight Time” av Emil Ford, kom Lena så väl ihåg, den första dansen hon dansade! Sådant glömmer man inte!

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén framför ett varmt tack för en så härlig nostalgikväll i Bygdegården!

Gruppen fick varma applåder för sin medverkan.

Lena välkomnade till brödförsäljning i juni och verksamheten som flyttas till Bergöns kapell under sommaren, både Öppet Hus och Stilla Sommarkväll. Ett varmt tack till både medverkande och publiken för denna så trevliga kväll!

Vi lämnar Bygdegården, släcker ner och bär med oss glädjen, sången och musiken. Himlen är klar, vi ser stjärnorna. Det är rofyllt, Våren är på väg och tacksamheten stor över att vi får träffas, får uppleva allt detta som berikar oss på olika sätt i en orolig värld! Så fint och tänkvärt det blev, när vi sjöng med i Carl Antons ”Nu går sista visan”. Så lätt att få sjunga med: ”Låt den sista strofen bli till en sång vi minns. Tack för att jag får ha dej- tack för att alla finns!

Och hur var det nu med namnet på gruppen, ”5 över 12”?
Det får vi nog veta nästa gång, när de är alla fem och tillbaka hos oss Sågtäktens Bygdegård!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Påskmarknad i Sågtäktens Bygdegård, Lördag 23 mars 2024

Så mycket fint att ta del av, som flitiga händer har skapat!

Påskmarknad i Sågtäktens Bygdegård

Våren är på väg och Påsken närmar sig, då är det dags för Påskmarknad!
Lika trivsamt på alla sätt, varje år!

Så många utställare som så välvilligt vill dela med sig av sitt Hantverk av olika slag!
Allt det som med glädje har skapats av flitiga händer och som berikar oss på så många sätt!
Visst handlar det om Kulturarv, glädje och gemenskap när vi får mötas i Vårens tid, när vi väntar på ljus och värme, i en tid som i övrigt är mörk och orolig!

Men vi måste tro på en tid, där ljuset får segra över mörkret och vi får uppleva att krigets vanvett upphör!
Det som är så fint är, att vi får träffas i gemenskap och med insikten över att vi behöver varandra och att vi får träffas och glädjas tillsammans, det är stort!

En trivsam och god stund vid fikabordet!

Det härliga sorlet av samtal över kaffe och hembaktbröd, är underbart, när alla tagit del av det som finns att erbjudas. Det blir den så värdefulla gemenskapen! Det blev fort fullt i lilla salen för kaffe och samtal, så tur var att det också fanns ett bord för att fika i stora salen, där utställarna fanns.

Så trevligt med också, unga utställare!

Härligt är också att även i år, få se unga entusiastiska utställare!
Det är en rikedom att få samlas en sådan här dag, i Sågtäkten!
Alla utställare och besökare hälsas välkommen tillbaka till vår Bygdegård för gemenskap och upplevelser!
Återigen säger vi, det händer mycket där människor möts!
Nu möter vi den underbara Våren!

/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Temakväll: Inspirationsföreläsning ”Odla tillsammans! ” med Helena Brusell, Tisdag 5 mars 2024

Helena Brusell berättade inspirerande, om de så spännande samodlingsprojektet i Mellanfjärden. Allt för klimatet, för det viktiga miljöarbetet och för gemenskapen.

”-De som har gjort detta, måste ha tänkt med hjärtat! ”

Tolvåriga Signes spontana ord, efter att hon tagit del av den underbara dagen i Trolska Skogen – De måste ha tänkt med hjärtat!
Det kunde inte formulerats bättre, det enastående arbete som Helena Brusell stått och står för!
Vilken stolthet för Nordanstigs kommun! Så väl värd Helena är, för de pris som hon fått ta emot och nu senast 2023 för hennes enastående arbete! En av priserna var, Hälsingerådets första utdelning av Hälsingebocken, med motivering ” förmåga att förvandla drömmar till verklighet och verklighet till drömmar”!
Så utvecklar Helena vidare, ett samodlingsprojekt för klimatet, miljön och för gemenskapen, i Mellanfjärden!

Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg hälsar varmt välkommen till Helena Brusell och publiken. Det var Temakväll i Sågtäkten som Bygdegårdsföreningen inbjöd till, i samarbete med ABF Hälsingekusten. En kväll som med framtidstro, entusiasm, glädje, och gemensamma mål.
Så mycket vi fick veta och ta del av. I en orolig värld, behöver vi fokusera på det som ger och är glädje, engagemang och resultat! Hållbarhet, med fokus på det viktiga miljöarbetet!

