Arkiv 2022

Musikcafé med Ströms Bruksorkester Onsdag 11 maj 2022

Ströms bruksorkester i Sågtäktens bygdegård

Ströms Bruksorkester kom med Våren till Sågtäktens Bygdegård!

Ströms Bruksorkester inledde kvällen med en marsch av Sam Rydberg: ”Vivu Esperanto”.

Därefter hälsade Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg, varmt Välkommen till Musikcafé som Bygdegårdsföreningen i samarbete med ABF Hälsingekusten inbjudit till! Ett särskilt välkommen till Ströms Bruksorkester som var kvällens medverkande. En fin känsla av deras närvaro, eftersom Strömsbruk firar 350 år!

Det var verkligen vår i luften, grönskan hade tagit fart ordentligt, efter vårregnet och lite solsken under dagen. Stämningen i salen var tydlig, vilken glädje att få mötas igen och få lyssna på Bruksorkstern under ledning av Kapellmästare Rolf Hedvall.

Det blev en bred repertoar av den härliga musiken och visst var det så, att det fanns en omedelbar känsla av att sjunga med i bland annat – ”Öppna ditt fönster”, av Sune Valdimir och – ”Strö lite rosor”, en marschvisa av Sven ”Helan” Helin.

Det blev nostalgi när orkestern spelade ”Fascination”, av F. D Marchetti.

Under fikat med kaffe och hembakt bröd såldes åror med fina vinster. Så fortsatte den musikaliska kvällen med flera kända melodier, vem minns inte ”Drömmen om Elin” och ”Jag vet ett litet hotell”?

Kvällen avslutades med att Lena Liljedahl från Nöjeskommittén, framförde en tydlig önskan om att orkestern skulle spela ytterligare ett musikstycke. Till allas glädje blev det ett stycke till, den härliga ”Allt detta och himlen där till”!

Lena framförde Nöjeskommitténs varma tack för den så härliga kvällen! En kväll som gjorde henne så glad! Hon mindes när hon som barn i det lilla brukssamhället, fick höra en bruksorkester spela! Och där stod hon i fin klänning och vita knästrumpor och hoppade av glädje med ballonger i händerna! Så det blev minnenas kväll!

Ett varmt tack riktades till alla som kommit och alla hälsades varmt välkomna tillbaka till kommande aktiviteter som Lena informerade om.

I sorlet när besökarna lämnade lokalen, hördes kommentarer som, – tänk vilken lycka det är för oss att få träffas, få vara tillsammans och att i gemenskap få lyssna till musik och spelglädje. Tänker på dem alla i Ukraina!

//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Filmkväll Tisdag 3 maj 2022 Mr Hoppys hemlighet

Kvällens film var ”Mr Hoppys hemlighet”. Filmen är en romantisk komedi och en fantastisk historia. Mr Hoppy (Dustin Hoffman) bor granne i ett hyreshus med Mrs Silver (som spelas av Judi French). Han kan titta ned på Mrs Silvers balkong och de pratar över balkongräckena mest varje dag, träffas i hissen och blir mer och mer förtjusta i varandra. Så småningom får vi och Mrs Silver reda Mr Hoppys hemlighet. Det är en mycket fin film. Som vanligt tog vi paus efter halva filmen och fikade kaffe/te och smörgås. 

Musikcafé med ”Karuscha” Onsdag 27 april 2022

Vilken Musikkväll i Sågtäktens Bygdegård!

Sågtäktens Bygdegård var fullsatt när Bygdegårdsföreningen i samarbete med ABF Hälsingekusten inbjudit till Musikcafé med Karuscha – septetten som spelar klezmermusik och mycket mer.
Nöjeskommittén välkomnade varmt alla som kommit och till de medverkande och glädjen var stor att så många kommit! Tankarna går till alla de som inte kan i gemenskap få träffas, de som just ni får stå ut med det mest fasansfulla som sker, så nära oss!

Kapellmästare Lars Berglund och gruppen framförde den härliga musiken, där han mellan musikstyckena och sångerna, berättade för publiken om de olika stycken som spelades på många olika instrument och varifrån de kommer. Det var musik från bl.a. Ukraina och Polen. Det spelade också på instrument som är typiska för klezmermusiken. Det var längesedan vi bl. a fick lyssna till en cittra och balalajka, så fint!  Vi fick också lyssna till fina solosånger av Charliene Kiffer Goude.

