Stilla Julkväll, onsdag 15 december 2021
Det vilar ett lugn i Bygdegården, dämpad belysning, julgranen står där och den fina ljusstaken är tänd. Ett sorl av samtal hörs från besökarna som kommit för att lyssna till Stilla Julkväll, med sång, musik och dikter av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg. Vi får mötas igen, glädjen är stor! Arrangemanget skedde i samarbete med ABF Hälsingekusten.
Ett varmt välkommen riktades till besökarna, som för en stund lämnat Julens förberedelser, för att stanna till och få lyssna till de vackra julsångerna, både gamla som nya, som Anna framförde, till allas glädje och Elsie läste både egna och andras dikter.
Efter genomfört program framförde Lena Liljedal, Nöjeskommitténs varma tack för denna Stilla Julkväll, som enligt Lena gav det lugn och den värme som vi behöver. Vackra blommor överlämnades och önskemål framfördes att åter få höra Stilla Natt, som Anna och Elsie sjöng i stämmor. Ytterligare en sång framfördes av Anna utifrån önskemål.
Från och med den 17 december finns Stilla Julkväll på ABF Hälsingekustens egen Youtubekanal, för den som vill lyssna en gång till eller som missade denna kväll.
De medverkande framförde ett varmt tack för att besökarna kommit för att lyssna och för en stund, släppa de ”många måsten” som ofta finns i denna tid! Alla tillönskades en God Jul och ett Gott Nytt år och att fortsatt vara rädd om varandra! Samvaron fortsatte, med glögg och pepparkakor, kaffe och hembakt gott bröd!
Besökarna välkomnades tillbaka av Nöjeskommittén genom Lena, till ett Temamöte den 31 januari som kommer att handla om, att var rädd om sina fötter. Det blir med medverkan av Fotvårdsspecialist Lena Jonsson, ”Fot- Lena”.
Ute är det stjärnklart när vi lämnar Bygdegården och vi bär med oss känslan av ljus, värme och gemenskap inombords och med en innerlig önskan om att vi får träffas igen, på detta sätt! / Elsie Bäcklund Sandberg
Brödförsäljning i bygdegården, lördag 11 december 2021
Extra försäljning av vårt eget bakade hällbröd och mjukt tunnbröd (bakat i vår egna bagarstuga av våra egna bagerskor och bagare) skedde lördagen före tredje advent.
Adventscafé med Nordanstigs Manskör, tisdag 30 november 2021
Sång, glädje och gemenskap i Sågtäktens Bygdegård.
En underbar tradition blev möjlig, att åter få välkomna till Adventscafe i Sågtäktens Bygdegård, en tradition som vi haft i så många år, med Nordanstigs Manskör.
Nöjeskommittén välkomnade varmt de många besökarna och Nordanstigs manskör som sjöng för och med besökarna. Det gick inte att ta miste på glädjen över att vi får mötas igen, få lyssna till de underbara Advents och Julsångerna och också som publik, få sjunga med i sånger som bär så mycket av minnen med sig. Kören bjöd på en så trevlig och stämningsfull kväll!
Körens musikaliske ledare Kenneth Stahre, hade under det år som blev så annorlunda genom pandemin skrivit och komponerat och vi fick som publik vara de första att få lyssna till en så fin sång, som Kenneth kallat, Decembermys. Som alltid så bjöd Manskören på humor och stämningsfullt program med gamla men också nya sånger och sånger med arrangemang av körledaren.
I pausen serverades också som tradition, Adventsbulle och pepparkakor och åror såldes och många fick med sig fina vinster hem. Efter kaffet fortsatte kören och kvällen avslutades med två extra sånger.
Nöjeskommittén framförde sitt varma tack till den här fina kvällen som Nordanstigs Manskör gav oss och ett varmt tack till besökarna och ett välkommen tillbaka!
Så många minnen och tankar som kommer till oss, en sådan här kväll. Det sprider sig värme, ro och något som är fridfullt inombords genom sångerna och att få vara tillsammans. Allt det här som vi människor behöver och vi behöver varandra! Budskapet från Nöjeskommittén var en önskan om en Fridfull Adventstid och en God Jul och Gott Nytt år, ett år där Nordanstigs Manskör firar 50 år!
/Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Adventspyssel i Sågtäktens bygdegård, måndag 22 november 2021
Nu stundar en härlig tid, med ljus, värme och möjlighet till gemenskap med att fortsatt vara rädd om varandra!
I Sågtäktens Bygdegård blev det en trivsam kväll, där Adventskransar skapades med vad naturen har att ge och med de dekorationer som hör till. Det skapas så mycket av våra händer. En krans att hänga på dörren eller i fönstret, det enkla det lilla, det som ger glädje och minnen.
Vi välkomnar Advent, med ljus och värme och vackra sånger, precis det som vi behöver just nu!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Tema-kväll DIABETES, onsdag 17 november 2021
Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten inbjöd till en Temakväll om Diabetes. Agneta Iveslätt Bohman höll i temamötet och välkomnades varmt tillsammans med besökarna, som kommit till Bygdegården.
Så mycket vi fick veta! Agneta gav oss en mycket intressant historiebeskrivning över hur diabetes upptäcktes för 3500 år sedan, till hur det ser ut idag. En enorm utveckling har skett!
Diabetes är en sjukdom, där blodsockret är för högt. Det finns inget botemedel, men insulinet som upptäcktes 1921 har räddat livet på så många människor. Det är över 500 000 som har diabetes i Sverige och ca 150 000 personer vet inte om att de har sjukdomen.
Agneta berättade att det finns olika typer av diabetes. Typ 1 drabbar främst barn och unga. Typ 2 kommer ofta smygande och upptäcks inte sällan av en händelse vid kontakt med sjukvården.
Typ 2 diabetes har på senare år visats sig vara inte en utan flera olika slags sjukdomar, där gentest kan klargöra vilken av de olika typerna man har.
Behandlingsmålet är hög livskvalitet och en nollvision av komplikationer. Besökarna fick veta vad man ska tänka på när det gäller kost, motion och hur man ska sikta mot normalvikt! Det gäller att hitta ett förhållningsätt för varje individ.
Agneta gav oss också en utförlig beskrivning om vad som händer i kroppen, när blodsockret blir för högt och vilka konsekvenser och komplikationer det kan bli, om vi inte får rätt behandling. Vi fick också många goda tips!
Så fick vi också med oss, att det är viktigt att tala med sin läkare om hur den medicin jag får fungerar.
Utifrån de samtal som blev, framkom tydligt vikten av att man som diabetiker får de mätinstrument man behöver, för att själv kunna kolla hur blodsockret ligger. Det finns orättvisor i möjligheten att få gratis testutrustning i vårt land. Någon berättade att det finns regioner som även ger diabetespatienter typ 2, gratis mätinstrument. Något som borde vara likvärdigt över hela landet.
Efter en mycket intressant och värdefull kväll riktades ett varmt tack till Agneta, med en fin blomma och varma applåder.
Vi vände hemåt efter kaffe, trivsamma samtal och hälsosam och sockerfri smörgås, bakat på grovt rågmjöl. Insikterna vi fick med oss var många om kostens betydelse och vårt förhållningssätt till livet som diabetiker.
Vi blev stärkta genom all kunskap och insikter vi fått vid denna temakväll! Nu går vi vidare och är fortsatt rädda om varandra!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Berättarafton – Längtan efter ett brev! Torsdag 11 november 2021
Det var breven, de efterlängtade, skrivna med stålpennan, vacker handstil och med omsorg, värme och kärlek! Breven som höll ihop en familj, som inte var samlad.
I samarbete med ABF Hälsingekusten välkomnade bygdegårdsföreningen varmt till Berättarafton i Bygdegården. Elsie Bäcklund Sandberg inledde kvällen med att berätta bakgrunden om breven, att Lisa Wallström berättat att hon hade brev som familjen skrivit till hennes och Karl Johan Öbergs far, när han gjorde sin militärtjänstgöring i Östersund 1913-1914. Elsie blev kontaktad för att göra något av breven. Det var en stor glädje och förmån. Breven skrevs ner precis som de var skrivna, med den tidens sätt att skriva, långa stycken, inte många punkter eller kommatecken och med den tidens sätt att utrycka sig på. Ett stort TACK riktades till Lisa som gav möjligheten att få ta del av breven. Tyvärr kunde varken Lisa eller Karl Johan delta vid berättarkvällen.
