Arkiv 2010

Aktiviteter 2010

Bygdegårdarnas Kulturvecka

Regn och blåst utomhus, men inomhus värme och gemenskap. Det var ca 30 personer som kom för att vara med på Sagostund för vuxna i Sågtäktens Bygdegård onsdagen den 27 oktober, ett arrangemang i samarbete med ABF Hälsingekusten. Elsie Bäcklund Sandberg läste ”Bortbytingen” av Selma Lagerlöf, medan deltagarna njöt av kaffe och hembakt bröd. Bygdegårdsföreningen hälsade alla välkomna till kommande aktiviteter under senhösten och inför Julen. Besökarna kunde också ta del av akvareller som målats av Aqua-gruppen, som ställts ut som ett led i Bygdegårdarnas Kulturvecka.

Skörde- och Hantverksdag 9 oktober 2010

Aldrig har det väl varit så många besökare på en skörde- och hantverksdag som det var den 9 oktober. Det goda hällbrödet, ostkakan och det mjuka tunnbrödet såldes slut på två timmar. I år var sortimentet närproducerat utökat med ägg från hönor i Sågtäkten, kokosbollar från Strömsbruk och grönsaker från Stamnäs och mycket mera.

Här fanns också bl. a. vackra hemvävda mattor, stickade mössor och personliga smycken att köpa, gjort av hantverkare från trakten.

Johanna Nilsson från HT kom på besök för att skriva om vår skörde- och hantverksdag och vårt bibliotek.

När man stillat köplusten kunde man njuta av Nöjeskommitténs goda smörgåsar, hembakt bröd och kaffe.

Musikcafé 5 oktober 2010


Marino Blomqvist, med ursprung i Nianfors, tog oss på en musikalisk resa från sina hemtrakter till Dan Anderssons djupa skogar och vidare till Irland och Kanada, när han uppträdde i Sågtäktens Bygdegård den 5 oktober 2010. I pausen serverade Nöjeskommittén gott kaffe och hembakat bröd.

Surströmmingsfest 15 september 2010


Årets surströmmingsfest gick av stapeln den 15 september. Fler än 30 personer möttes upp för att njuta av den norrländska delikatessen. Allra bäst var Sågtäkten-bakelsen, tyckte Karl Häreskog, den yngste av deltagarna.

Susanne Alfvengren 10 september


Susanne Alfvengren gjorde ett bejublat uppträdande i Sågtäktens Bygdegård den 10 september. Ett 60-tal personer njöt av hennes program med många vackra egna melodier och eftersinnande tankar. I pausen serverade Nöjeskommittén goda smörgåsar, kaffe och kakor.

Bergöns kapells historia

Den 10 juli bjöd Bygdegårdsföreningen in till en historisk stund på Bergöns kapell. Eva Björk berättade om Bergöns kapell och dess intressanta historia. Kapellet är ett av de äldsta fiskekapellen utmed Norrlandskusten, troligen byggt på 1400-talet.Gamla handlingar har hittas innanför altarringen och som legat där i flera hundra år utan att skadas.


Den äldsta handlingen är en avskrift av Johan III:s resolution från 1591 om gävlefiskarnas privilegier på öarna i bl. a. Hälsingland. Här låg också en avskrift av brev undertecknade av drottning Christina år 1647 och 1650. Dessa brev innehöll en ytterligare försäkran om de privilegier som tilldelats gävlefiskarna.
I kaffestugan serverades våfflor, kaffe och hembakt bröd.

 

Nick Borgen 29 maj 2010

Nick Borgen gjorde ett bejublat framträdande i Bygdegården lördagen den 29 maj. Han bjöd på visor av Cornelis Vreeswijk, gamla Melodifestivallåtar och inte minst ett potpurri av Beatles-låtar. Ett flertal egna nyskrivna kompositioner ingick också i programmet. Han fick med sig publiken i allsång, inte minst i ”We are all the people”. I pausen serverade Nöjeskommittén gott hembakt bröd och kaffe. Det blev en riktigt lyckad kväll. På återseende, Nick!

Vårstädning på Byggis, 8 maj 2010


Lördagen den 8 maj krattade och rensade ett flertal medlemmar rabatter och gårdsplan på Bygdegården. Andra städade förråd, putsade fönster och torkade golv och lister inomhus. Ytterligare andra kapade och staplade ved för bagarstugan. När arbetet var klart bjöd föreningen på varm korv med läsk och kaffe och dopp.

Öppet Bibliotek!

Passa på att låna böcker när det är någon annan aktivitet i Bygdegården. Eller vid nästa Öppet-bibliotek-tillfälle den 6 maj kl. 18-20. Välkommen!

Sagostund för vuxna, 20 april 2010

Bygdegårdsföreningen, tillsammans med ABF Hälsingekusten, bjöd in till ”Sagostund för vuxna”. Elsie Bäcklund Sandberg läste ”Stulet Nyår” av Agnes von Krusenstjerna ur ”Noveller för Världens Barn 2007”. En berättelse som livets olikheter, frestelser, drömmar och verklighet.
Det blev en trivsam samvaro med en berättelse som gav upphov till fortsatta samtal och reflektioner över kaffe, hembakt bröd och med vårblommor på bordet som ger hopp om ljus och värme.

Påskbuffé 2 april 2010

Långfredagen den 2 april serverades traditionsenligt påskbuffé med tårta och kaffe i Bygdegården. Bortåt 50 personer lät sig väl smaka.

Påskmarknad den 27 mars 2010

Lördagens marknad med försäljning av närproducerad mat, hantverk och tunnbröd från egna bagarstugan var välbesökt. Inte bara byns folk utan även besökare från övriga Nordanstig och Hudiksvall hade hittat hit. Nöjeskommittén serverade gott kaffe och härligt hembakt bröd.
Vinnare i gissningstävlingen blev Karl-Johan Öberg.

Här är några bilder från marknaden.
 

Kaffe och semla 27 februari 2010

   
Traditionsenligt bjöd Nöjeskommittén in bybor och andra intresserade till kaffe och semla i Bygdegården. Lördagen den 27 februari samlades vi till en liten pratstund om bl.a. vintervädret och OS. Semlorna smakade ljuvligt – som alltid!

Årsmöte i Bygdegårdsföreningen 15 februari 2010

Vid årsmötet den 15 februari 2010 valdes nya styrelsemedlemmar. Årsmötet beslutade också om ett tillägg till stadgarna.
Protokoll finner du under fliken Årsmötesprotokoll.

Sagostund för vuxna, 27 januari 2010

Elsie Bäcklund Sandberg läste onsdagen den 27 januari en tänkvärd berättelse om en gammal man Kakelugnsmakaren skriven av Håkan Boström. Trots det dåliga vädret med ymnigt snöfall vågade sig ett antal bybor ut för att höra Elsie läsa och för att njuta av kaffe, tunnbrödsmörgåsar och gott kaffebröd.

Julgröt med julgransplundring, 9 januari 2010


Första aktiviteten för år 2010 var julgransplundringen den 9 januari som inleddes med servering av god risgrynsgröt, smörgåsar, kaffe och bakelse till tonerna av trevlig spelmansmusik. ”Små grodorna” gjorde succé som vanligt. Tomten kom traditionsenligt på besök med godispåse till alla barnen. Eftermiddagen avslutades med ett lotteri. Till all lycka var det många barn som