Lars berättade också intressant om namnet Karuscha och dess betydelse. Alla känner till ordet som det där resårbandet i våra kläder som vi har haft och har, med olika bredd. Men Lars är tydlig på att gruppen Karuscha, vill stå för elasticiteten, alltså ”töjer på bandet”!

Det gick inte att ta miste på stämningen i lokalen, handfast klappande i händerna till låtarna och applåderna, men också den absoluta stillheten när musikstycket ”Än lever Ukraina” framfördes!
Den berörde oss alla, detta gick inte att ta miste på!

Efter kaffepaus med hembakt bröd och åror med fina vinster, fortsatte Karuscha att ge oss mer av det som berikar vår inre människa.

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till medverkande och till publiken och lyfte fram det stora, i att vi tillsammans, får ta del av musik och sång. Hur skulle det vara utan all den musik och sång som vi får uppleva? Visst kan vi lyssna ensamma, men det är när vi får lyssna tillsammans, som det blir den fina gemensamma upplevelsen! Och givetvis begärdes ytterligare ett musikstycke av gruppen, till publikens glädje!

Lena informerade vidare och välkomnade till de kommande aktiviteterna i Bygdegården under Våren och till aktiviteterna i Bergöns kapell under sommaren. Ett varmt tack till alla!

Vi bar med oss kvällens härliga musiken, stämningen och inte minst känslan, stillheten kring musikstycket ”Än lever Ukraina”!

//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Temakväll ”Man ska vara rädd om sina fötter” Torsdag 21 april 2022

Fotvårdsspecialist Lena Jonsson i Sågtäktens bygdegård

Man ska vara rädd om fötter!

Detta var inledningen på den så intressanta och trevliga Temakväll, som Sågtäktens Bygdegårdsföreningen inbjudit till!

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén hälsade alla varmt välkommen till en kväll om våra fötter! Tyvärr är vi oförsiktiga med våra fötter och hon påminde oss om att vi borde göra oftare som Cornelius sjöng, – Ta av dig skorna! Så riktades ett Varmt Välkommen till kvällens medverkande Fotvårdsspecialist Lena Jonsson, känd som Fot – Lena!

Lena inledde med att ge oss så många saker att stanna till och reflektera över. Detta att fötter kan vara stora problem för många. Fötter berör oss alla och vi fick insikter om att våra fötter förändras.

Så kom den reflekterande frågan? Vad är det vi går på? Svaret som vi inte tänker på, – det är 26 ben i foten, 33 leder 130 ledband, muskler och blodkärl och nerver.

Och fötter behandlar vi lite hur som helst! Har vi tänkt på vilken belastning våra fötter få stå ut med? Det gäller verkligen att ha skor som gör stöd åt foten. Ett är säkert menar Fot-Lena, att fungerar inte våra fötter så fungerar ingenting!

Så mycket vi fick veta under denna temakväll om våra fötter och vad vi måste tänka på för att ge våra fötter de bästa förutsättningar, att bära vår kropp. Lena gav en lysande jämförelse om våra fötter, med bilen! Vi är noga att kolla av däcken, byta om de inte är bra, frågan blir hur gör vi med våra skor?

Kvällen gav många ”sanningens ögonblick!” Många exempel gavs på problem och smärtor som har sin grund i att det är problem med fötterna.

Fot-Lena poängterade vikten med egenvård av våra fötter. Varje dag måste vi sköta våra fötter. Vikten av att lära känna sina fötter och vi måste komma ihåg att torka torrt mellan tårna, efter duschen och smörja fötterna!

Under fikat med hembakt, nyttig limpa och en kaka såldes åror med fina vinster, inte minst det vinster som Sjukhusapoteket i Hudiksvall hade skänkt, med välgörande fotvårdsprodukter och en mycket fin bok om vår hälsa! Detta uppskattades mycket!

Nöjeskommittén framförde ett stort tack till Fot-Lena för en så intressant, värdefull och trevlig kväll på alla sätt! Och ett varmt tack till alla och välkommen tillbaka, till kommande aktiviteter på Bygdegården!

Och visst blev det så när vi kom hem, efter denna givande kväll, att våra fötter blev lite extra ompysslade för vi minns allt det, som Fot-Lena gav oss!

/Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Påskmarknad Lördag 2 april 2022

Påskmarknad med sol och värme – vi behöver varandra mer än någonsin!

Solens strålar värmde, kyligt i luften men i Sågtäktens Bygdegård hade många utställare samlats både ute och inne, till den traditionella Påskmarknaden!

Glädjen var stor över att både nya och tidigare utställare fanns där, med allt det där som våra händer skapar och berikar på olika sätt!

Vi talar om kulturarv, glädje och gemenskap och att få mötas i en tid, som trots vårmånadens ljus ändå är så mörk! Så nära oss finns de som får uppleva det mest fasansfulla, en helt ofattbart situation i Ukraina. Oskyldiga människor, vuxna som barn utsätts för ett mänskligt lidande som inte går att ta in! Det behövs nya ord att beskriva det vansinne som pågår! Men vi måste tro att ljuset ska segra över mörkret! 

Vi får träffas i denna tid och insikten blir så stor över att vi har varandra, att vi får mötas och glädjas tillsammans, det är stort! Samtalen vid kaffebordet, ger den värdefulla gemenskapen efter att få tagit del av allt som utställarna har att erbjuda.

Vilken rikedom som är samlad en sådan här fin dag i Sågtäkten! Alla utställare välkomnades tillbaka och vår förhoppning är att när vi ses igen till en ny dag med utställare i höst, då får vi se och uppleva att ljuset finns där, fast att det har blivit höst!

Sågtäktens Bygdegårdsförening välkomnar till vårens och sommarens sammankomster med olika kommande arrangemang, med något som ska passa alla. Bygdegården, en plats för de många människorna, en mötesplats för alla!

/Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Filmkväll Tisdag 29 mars 2022The Lady in the van

Efter nästan två års paus pga. pandemin var det äntligen filmkväll igen i Bygdegården. Vi var 16 personer som tittade på ”The Lady in the van”. Huvudpersonen spelas av Maggie Smith, som många känner igen från t ex Downtown Abbey och Harry Potter. I den här filmen är hon också lysande som skådespelerska, hon bor i en van och är nästan som en uteliggare. Ju längre filmen går ju mer får man veta om hennes liv innan hon hamnade i den här vanen på den här gatan. De som bor längs gatan bryr sig om henne eller åtminstone vänjer sig vid att hon också bor där. Det är en mycket fin sevärd film. Som vanligt tog vi paus efter halva filmen och fikade kaffe/te och smörgås. 

Årsmöte för Sågtäktens Bygdegårdsförening tisdag 15 mars 2022

Årsmötesprotokollet finns att läsa här.

Sagostund för vuxna, onsdag den 9 mars 2022

Elsie Bäcklund Sandberg läser på bygdegården

Sagostund för vuxna – vi behöver varandra mer än någonsin!

Så blev det då möjligt att åter få mötas igen, till Sagostund för vuxna, i Sågtäktens Bygdegård i samarbete med ABF Hälsingekusten. Besökarna hälsades Varmt Välkomna och glädjen var stor att se alla igen!

Vi är i Vårmånaden mars, ljuset har kommit tillbaka, snödropparna har kommit upp i rabatten, men ändock är det så mörkt, i denna tid! Det som nu händer i Ukraina finns det inte ord för! Men vi måste tro, att ljuset ska segra över mörkret inleder Elsie Bäcklund Sandberg med. Vi måste tro att det blir ett stopp det fruktansvärda som drabbar alla oskyldiga, vuxna och barn! Det finns inte ord att beskriva det som händer, det behövs nya ord!

Men vi får träffas en stund i Bygdegården, där vi tillsammans får ta oss i in i bokens värld, stanna till en stund i gemenskap. Kvällens berättelse, ”Den långa kvinnans födelsedag”, är skriven av Pamela Jaskoviak och som finns i ”Noveller för världens Barn 2010”.

Elsie började med att berätta om författarinnan och vad hon tidigare skrivit innan hon läste berättelsen. Det blev en fin stund tillsammans i bokens värld.

Samvaron fortsatte med semlor och kaffe och med information om kommande aktiviteter på Bygdegården.

Det blev alldeles tydligt att samtalen vid borden, var efterlängtade. Alla satt kvar i gemenskapen, ett är säkert, vi behöver varandra både i glädje, sorg och oro. Det är tillsammans vi får kraften och styrkan och bokens värld, blir ett andrum för upplevelser av andras liv och erfarenheter. Det är dörrar som öppnas för minnen, drömmar för demokratin och för livet självt. Samtalen som uppstår efter läsandet är demokratins och drömmarnas livsnerv.

Ett varmt tack riktades till besökarna för denna gemensamma kväll och alla välkomnades varmt tillbaka! Vi bär med oss, var rädd om varandra och att ljuset måste segra över mörkret!

/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg