Arkiv 2018

Juldagsmorgon i Bergöns kapell 2018

Ett iskallt Kapell på Bergön, men med så mycket ljus och värme! Så var det på Juldagens morgon, där Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten stod som arrangör.

Allt började med unisona sånger, därefter sjöng Anna några av de kända vackra Julsångerna. Åter fick vi uppleva genom Anna Härekskog och Elsie Bäcklund Sandberg, sång, musik, dikter och julevangeliet, en stund av stillhet och gemenskap.

Kapellet var vackert smyckat och efter den fina stunden där, välkomnades till Julkaffe i kapellstugan där vi möttes av adventsljus i fönstren, kaffe, smörgås och Julbulle. Vilken enastående tradition detta har blivit!

Elsie och Anna tillönskade en god fortsättning på Julen och ett Gott Nytt År och de uttryckte också stor glädje, över att så många kommit!

/MajAnita Persson

Stilla Julkväll, tisdag den 18 december 2018

Stilla Julkväll, sång, musik och dikter är en tradition i Sågtäktens bygdegård, som Bygdegårdsföreningen i samarbete med ABF Hälsingekusten, inbjöd till för tolfte året i rad!

Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg bjöd på julstämning i ett sammanhållet program med de kända vackra Julsångerna som Anna sjöng och dikter som Elsie läste, både egna och andras. Tillsammans i stämmor sjöng de ”Stilla Natt” och ”Annas Julvisa” av Py Bäckman.

Varma applåder och blommor fick de medverkande och Elsie framförde önskan från de båda om en God, Fridfull Jul och ett Gott Nytt År och ett varmt tack till alla som kommit, för en stund av stillhet och ro. En extra sång blev det också av Anna.

Under trivsam samvaro serverades kaffe, saffransbröd och pepparkakor.

Ute hade snön kommit så lagom till denna Stilla Julkväll!
/ Ingrid Rudh, Nöjeskommittén

Adventscafé med Nordanstigs Manskör, tisdag den 4 december 2018

Vilken Advents- och Julstämning med Nordanstigs Manskör!

En timme före allt skulle börja, kom publiken till Sågtäktens Bygdegård till årets Adventscafé med Nordanstigs Manskör, under ledning av Kenneth Stahre.

Åter skulle vi få uppleva värme, gemenskap och de så fina Advents och Julsångerna som kören, år efter år har gett oss.

Det har blivit en höjdpunkt med detta evenemang och i Bygdegården var det fullsatt! Nöjeskommittén välkomnade varmt publiken och kören, till denna efterlängtade kväll!

Kvällen delades upp i två avdelningar och vid pausen serverades kaffe med de traditionella Adventsbullarna och pepparkakorna. Och givetvis blev det också åror med fina vinster som var skänkta.

Kvällen avslutades naturligtvis med begäran om mera sång och så blev det, två sånger till och applåderna blev långa och talade sitt tydliga språk.

Det finns en sådan sångarglädje i kören, som verkligen smittar av sig. Det blir så varmt inombords, stämningsfullt och Nordanstigs Manskör gjorde vår kväll!

Övertygelsen är stor att alla bar med sig hem, känslan av det som berikar och ger glädje genom sångerna och musiken, det vi behöver i en tid, där ” alla måsten” så lätt tar över!
/Elsie Bäcklund Sandberg, Nöjeskommittén

Advents- och julkranspyssel, måndag 19 november 2018

 
Snart är det Advent!

Trivsam samvaro, där det åter skapas stämning och traditioner, så blev det i Sågtäktens Bygdegård när det var dags för Advents- och julkransar och andra dekorationer. Det är något speciellt när allt material läggs på borden, hämtat och plockat in från naturen för det egna skapandet, inga mallar utan bara utifrån det stunden ger.

Visst kommer minnen, när allt är klart och vi tillsammans får beundra de olika vackra alstren, som nu snart ska sättas upp och pryda dörrar och fönster eller på en vägg, till glädje för så många. När vi sitter där tillsammans, så är förhoppningen den att vi får uppleva en fridfull Adventstid, där alla ”måsten” läggs åt sidan och vi får glädjas åt det lilla, det enkla och framför allt få glädjas över det som livet ger, här och nu!
/Elsie Bäcklund Sandberg, Nöjeskommittén

Filmkväll, onsdag 7 november 2018

Kvällens film var ”Hotel Marigold”, en feelgood-film som passade bra i höstmörkret. Det är flera kända brittiska skådespelare med i filmen, de spelar mycket bra och man njuter av filmen. Den handlar om ett hotell i Indien som specialiserar sig på att ta hand om pensionärer från Storbritannien.

Filmkväll, måndag 29 oktober 2018

Den här kvällen tittade vi på ”Igelkotten”, en film som baseras på boken ”Igelkottens elegans” av Muriel Barbery Igelkotten är portvakterska i ett hyreshus i Paris. I filmen får vi lära känna henne och de som bor i huset. Det är en mysig film, mysiga personer, klart sevärd film. Den påminner om Amelie från Montmarte, kanske för att huvudpersonen är en ung flicka som klarögt observerar vad som händer i huset. Efter halva filmen tog vi som vanligt en paus för kaffe och smörgås. Se filmen och läs boken!

Hantverksdag, lördag 20 oktober 2018

Artikel i HT om hantverksdagen kan du läsa här.

Teaterföreställning ”Vattnet”, 10 oktober 2018

Kaj Ahlgren, en skådespelare av stora mått på scen i Sågtäktens bygdegård

En flaska vatten på scen och en skådespelare av stora mått! Det handlade verkligen om vatten, ett drama som skådespelare Kaj Ahlgren presenterade på ett fantastiskt sätt. Kaj Ahlgren har gjort en dramatisering av Torgny Lindgrens novell ”Vattnet”, som berörde på olika sätt.

Publiken i Sågtäktens bygdegård denna höstkväll, den 10 oktober, fick uppleva en enmansföreställning som fångade oss. Kaj förmedlade alla de språkliga nyanserna, underfundiga ordval, både humor och djup som är så kännetecknande för Torgny Lindgren, så enastående bra. Det kändes som om Torgny själv var med i bygdegården.

Efter föreställningen, där applåderna talade sitt tydliga språk, framförde Monika Westin ordförande i Nordanstigs teaterförening, ett varmt tack till Kaj för den fina föreställningen. Skådespelaren Kaj Ahlgren uttryckte glädje över vara i Sågtäktens bygdegård.

Det blev under kaffet trevliga samtal med Kaj, en samvaro som uppskattades.

Åter vände vi hemåt efter en kväll som vi inte kommer att glömma, för det fanns så mycket att fundera vidare över och också att glädjas åt, bland annat det där underfundiga och på det sätt Kaj Ahlgren förmedlade det till oss.
/Elsie Bäcklund Sandberg, nöjeskommittén

Filmkväll, 3 oktober 2018

Den här kvällen tittade vi på ”Hidden Figures” eller som de översatt titeln till svenska: ”Dolda tillgångar”. Filmens berättar om tre fantastiska afroamerikanska kvinnor i amerikanska södern i början av 1960-talet:  Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson. De är anställda hos NASA och har som matematiker avgörande roller i USA´s rymdprogram.  Det är en fin film, som visar att inget är omöjligt om man kämpar hårt. Den tar upp orättvisorna de fick uppleva i att både vara kvinnor och färgade. Det är också väldigt bra skådespelare i filmen och sådana man känner igen från andra filmer eller serier: Kevin Costner (behöver inte presenteras, han är lika bra som alltid), Taraji P. Henson (Person of Interest), Octavia Spencer (Niceville), Janelle Monáe (mest känd som sångerska och kompositör), Kirsten Dunst (Spiderman) och Jim Parsons (The Big Bang Theory). 

En mycket bra sevärd film. Efter halva filmen tog vi en paus för kaffe och smörgås.

Musikcafé med Hudiksvalls Spelmanslag, 27 september 2018


Vilken musik och spelglädje i septemberkvällen! Ibland är det svårt att hitta orden för att beskriva känslan, av det man får uppleva! Så var det i Sågtäktens Bygdegård när Hudiksvalls Spelmanslag stod för underhållningen vid höstens första Musikcafé.

Nöjeskommittén hälsade varmt välkommen till en kväll som de visste, skulle bli en fin kväll! Glädjen var stor över att så många kommit och att Hudiksvalls Spelmanslag kommit tillbaka till Bygdegården igen.

Spelmanslaget har tre spelledare, Per Helander, Leif Hallander och Urban Linderdahl, teamjobbet var så tydligt!  Det gick inte att ta miste på, att Spelmanslaget verkligen tycker om att få spela tillsammans och få dela den glädjen med andra!

Det blev en kväll som innehöll allt: spelglädje, humor, värdefull information om kompositörerna, hur musiken kommit till, allsång m.m.  Så intressant att få veta mer bakom varje musikstycke och att  också få ta del av nyskriven musik. Vi fick lyssna till en underbar polska som Urban Linderdahl hade tillägnat sitt barnbarn Tyra. Vilken gåva att få!

Något som nöjeskommittén med glädje reflekterade över var, att Spelmanslaget inför besöket i Sågtäkten, valt att göra en repertoar på musik från kompositörer som var härifrån bygden med omnejd, så stort och så genomtänkt till oss som publik! Vi fick höra musik, bl.a. av Anders Gill, Göta Gill, Nils Östman, Anders Erik Holmberg. m.fl.

Efter kaffe med äppelkaka och vaniljsås och åror, fortsatte kvällen med mer av blandad musik. Givetvis ville vi höra ytterligare ett stycke efter det att spelkvällen var slut, och då blev det ”Borgalåten”. Applåderna lät inte vänta på sig! Ett varmt tack framfördes till de medverkande och till alla som kommit och den här kvällen gav mersmak och många tankar.

En tanke som alltid kommer efter en sådan här kväll är, ”– Hur skulle vi människor må och hur skulle vårt samhälle se ut, om inte sång och musik fanns? Om inte mötesplatserna fanns för upplevelser och gemenskap? Din inre människa behöver allt detta”. Tillsammans har vi så mycket att glädjas åt!/ Elsie Bäcklund Sandberg

”Min resa, hur kan den hjälpa andra?” 19 september 2018


En kväll som berörde djupt, så blev det när Stefan Hedlund berättade om sin resa, en stroke som förändrade livet på ett ögonblick!

Vi var många som samlades i Sågtäktens Bygdegård för att lyssna, få kunskap och insikter. Nöjeskommittén välkomnade varmt alla som kommit och ett särskilt välkommen till Stefan, kvällens huvudperson.

Det var många tankar som började cirkulera när Stefan gav fakta kring stroke, att så många drabbas, samhällets kostnader och det märkliga att det pratas så lite om stroke, exempelvis på arbetsplatser runt om i landet.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.

Det finns förutfattade meningar om att stroke är något som drabbar äldre, men faktum är att yngre får stroke och åldern på de som drabbas sjunker.

Stefan belyste enkelt och informativt vad man måste tänka på, lära sig om symtom, vikten av att försöka förstå vad som händer hos den som drabbas. Och inte minst, att se och förstå symtomen och att man måste lyssna på sin kropp, för till slut säger den ifrån det sker blixtsnabbt!

Ett ord, som ofta återkom i Stefans berättelse om sin resa, var anhörigstöd, något som Stefan brinner för!  Det blev många exempel på att det saknas information och stöd till anhöriga när någon närstående drabbas av en stroke. Det behövs mycket kunskap för att förstå förändringar som sker hos den som drabbas. Stefan belyste att det är så mycket i kroppen som förändras, men som inte syns. Saker som är svåra att förstå utan insikter, exempelvis den hjärntrötthet som uppstår hos den som fått en stroke.

Alldeles tydligt blev det att den vård som Stefan fått både i Hudiksvall och i Sandviken har varit fantastisk! Han lyfter verkligen fram detta och rehabiliteringens stora betydelse för honom. Men att kunna återgå till arbetet som Stefan haft tidigare, att arbeta med bokföring, var uteslutet. Nu blev det arbete med människor istället, det viktiga samtalet. Det finns ingen genväg, samtalet är nyckeln till all förståelse. Det handlar om bl.a. träffar och gruppmöten av olika slag.

Återigen, det finns så mycket mer som måste till ur ett anhörigperspektiv.

Arbetsträningen på Patricia i Hudiksvall och arbetet som volontär, har betytt och betyder så mycket, berättar Stefan.

Vi är många som gläds med honom över att STROKE Riksförbundets tidning StrokeKontakt, nyligen gjort ett heltäckande reportage om Stefans resa.

Och alldeles tydligt blev det att Stefan har ambitioner och vilja att försöka starta en strokeförening i Hudiksvall tillsammans med sin sambo, för det finns idag ingen sådan förening.

Det fanns också ord som glädje och tacksamhet i Stefans berättelse, trots allt som skett och som förändrat hans liv! Ett är säkert, guldkornen i tillvaron har han fångat och den positiva inställningen till att få förmedla budskap, går inte att ta miste på.

Det var många känslor som kom när vi tackat Stefan för den enastående kvällen som han gett oss!

Det var optimism, beundran och insikten om vikten av att vi människor mötes, blir lyssnad till och att vi delar med oss av våra erfarenheter och kunskaper.
/Elsie Bäcklund Sandberg

Berättelser om Lofoten, 11 september 2018


Vilka vyer, så vackert så det nästan gör ont!
Ibland blir det övermäktigt, allt det vackra som naturen ger oss människor.
Nöjeskommittén hälsade varmt välkommen till Ingemar Jansson och de många besökarna.
Upplevelsen blev stark i Sågtäktens Bygdegård, när Ingemar berättade och visade bilder från Lofoten, Det blev en mycket intressant och givande kväll.
Någon har sagt, att Lofoten har något för alla och efter det att vi lyssnat till Ingemars berättelser och sett de magiska bilderna, förstår vi att så är det.
Lofoten är en ögrupp i norra Norge och en mycket populär turistort inte minst sommartid, med midnattssol från slutet av maj till mitten av juli. De ljusa nätterna lockar turisterna.
Öarna har förbindelse med varandra genom tunnlar och broar och torskfisket har varit och är mycket stort på Lofoten.
Den fantastiska naturen lockar många fotografer och konstnärer.
Efter den så breda informationen och de vackra bilderna från Lofoten, framfördes ett varmt tack med blommor och applåder till Ingemar för sin medverkan.
Vid kaffet med hembakt bröd informerade Nöjeskommittén om höstens aktiviteter och framförde ett varmt tack för kvällen med ett välkommen tillbaka.
Det var nog så, att när vi vände hemåt fanns en önskan om att man skulle kunna måla allt det vackra som vi sett. Men det är stort nog, att vi fått förmånen att se och höra allt om denna magiska plats, Lofoten!
/Elsie Bäcklund Sandberg

Kulturarvsdagen, 8 september 2018


Visst vill vi dela Kulturarvet! Det blev en mycket fin lördagseftermiddag i Sågtäktens Bygdegård på Kulturarvsdagen! Besökarna välkomnades av bygdegårdsföreningen med att berätta om att kulturarvsdagen är ett evenemang där kulturarv och miljöer står i fokus.  Varje år arrangeras runt om i landet olika arrangemang och den här dagen, är en del av de europeiska kulturarvsdagarna, som firas runt om i Europa. För Sveriges del kallas arrangemanget Kulturarvsdag och är förlagd till andra helgen i september. Det är Riksantikvarieämbetet som är huvudarrangör i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Det var första gången som Sågtäktens Bygdegårdsförening inbjöd till detta arrangemang. Temat för dagen var, ”Dela kulturarvet” och visst vill Sågtäktens Bygdegårdsförening göra det! Detta gjordes genom att byns äldsta personer, syskonen Lisa Wallström och Karl Johan Öberg, barnfödd i Sågtäkten, berättade om de gamla föremål som finns i Bygdegårdens lilla sal och som har en koppling till byn och de verksamheter som fanns här tidigare. Det handlade både om vad sakerna hette och vad de användes till.

En gissningstävling ordnades, där besökarna fick gissa vad två av föremålen hette och vad de användes till. Tänk, varje dag lär man sig något nytt! Och priser blev det, god choklad till de som gissat rätt.

Bildspelet ”Sågtäkten – byn mellan hav och skog, förr och nu”, visades vid två tillfällen under eftermiddagen, där besökarna fick ta del av det som varit och nu är i byn.

Kaffe och hembakt bröd serverades och samtalet vid borden fortsatte, utifrån det man sett och hört och egna minnen! Alla bär vi på en historia, värd att bli berättad och lyssnad till. Vi vill fortsätta att dela kulturarvet, vi människor är varandras förutsättningar. Lisa och Karl Johan gav oss mycket, tillika det bildspel som vi kan vara så glada över att vi har om vår fina by, Sågtäkten, byn mellan hav och skog!
/Elsie Bäcklund Sandberg

Öppet Hus Bergöns kapell, 19 juli 2018

Elsie Bäcklund Sandberg informerade om Bergöns kapells historia vid Öppet Hus på Bergöns kapell. Ett arrangemang som inbjudits till under ett antal år och var mycket passande detta kulturarvsår.

Det blev en resa genom tiden, med information om bl.a. byggårets fastställande genom de dendokronologiska undersökningar som utfördes 2011, alltså årsringsdateringar av borrprover i stockarna. 2012 kunde fastställas att kapellets byggår är 1636. En av stockarna hade märkligt nog 272 årsringar, vilket innebar att den tallen började växa på Bergön 1364!

Elsie lyfte också fram boken om Fiskarkapellen i Gästrikland och Hälsingland, som Lars Nylander, Daniel Olsson och Bo Ulfhielm har skrivit. Boken innehåller mycket information och har många fina bilder.

Vi som lyssnade fick veta mycket om kapellet som sådant och dess tidigare användning och verksamheten idag, både från församlingens sida och från Sågtäktens Bygdegårdsförening. Vidare om de gamla handlingar som legat i kapellet, förstörda med bl.a. resolution av Johan III om fiskrätten för Gävlefiskarna 1591. Kapellet är välbesökt vilket upplevs mycket positivt.

Elsie lyfta också fram Skogsvårdsstyrelsens fina arbete med gångstigar och information, som gör att besökare får uppleva så mycket av ett besök på Bergön. Kapellet sköts av sommarstugeägarna och känslan är tydlig att kapellet vårdas med kärlek.
//Lena Liljedahl, Nöjeskommittén

Stilla sommarkväll i Bergöns kapell, 30 juni 2018

 
Åter fick vi uppleva Stilla sommarkväll i Bergöns kapell, ett arrangemang av Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten.
Det var 11:e året som Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg välkomnade till en kväll med sång, musik och dikter i ett sammanhållet program.
Efter det fina programmet välkomnades till kaffe med hembakt bröd, med en önskan om en Trevlig Sommar och ett välkommen tillbaka till kommande arrangemang kapellet.
/Ingrid Rudh, Nöjeskommittén Sågtäktens Bygdegårdsförening

Brödförsäljning vid bygdegården, 14 juni 2018

Inför sommaren fanns det möjlighet att under några timmar på eftermiddagen köpa mjukt tunnbröd och hällbröd bakat i bagarstugan.

Vårstädning av Bygdegården, 15 maj 2018

Tolv tappra bybor hjälpte till att städa bygdegården både inom- och utomhus.

Drömmar och Demokrati – Sagostund för vuxna, 7 maj 2018


Vårvärmen kom när Nordanstigs Kulturvecka startade med Folkteatern Gävleborgs arrangemang: Drömmar & Demokrati. Sagostund för vuxna, var ett programinslag under denna vecka i Sågtäktens Bygdegård i samarbete med ABF Hälsingekusten. Elsie Bäcklund Sandberg läste, Hemkomsten ur boken ”Skärvor av liv” av Anita Salomonsson.

Ett är säkert, bokens värld, blir vid dessa sagostunder för vuxna, ett andrum där upplevelser av andras liv och erfarenheter, blir dörren som öppnas för minnen, drömmar, för demokratin och för livet självt. Berättelsen resulterade i att många minnen lyftes fram hos oss som lyssnade och samtalet vid kaffebordet, berikade på olika sätt. Alla bär vi på en historia, värd att bli berättad och lyssnad till.

Vi skildes åt i den varma vårkvällen, med insikten om att det är så viktigt att få drömma och få minnas och att det är allas rättighet. Elsie avslutade kvällen med en önskan från kommitteen om en glad Vår och att ta vara på här och nu och njuta av allt det vackra och välkommen tillbaka till Bygdegården och till sommarens arrangemang i Bergöns kapell!

/Lena Liljedahl, Nöjeskommittén

Musikcafé med Gula hjälmarna, 28 april 2018


Vilken härlig lördagseftermiddag det blev i Sågtäkten när Gula Hjälmarna gästade en fullsatt Bygdegård med sång, musik och texter med budskap som berörde på olika sätt! Här finns ett Youtube-klipp från deras besök.

Nöjeskommittén hälsade varmt välkommen till den stora publiken, och till Gula Hjälmarna och konstaterade med glädje, att med Våren, solen och Gula Hjälmarna i Sågtäkten, vad kunde vara bättre än detta?

Olle Hillström berättade engagerat om hur de olika sångerna kommit till. Rakt igenom, eget skrivet material. Publiken fick också se små bildsvep från olika spelningar som gruppen gjort.

Det finns förutom sång och spelglädjen ett mycket stort engagemang hos Gula Hjälmarna för Läkare utan Gränser. De har genom sina många framträdanden skänkt stora pengar till deras så enastående arbete.

Olle Hillström uttryckte att gruppens förhoppning var att vi som publik skulle uppleva glädje över det som framfördes under eftermiddagen. Och visst blev det glädje! Många besökare kommenterade, att det som är så bra med Gula Hjälmarna är, förutom sången, musiken, texterna och deras engagemang, att man blir så glad att få lyssna till dem!
/Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Filmkväll, 10 april 2018

På tisdag kväll tittade vi på ”The Dressmaker” på bygdegårdens stora filmduk. I den filmen spelar Kate Winslet en klänningsskapare/designer/sömmerska som utbildad i Paris kommer tillbaka till byn i Australien där hon växte upp. Hon behöver åka hem för att ta hand om sin sjuka mamma, som spelas fantastiskt av Judy Davis. Andra skådespelare som gör filmen sevärd med sina karaktärer är bl.a. Liam Hemsworth (från bl.a. Hunger Games) och den underbara polisen som spelas av Hugo Weaving (från Matrix och Sagan om ringen). Filmen är både fin, spännande, romantisk, rörande, sorglig och hemsk. Allteftersom filmen rullar på får man reda på vad som hände när Tilly (Kate Winslets karaktär) bodde i byn förra gången. Att byborna får fina klänningar uppsydda åt sig hjälper inte mot deras avsky mot henne. Efter halva filmen tog vi en paus för kaffe och smörgås.

Påskmarknad, 24 mars 2018

   
Påskmarknad i Sågtäktens bygdegård med vårsol, takdropp och en föraning om det underbara som nu kommer och som vi längtat så mycket efter! Ljus, värme och soliga dagar!
Utställarna på plats, brödet från bagarstugan klart och fikaborden dukade! Närproducerat och hantverk av olika slag – förberedelser som pågått under lång tid.

Det är något speciellt, att efter att ha fått tagit del av det som utställarna hade att erbjuda, så många fina olika alster, få samlas för samtal och gemenskap kring kaffeborden.

Varje gång vi har marknad eller hantverksdag, så blir allt så tydligt, detta vad våra händer kan åstadkomma, till glädje, smakupplevelser och fröjd för ögat, ja, för hela mitt jag, för tillverkaren och för alla som kommit för att få ta del av det som erbjuds. Utöver detta tillkommer Bygdegårdens funktion som mötesplats. På hantverksdagen möts människor,  som kanske inte setts på länge, och får en stunds trivsam samvaro över en kopp kaffe med hembakt bröd.

När dagen är över, utställarna har plockat ihop och parkeringen tömts på bilar, finns vårkänslan kvar och glädjen över det som berikat denna eftermiddag, med hopp om ett återseende vid annat tillfälle.

När jag vänder hemåt så tänker jag på Bear Hearts bok: ”Vinden är min mor”, där han som indian beskriver hur han som barn fick lära sig att leva i harmoni med allt, ordet harmoni neutraliserade allt och hjälpte till att göra livet vackert. Och visst har dagens upplevelser speglat det som gör livet vackert! 
/Elsie Bäcklund Sandberg, Nöjeskommittén

Filmkväll, 20 mars 2018

Meryl Streep och Hugh Grant spelade fantastiskt i kvällens film ”Florence”, som är en berättelse från verkligheten. Florence Foster Jenkins var en fin, rik dam som levde för musik och älskade att sjunga. En må-bra film där man både skrattar och gråter. Enbart pianisten skulle gjort den väl värd att se. Efter halva filmen tog vi en paus för kaffe och smörgås.

Filmkväll, 28 februari 2018

På filmkvällen tittade vi på ”Miss Peregrines hem för besynnerliga barn”, en fin berättelse om barn som inte är som andra, som växer och klarar av saker de inte vågat göra förut. Filmen är regisserad av Tim Burton och baserar sig på böcker av Ransom Riggs. Efter halva filmen togs en paus för kaffe och smörgås.

Musikkväll med Ingela Söderlund, 15 februari 2018

Ingela Söderlund

Vilken härlig musikkväll det blev i Sågtäktens Bygdegård! Nöjeskommittén välkomnade varmt alla besökare och kvällens gäst, Ingela Söderlund. Varma applåder mötte Ingela av en förväntansfull publik, som på förhand visste att den här kvällen kommer att bli en kväll att minnas!

Och visst blev det så, när Ingela Söderlund står där, med sin gitarr och bjuder på underbar sång och en variationsrik repertoar. Det blev den fina blandningen av sånger vi kände igen, sånger med budskap, sånger som ger minnen av olika slag, som berör, historier, humor och glädje. Allt det där som berikar på olika sätt!

Efter första delen av musikkvällen blev det kaffe med hembakt bröd och åror med fina vinster. Sedan var det dags för Ingela att fortsätta med ytterligare sånger och visste blev det Kjell-Åke ”Körven” Erikssons ”Linblomman” och önskesången ”Gunnar Vägman”. Ingela avslutade med en extra kväll och ett varmt tack och ett välkommande tillbaka riktades till Ingela som gjorde vår kväll och till publiken som kommit.

Kvällen gav en känsla av värme och glädje inombords som stannade kvar långt efter man återvänt hem! Vi hade fått allt det där som vi människor behöver, en stund med sång och musik, glädje och ro.
/Elsie Bäcklund Sandberg, Nöjeskommittén

Årsmöte, 6 februari 2018

Vid Sågtäktens bygdegårdsförenings årsmöte deltog 15 st. medlemmar. Protokollet från mötet kan läsas här: Årsmötesprotokoll 2018 

Sagostund för vuxna, 30 januari 2018


Så var det åter dags för Sagostund för vuxna, Bygdegårdsföreningens samarbete med ABF Hälsingekusten. Detta är ett arrangemang som startade i början på 2000-talet och har återkommit regelbundet.

Elsie Bäcklund Sandberg hälsade varmt välkommen och uttryckte glädje över förmånen att få ta oss som publik med till bokens underbara värld. Den här gången lästes novellen ”Efter regnet” av Håkan Nesser/Elisabeth Lahti ur boken ”Noveller för Världens barn”.

Efter berättelsen blev det samtal kring det vi hört och våra upplevelser av detta. Samtalet fortsatte under en trivsam stund med kaffe och hembakt kaffebröd. 
/Ingrid Rudh, Nöjeskommittén

Filmkväll, 17 januari 2018

På filmkvällen tittade vi på dokumentären ”Searching for Sugar man” , en fin rörande historia av Malik Bendjelloul. Efter halva filmen togs en paus för kaffe och sm