Först tog Elsie med på en tillbakablick över hur det såg ut i Sågtäkten omkring 1913. Därefter övergicks till breven. Andreas, en älskad, ihågkommen son och bror numera – Beväringsmannen 54 Öberg vid 11 kompaniet i Östersund. Saknaden var stor! Brev skrevs till Andreas från hela familjen. Brev fyllda med kärlek, omtanke och undran över hur livet är. Men också tankar från en orolig mor: Är han hungrig? Får han någon mat? Fryser han? Är det kallt däruppe i norr?
De skriver om oro över att vädret inte möjliggör att lägga ut fiskeredskapen i sjön. Ingen fångst, inga pengar att leva av! Breven ger ännu mer insikter över en fiskares och hans familjs hårda liv, där tillgången av fisk betydde allt för att kunna leva och försörja sig. Ett krävande liv men där det också fanns glädje, styrka och sammanhållning. Det fanns hopp och en tro att allt skulle ordna sig. Tillsammans delade de längtan, glädje, sorg och utmaningarna i livet! Med glädje berättades att Hudiksvalls museum kommer att ta hand om breven. Alla bär på en historia värd att bli berättad och lyssnad till! Ett kulturarv att vårda!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Musikcafé med Tommy Olsson onsdag 27 oktober 2021
Vilken kväll! Musikcafé med Kärlekens budskap och en unik gåva!
I Sågtäktens Bygdegård fick vi uppleva sång och musik av stora mått! Glädjen över att kunna träffas igen var stor!
Tommy Olsson från Holänna i Ljusdal bjöd på sång, musik i kärlekens tecken.
Kvällen inleddes med en överraskning av stora mått! Tommy Olsson överlämnade en gåva i form av en nyskriven dragspelslåt, som spelades som inledning vid detta Musikcafé, som Nöjeskommittén välkomnade varmt till!
Gåvan var en underbart vacker dragspelslåt ”Havsbris över Hälsingekusten”. Vilken harmoni, vi kunde höra havsbruset!
Vilken överraskning och vilken glädje över denna gåva!
Tommy tog oss med på en musikalisk resa av stora mått, där det blev dragspelsmusik, gitarr och sång och där vi fick veta mycket om det som framfördes, om upplevelser och händelser kring den valda musiken. Före kaffepausen med hemgjord äppelkaka och vaniljsås framfördes Fars vals, och musik tillägnad Sverigefinnarna och musik av Dan Andersson. Under kaffepausen blev det också åror med fina vinster.
Tommy fortsatte sedan sitt fina program med sånger och musik av Björn Afzelius, som Tommy i slutet av 1980-talet spelade tillsammans med. Nostalgi blev det verkligen, med bl. a musik av Gunnar Wiklund, Cornelius Vreeswijk, Björn Skifs mm. Tommy inbjöd också publiken att få vara med och visst var vi med! John Lennons sång ”Imagine” -kärleksbudskapet till hela världen var den sång som Tommy avslutade sin medverkan med. Självklart blev det en önskan om en låt till och det ”Halleluja” som Körslaget sjöng, där Tommy också var med.
Nöjeskommittén framförde sitt varma tack för en enastående kväll och den gåva som Tommy gav oss!
Ett varmt tack också till publiken och alla välkomnades åter till kommande aktiviteter. Vi lämnade Bygdegården med värme inombords av det vi fått uppleva, ett budskap om kärlek som en röd tråd i programmet. Ett budskap att få vila i och glädjas över! Var rädd om varandra var också budskapet!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Sång, musik och dikter i Höstens tid på Youtube
Så möter vi den vackra färgrika Hösten, med sång, musik och dikter av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg. Det finns en stillhet i höstmörkret och det lyfts fram i programmet.
Detta är ett arrangemang av Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten.
Inspelning av detta program är gjord av ABF Hälsingekusten och finns på deras egen Youtube kanal.
Anna och Elsie har arbetat fram ett program för varje årstid där vårens och sommarens program spelades in, med anledning av den situation som vi har haft, genom pandemin. Nu har det lättat, men det är inte över ännu. Vi kan börja träffas fysiskt, med att fortsatt vara rädd om varandra. Men vi är mycket glada över att även Höstens program, kan ses via Youtube kanalen, här.
Vi hoppas att hösten med alla dess färger och med en natur som är beredd vila, förberedd liv ske ge glädje, värme och hopp!
/Nöjeskommittén Sågtäktens Bygdegårdsförening genom Elsie Bäcklund Sandberg
Sagostund för vuxna Måndag 11 oktober 2021
Vilken glädje för Nöjeskommittén att få Välkomna till Sagostund för Vuxna, ett arrangemang av Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten.
Dämpad belysning, ljusen på borden, människor som möts igen med avstånd och omtanke om varandra. Det har varit en så lång tid, utan det fysiska mötet! Vad vi har längtat!
Elsie Bäcklund Sandberg hade förmånen att få ta med besökarna in i bokens underbara värld.
Kvällens författare var Anita Salomonsson, där berättelsen ”Frieriet” lästes ur boken ”Skärvor av liv”.
Först blev det en presentation av författaren som tidigare besökt Bygdegården, ett besök som uppskattades stort!
Anita Salomonsson föddes 1935 i Hjoggböle, Författarbyn i Västerbotten och debuterade sent i livet, vid 59 års ålder. Anita har skrivit 16 böcker, många uppmärksammande romaner som utspelar sig i Västerbotten och människors liv där.
Anita har fångat gripande kvinnoöden från fattig-Sverige. Hittat verkliga fall som hon levandegör i sina romaner.
Många priser och utmärkelser har Anita fått ta emot och 2005 blev Anita Hedersdoktor vid Umeå Universitet.
Det blev en fin kväll tillsammans med samtal vid borden under kaffestunden, med hembakt bröd.
Information lämnades om kommande aktiviteter och ett varmt tack framfördes över besöket och ett välkommen tillbaka till Bygdegården. En mötesplats som vi vill ska vara en plats, för de många människorna! Budskapet var också var fortsatt rädd om varandra!
/ Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Hantverksdag på Bygdegården Lördagen 25 september 2021
Hantverksdag i stålande sol och underbart att få mötas igen!
Sågtäktens Bygdegårdsförening mjukstartade verksamheten efter 1,5 år med stor saknad av att få mötas fysiskt!
Glädjen var stor över att få se alla, både välbekanta och nya ansikten!
Vi inbjöd utställare att enbart vara utanför Bygdegården, på grund av restriktionerna. Kaffeservering ordnades inne i Bygdegården, med avstånd och omtanke om varandra.
Många utställare fanns på gården och erbjöd olika saker. Det är verkligen en fröjd att se allt som föds ur våra händer. Det vi lär av handens arbete –är både kärlek till själva skapandet, att allt måste få ta sin tid- Och att vi alla är delar i ett sammanhang.
Det vackert snidade, stickade eller broderade, sydda, det bakade brödet av olika sorter, den fångade och tillagade fisken, bären som syltats och saftats, de inlagda grönsakerna, är länkar i en tradition.
Allt talar till oss, de ger oss perspektiv. Stillar oss och stämmer till eftertanke. I allt det som har tillverkats, visar att här finns viljan, lusten och längtan. Varje utställare är en berättare, så håll fast vid traditionen.
Besökarna lyste i kapp med solen, över det mänskliga mötet igen! Den ofrivilliga ensamheten har varit mycket stor.
Måtte vi nu få fortsätta att mötas, till de olika planerade arrangemangen i vår Bygdegård!
Vi lämnar Bygdegården denna vackra Höstdag, med värme och glädje inombords!
// Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Arbetsdag/städdag på bygdegården Lördag 21 augusti 2021
Det städades både inom- och utomhus på bygdegården inför efterlängtad och försiktig start av vår verksamhet nu i höst. Vi var ganska många som hjäptes åt (13-14 st.) och efter arbetet Efter arbetet är avslutat åt vi varmkorv med bröd, smörgås och kaffe och pratade en stund!
Öppet Hus Bergöns Kapell 29 juli 2021
Historiens vingslag – Fiskekapellets historia
Vi fick med glädje välkomna de besökare som ville ta del av det fina fiskekapellets historia till Öppet hus i Bergöns kapell! Ett arrangemang av Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten.
Så underbart att få mötas igen, utifrån den situation som vi levt i under så lång tid. Givetvis möts vi med avstånd och det som fortsättningsvis gäller, ex vis antalet besökare i lokalen. Längtan har varit stor till det mänskliga mötet!
Det blev ett varmt välkomnade till alla besökare och till ungdomarna som blivit döpta i kapellet och nu får ta del av kapellets historia. Vid välkomnandet framkom tydligt glädjen över deltagandet. Informationen inleddes med orden: ”ni befinner er nu på kulturhistorisk mark!”
Bergöns kapell, som så många länge har trott var från 1400-1500 talet, men 2012 fick vi veta att byggnadsåret fastställts till år 1636. Kapellets byggnadsår kunde fastställas utifrån dendrokronologiska undersökningar genom borrprov i kapellet, som utfördes 2011.
Fascinerande var att en av stockarna hade 272 årsringar, vilket innebar att den tallen började växa på Bergön år 1364!
Vid informationstillfället berättades om kapellet som sådant, samt bl.a. om hur Gävlefiskarna 1557 fick överta fiskeprivilegiet från Norrtäljefiskarna. Detta var något som bönderna och fiskarna hade kämpat för länge.
Vidare berättades om de handlingar som år 1926 hittades i kapellet, bl. a avskrift av Johan 111:s resolution 1591 ang. fiskeprivilegiet samt ytterligare försäkran av Drottning Christina år 1650.
Enligt fornlämningar har det funnits befolkning på Bergön redan under järnåldern.
1980 gjordes Sören och Lisa Wallström, Sågtäkten, ett mycket högintressant fynd. De hittade ett romerskt bronsmynt daterat till Kejsar Neros tid 54-68 e Kristi födelse och var då enligt statens myntkabinett unikt i landet.
Besökarna fick också information om den verksamhet som både församlingen och Sågtäktens Bygdegårdsförening har i kapellet.
Avslutningsvis framfördes ett varmt tack för besöket och med ett välkommen tillbaka och med en önskan om en fortsatt Trevlig Sommar och att vara rädda om varandra!
Den gemensamma samvaron i kapellet avslutades med ett citat från Hudiksvalls Nyheters Julnummer 1921, som blev en sammanfattning på känslan för Bergöns Fiskekapell- ” Måtte detta gamla kulturminnesmärke för kristen tro i Norden allt framgent såsom tills nu få vara i fiskarnas omvårdnad och hägn”.
I Kapellstugan serverades våfflor och kaffe med hembakt bröd.
/ Elsie Bäcklund Sandberg, Nöjeskommittén
Sång, musik och dikter i Vårens tid på Youtube från 29 mars 2021!!!
Vi möter våren med sång, musik och dikter med och av Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.
Utifrån den situation vi nu lever i, så kan vi inte mötas fysiskt som vi gjort i så många år, men vi kan mötas på Youtube! Anna och Elsies program där Våren välkomnas är inspelat på Sågtäktens bygdegård och sänds från och med den 29 mars kl.10.00 på ABF Hälsingekustens youtube-kanal.
/Nöjeskommittén Sågtäktens Bygdegårdsförening genom Elsie Bäcklund Sandberg
Sagostund för vuxna finns på Youtube
Under hösten-vintern började ett nytt samarbete med ABF Hälsingekusten. Eftersom det inte gick att anordna träffar där Elsie Bäcklund Sandberg läser högt för vuxna fick Elsie läsa och det spelades in och lades ut på Youtube, på ABF Hälsingekustens egna youtubekanal.
Alla ”Sagostund för vuxna” finns samlade på ett ställe och ni kan lyssna på dem här. Nästa sagostund kommer att ha premiär 5 maj 2021 och kommer också läggas in på den sidan.
Där finns uppläsningar av:
”Frieriet” ur Anita Salomonssons bok ”Skärvor av liv”,
”Hemkomsten” ur samma bok som ovan av Anita Salomonsson ”Skärvor av liv”,
”Var du lycklig farmor?” av Malou von Sivers,
”Stulet nyår” av Agnes von Krusenstjerna ur boken ”Noveller för världens barn 2007” och
”Krysantemerna”, en novell av John Steinbeck.
Årsmöte 16 mars 2021
Vi har genomfört ett annorlunda coronaanpassat årsmöte i Sågtäktens bygdegårdsförening den 16 mars 2021. Här kan du läsa årsmötesprotokollet.