Helena gick en utbildning i Söderhamn om ekologisk grönsaksodling, hållbar omställning. Eleverna fick till uppgift att göra en skiss på papper, hur odlingen skulle kunna se ut, storskaligt.
”Jag vill göra det på riktigt” – berättade Helena och så kom projektet till.
Projektet startade och är på 3 år och redan från början, var det 26 personer som ville vara med.
Intresset var stort i byn att vara med i en gemenskap kring att odla och tillsammans arbeta med det som behövdes göras, för att komma igång.

En person lånade ut en täkt under 3 år, för att kunna börja odla på.
Det bildades olika grupper, beroende på vad som kändes bäst att börja odla, var det kålen, potatisen, gurkorna, salladerna eller var det blommorna?
Hur var det nu med alla frön, hur samlar jag in detta, hur förvarar och utvecklar jag för kommande skördar? Vi måste lära oss och förstå vår natur! Höstens Knytkalas, storheten blir så påtaglig, med alla de rätter som lagats av det som skördats!

Efter kaffe med hembakt bröd, fortsatte samtalen med frågor och tankar till Helena.
Lena Liljedahl från Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till Helena, för den så intressanta kvällen och det blev varma applåder!
Det här med gamla frön, som vi glömt bort, att odla för att vi är rädd om vår jord, växter och varandra, vad kan vara mer viktigt, menar Lena.
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Filmkväll med Anders Hansers filmer, Tisdag 27 februari 2024

Första filmen vi fick se var ”Klingande Klenoder i Klaverens hus i Lövstabruk”.

Vilken filmkväll vi fick uppleva i Sågtäkten!

Med glädje välkomnades publiken till två av Anders Hansers fantastiska filmer genom Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten!

Elsie Bäcklund Sandberg från Nöjeskommittén, berättade om Anders Hanser, som beskrivs som ett unikum, i den svenska mediabranschen och dessutom en verklig folkbildare. Sedan 1970 har han producerat närmare 1 000 filmer, bildspel, radio och TV-program.

Många utmärkelser har Anders blivit tilldelad, år 2015 HM Konungens Guldmedalj för sina framstående insatser som fotograf. Han fick även Dalarnas Stora Kulturpris och också som förste fotograf, tilldelades han samma år, Evert Taube Stiftelsens ”Sjösala pris” ”samt också Bild och Ord Akademins pris.

Första filmen vi fick se, var ”Klingade Klenoder i Klaverens Hus i Lövstabruk” med Stefan Nilsson. Där finns hela den svenska klaverhistorien samlad, i ett privat musikmuseum med musikforskaren Eva Helenius som initiativtagare.

Museet bevarar minnen, av svensk musikinstrumentindustri för tillverkning av pianon, flyglar m.m.
En mycket stor samling av enastående instrument, flertalet spelbara och vackra, som fantastiska konstverk! På filmen berättar Eva Helenius om museet.

Underbart att få lyssna till Stefan Nilssons kompositioner i Klaverens hus!

Att denna kväll, få lyssna när Stefan Nilsson spelade några av sina kompositioner på dessa instrument, var helt fantastiskt! Stefan är ju den, som skapat så många underbara kompositioner till långfilmer och tv serier. Vi fick bl.a. lyssna på musik från Skärgårdsdoktorn, ”Gabriellas sång” från filmen Såsom i himmelen och ”Fionas tema” från ”Den ofrivillige golfaren”. Det var helt underbart att höra dessa låtar spelas på dessa fantastiska instrument! Vi fick också lyssna till den vackra låten ”Yttersti”, som betyder ytterst, längst bort på norrbottniska.

Efter den filmen blev det en kaffepaus med hembakt bröd och i gemenskap fick vi en stund, att samtala om det vi hört och sett. Därefter samlades vi igen för att fortsätta filmkvällen. Anne-Sofie Åhlén från Bygdegårdsföreningen, skötte som vanligt tekniken på ett utmärkt sätt!

Från ABBA till Mamma Mia- den fantastiska historien från 1974-1999 berättad av ABBA-medlemmarna själva och deras nära vänner, med Anders Hanser bakom kameran!

Så var det dags för filmen ”Från ABBA till Mamma Mia!” En film där vi fick uppleva den fantastiska historien från 1974-1999 berättad av ABBA-medlemmarna själva och deras nära vänner.
Anders Hanser var deras officiella fotograf och kunde ta unika bilder. I början var han även radioproducent och har sparat alla inspelningarna, man kan inte komma närmare ABBA.

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till publiken och ställde frågan –Minns ni, när ABBA vann Melodifestivalen? Visst minns vi och kvällen blev också minnenas afton! Njutbart på alla sätt!
Lena välkomnade till kommande aktiviteter i Bygdegården, nu närmast Temakväll och sedan Påskmarknaden!

Känslan inombords denna kväll är rikedom, värme och tacksamhet över allt som vi får uppleva! Allt som berikar vår inre människa!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Temakväll ”Vad gör vi om något händer, sjukdom eller olycksfall?”, Måndag 19 februari 2024

Läkaren Anna Mueller gav besökarna en inspirerande föreläsning i Sågtäktens Bygdegård.

En folkbildande kväll av stora mått i Sågtäktens Bygdegård!

Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten välkomnade till Temakväll med rubriken: ”-Vad gör vi om något händer, sjukdom eller olycksfall?” För kvällen stod, Läkaren Anna Mueller.
Vilken folkbildande kväll för oss!

Vi fick helhet och sammanhang! Detta med vikten att veta, varför man inte ska göra det ena eller andra, utan att veta säkert! Oftast har vi hört och lärt oss vad vi behöver göra eller inte göra när något händer, men inte varför man ska göra eller inte göra det, som vi lärt oss eller känner till!

Anna Muellers inspirerande föreläsning, gav så många insikter och tips! Så skönt med förklaringar till det nödvändiga, som ska göras eller inte göras i olika lägen! Vi fick insikter om förloppet av en förstahjälpen insats. Genomgång av de viktigaste livräddande åtgärderna. Vidare om olika tillstånd, som vi kan träffa på vid ett tillbud av olika slag, förgiftning, skador genom värme och skador genom kyla.

Anna Mueller gav oss så mycket kunskap och saker att tänka på!

Så var det ju detta, vad är bra att ha hemma och i bilen? Hur var det nu, har vi två varselvästar i bilen? Det var många sanningens ögonblick!

Vi behöver stanna till och tänka efter, vad som behövs om något händer och vad kan och ska jag göra eller inte göra, innan ambulansen kommer! Anna belyste också vikten av att behålla lugnet, i situation där hjälp behövs.

Efter kaffe med hembakt bröd, fortsatte Anna att ge oss både kunskap och tips, som behövs i en nödsituation.

Det blev också en sammanfattning av kvällen och Anna gav oss också ord på vägen:
•       Det bästa, förebygg skador eller sjukdom
•       Var lugn
•       Skydda dig själv
•       Checka läget, kontakt med patienten
•       Om nödvändigt och möjligt, dra patienten ur det farliga läget (Rauteck greppet)
•       Ring ambulans, har det hänt i hemmet ha viktigt information till hands ( medicinlista, allergier m.m.
•       Börja med första hjälpen till de och den som är allvarligt skadad.(livräddning)
•       Tänk på att barn och äldre har mindre tolerans till vätskeförlust och feber.

Lena Liljedahl framför Nöjeskommitténs varma tack till Anna, för en så inspirerande och viktig Temakväll!

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén framförde ett Varmt tack till Anna för en så informativ och viktigt temakväll! Så mycket för oss att ta med oss och fundera över och få insikter om.
Det blev varma applåder till Anna!

Lena blev påmind om hennes erfarenheter i sitt arbete inom vården, detta att behålla lugnet och inse att göra, det man kan göra.

Det välkomnades också till kommande aktiviteter, nu närmast filmkväll och därefter en ny Temakväll.
Återigen, en så fin kväll, med betydelsen av helhet och sammanhang!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Årsmöte i Sågtäktens Bygdegårdsförening, Tisdag 13 februari 2024

Ordförande Per Westberg hälsar Karin Olsson varmt välkommen som ny i styrelsen,

Årsmöte – tillbakablick, men ett nytt år med nya möjligheter!

Så var det dags för medlemmarna i Sågtäktens Bygdegårdsförening att samlas till Årsmöte för att gå igenom förra årets verksamhet, reflektera men också för att tillsammans, fatta kloka beslut inför det nya verksamhetsåret!

Föreningens ordförande Pär Westberg, hälsade de närvarande varmt välkomna!
Genom Verksamhetsberättelsen gavs möjlighet att ta del av föreningens stora utbud av evenemang, under det år som varit, med många besökare!

Verksamhetsberättelsen gav också information om det arbete som gjorts i övrigt i Bygdegården och Bagarstugan.
Nödvändiga investeringar under året, som fortsätter.
Med glädje konstaterades att de sökta bidraget från Nordanstigs kommun beviljades, för att restaurera brokvisten till stora ingången samt nödvändig uppdatering av elinstallationerna i lokalen.

Verksamhetsberättelsen godkändes, likaså den ekonomiska berättelsen och styrelsen beviljades ansvarsfrihet enligt revisorernas förslag.
Budgeten för 2024 antogs och medlemsavgiften beslutades förbli oförändrade under 2024.
Positiva erfarenheter lämnades om Bygdegårdsföreningen Facebooksida, kopplat till hemsidan, som används för att sprida evenemang. Positivt är att det är många delningar, alltså är det många som får information om våra aktiviteter.
Grannsamverkan Sågtäkten, fortsätter att arbetas med och enligt webbansvarig Anne-Sofie Åhlén, så är det många som tar del av aktuell information och av vår verksamhet, på både Facebook och hemsidan.

De ledamöter vars mandatperiod utgick, omvaldes till sina respektive uppdrag enligt valberedningens förslag.
Till ny styrelseledamot valdes Karin Olsson, efter Tomas Öberg, som inte stod till förfogande till omval i styrelsen, men blev omvald till ”Hustomte”.
Styrelsen består av ordf. Pär Westberg, kassör Håkan Rudh, sekr. Elsie Bäcklund Sandberg, ledamöter Anne-Sofie Åhlén och Karin Olsson.
Det målmedvetna arbetet i Utvecklingsgruppen fortsätter, för ett Seniorboende i byn!
Vidare fortsätter de tre Föreningarna i byn, arbetet för att få svar på de ställda frågorna kring, de redovisade förslaget om Kommunens Vägbelysningsstrategi.

Årsmötet avslutades med att ordförande framförde ett varmt tack för deltagandet, för bra samtal och visat intresse och inbjöd till kaffe och smörgåstårta.
Nu börjar ett nytt verksamhetsår med glädje, gemenskap och utmaningar. Ledstjärnan för vår Bygdegård är, en mötesplats för de många människorna

Styrelsen för Sågtäktens Bygdegårdsförening genom Elsie Bäcklund Sandberg

Kaffe och Semlor i Bygdegården, Söndag 11 februari 2024

Lena Liljedahl berättar semlornas historia i Sågtäktens Bygdegård

Semlor, kaffe och en så mysig stund i gemenskap!

Som vi har längtat till de underbara semlorna!

Visst är det så och glädjen var stor från Nöjeskommittén, när lilla salen på Bygdegården i Sågtäkten fylldes med besökare, som samlades för den här fikastunden! Vi tog in ett extra bord, så att alla kunde sitta tillsammans med lite extra värme från den lilla kaminen!

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén, berättade för besökarna om bakgrunden till semlan.

Hur var det nu allt började och utvecklades? Vilket mjöl användes och vilka tillbehör fanns med från början? Det blir så tydligt, allt bär på en historia, värd att blir berättad och lyssnad till! Lena fick varma applåder, från besökarna.

En av de hembakade semlorna innan den blev uppäten.

Över en kopp kaffe och semla och med sorlet från samtalen blir allt så tydligt, mötet mellan människor, samtalet och gemenskapen, allt detta som berikar och berör!

Vi behöver varandra, det finns inga, de andra och vi, utan bara vi!  Detta behövs mer än någonsin i en värld fylld av oro!

Mötesplatserna, så viktigt att de finns, andrummet för samtal och gemenskap! Det är det som är vår ledstjärna i Bygdegården, att vara en mötesplats för de många människorna, där vi bjuder in till olika aktiviteter i samarbete med ABF Hälsingekusten!

Nu närmast en Temakväll, som vi välkomnar till!

Återigen så blir känslan så tydligt, det händer mycket där människor möts!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Filmkväll ”A Man Called Otto”, Tisdag 6 februari 2024

Vid årets första filmkväll visades ”A Man Called Otto”. Det är den amerikanska versionen av ”En man som heter Ove” och Tom Hanks spelar huvudrollen, som Rolf Lassgård spelar i den svenska versionen. Handlingen är i stort sett identisk med den svenska filmen och även från boken. Skillnaden är bara att den utspelar sig i ett amerikanskt bostadsområde. Det känns därför som en annan film än den svenska filmen. Tom Hanks gör som vanligt en fantastisk roll. Bland de andra rollerna blev jag särskilt förtjust i Marisol, Ottos nyinflyttade granne och hennes barn. Hennes man, Tommy, växer ju fler gånger man ser filmen. Helt underbar film!

Tom Hanks son, Truman Hanks, spelar Otto som ung och Tom Hanks fru, Rita Wilson är en av filmens producenter och är också med och sjunger ledmotivet väldigt vackert. Det var Rita Wilson som efter att ha sett ”En man som heter Ove” på bio sade till sin make att ”den här filmen borde vi göra en amerikansk version av och du ska spela Ove”. Jag är väldigt glad att hon kom på den idén för då fick vi se ytterligare en fantastisk version av boken. Jag kan inte bestämma mig vilken av versionerna som är bäst. När jag nyss sett den ena tycker jag den är bäst och när jag nyss sett den andra tycker jag den är bäst.

Efter halva filmen tog vi, som vanligt, paus och fikade.
/Anne-Sofie Åhlén, Filmkommittén

Musikcafé med Olle Hillström, Onsdag 24 januari 2024

Olle Hillström och Elsie Bäcklund Sandberg i Sågtäktens Bygdegård

Vilken härlig start på Vårens aktiviteter i Sågtäktens Bygdegård!

Nöjeskommittén genom Lena Liljedahl, hälsade Varmt Välkomna till årets första musikcafé!
Ett Varmt Välkommen till Olle Hillström som den här kvällen bjuder på både egna sånger, men också de dikter som han tonsatt som Elsie Bäcklund Sandberg har skrivit. Lena lyfter fram Olles stora engagemang med Gula Hjälmarna som skänker stora summor av sina intäkter, till Läkare utan gränser! Så stort och fint!

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén hälsar välkommen!

Olle inleder kvällen med en resa från barndomen och till här och nu, i Sågtäktens Bygdegård.
Sångerna och det Olle berättar för oss, ger en så tydlig bild över vad som har varit och är viktigt, i Olles liv! Orden, sången och musiken!

Olle ger också en bild av drömmar som barn, som kan både förminskas och möjliggöras! Vikten av att få förverkliga sina drömmar! Skulle bli som Beatles, den första gitarren av sin pappa, men också hur avsaknaden av förståelse och respekt för sina drömmar som barn, kan förminska. Men så kom kraften att inse, att man kan och vill och just få möta de som ser och förstår, att ta vara på och låta allt få blomma!
Och visst blommar det!

Efter kaffepaus med hembakt bröd, tar Olle vid, för att berätta om mötet med Elsie och de samarbete som de bl a har haft i Äldre kulturgruppen. Vidare om hans intresse att få de dikter hon skrivit, för att kanske tonsätta dessa.

Det blev 9 tonsatta dikter, som Olle framförde och som också finns på en CD.
Det blev många applåder till den fina musiken som Olle har gjort.

Olle Hillström och Elsie Bäcklund Sandberg

Elsie framför sitt varma tack till Olle, och beskriver det stora i det Olle har skapat! Svårt att förstå!
Att få sina dikter tonsatt, fanns inte i hennes sinnevärld och har blivit något så enastående för henne!
Elsie framför också Nöjeskommitténs varma tack till Olle och till publiken, för denna kväll!

Och åter lyfter hon kulturens stora betydelse för oss människor, behovet av mötesplatser, allt som berikar vår inre människa! Tyvärr finns det de, som inte förstår eller ser denna betydelse och Elsie är tydlig: ”- Där okunskap råder, gror dumhet!” Vi ser nämligen nu alldeles tydligt, att Folkbildningsanslagen, som ska förverkliga att alla får möjlighet att vara med och bl. a få ta del av kulturen, studieförbundsverksamheten, dras ner! Det som förverkligar vår inre människa! Måtte insikterna och kunskapen komma! Det handlar om livskvalité, hela livet ut!

Alla välkomnades varmt till kommande aktiviteter, nu närmast, filmkväll, senare Semlor och kaffe och därefter en Temakväll. Det blev en kväll som värmde vårt inre!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg