Arkiv 2011

Aktiviteter 2011

Stilla julekväll 2011

Året i Bygdegården avslutades traditionellt med en stilla julekväll. Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg framförde egna och andras tankar, vacker sång och musik medan de trogna besökarna bjöds på kaffe, glögg och pepparkakor. Bygdegården var stämningsfullt upplyst med levande ljus och julblommor på borden. Ute lyste stjärnorna över vitklädda träd och i byns alla hus lyste adventsljus. En vacker och rofylld inledning på helgen.

Luciakaffe 2011


Fem duktiga barn framförde de traditionella sångerna vid årets luciafirande i Bygdegården. Dessutom bjöds besökarna på ytterligare en begivenhet: Ingrid spelade flöjt och fiol ackompanjerad av sin far Joakim Andersson innan vi drack kaffe med goda lussekatter.

Författarafton med Therése Söderlind, 6 december 2011


Tack vare bidrag från Nordanstigs kommun och Hälsinglands Sparbank har Bygdegårdsföreningen haft möjlighet att bjuda in författare som berättar om sina verk.
Den 6 december var Therése Söderlind på besök. Hon berättade för en stor publik om tillkomsten av sin debutroman ”Norrlands svårmod”. Hon läste även några stycken ur boken – utan att avslöja upplösningen av gåtan om den försvunne pojken. Hon är född och uppvuxen i närheten av Höga kusten och berättade livfullt om sitt liv där och utomlands i olika världsdelar.
I kaffepausen drogs vinnaren av ett exemplar av boken som Therése skänkt oss. Det var vår svensktalande nederländske bybo som blev den lycklige vinnaren.
För närvarande skriver Therése på en bok om häxbränningar i Ångermanland. Det är hennes förhoppning att den kommer ut hösten 2012. Det är många av oss i publiken som ser fram mot att läsa den.

Adventscafé med Nordanstigs Manskör, 29 november 2011


Tjugotre glada sångare i Nordanstigs Manskör underhöll publiken i Bygdegården den 29 november i sin traditionella adventskonsert. De bjöd på sånger från hela världen och engagerade de många besökarna i allsång. I pausen lät vi oss väl smaka av goda saffransbullar och pepparkakor medan vinsterna i det rikhaltiga lotteriet drogs. En riktigt trevlig kväll med härlig sång.

Filmkväll med Bernt Persson, 16 november 2011

Björnar och vargar vid ryska gränsen har Bernt Persson filmat tidigare i år. Resultatet fick besökarna se som kom till Bygdegården den 16 november. Bernt visade också ett par naturfilmer som fotats på närmare håll. I pausen bjöd Nöjeskommittén på gott kaffebröd.

Musikkväll med Nick Borgen, 11 november 2011


Nick Borgen gjorde ett bejublat besök hos oss för drygt ett år sedan. Den 11 november i år hade vi nöjet att återknyta bekantskapen med honom när han tog oss med på ”En resa i musik och galenskap”. Nick är både skicklig gitarrist, underbar sångare och en fullfjädrad entertainer. Han lockade fram många skratt och fick publiken med sig i allsången. Den här gången bjöd han på såväl Beatles som Cornelis Vreeswijk och Bob Dylan.
I pausen serverade Nöjeskommittén de drygt 50 besökarna kaffe med smörgås och kaka innan Nick fortsatte sitt variationsrika program. En välbehövlig vitaminkick i höstmörkret!

Skörde- och Hantverksdag 2011

Den vackra höstdagen lockade många att ta en promenad eller biltur till Bygdegården för att handla någon av alla närproducerade varor som bjöds ut.


Här fanns både ost från Nederländerna, korv tillverkad efter tyskt recept, marmelad av havtorn som vuxit i Harmånger och många andra godsaker.

 
Hällbrödet och det mjuka tunnbrödet bakat i Bygdegårdens egna bagarstuga är som alltid populärt bland besökarna. Denna gång hade medlemmarna bakat en hel vecka för att tillfredsställa behovet.

Författarafton med Bernt-Olov Andersson, 22 september 2011


Torsdagen den 22 september fick vi bekanta oss med romanfigurerna Pelle, Bosse, Elsa och Järbo-Jätten och andra när Bernt-Olov Andersson läste ur sina böcker. Han bjöd på ett axplock av berättelser om en bruksort på 1950-talet, hämtade ur verkligheten och fantasin. Många dråpliga historier framkallade glada skratt från publiken. I pausen serverades kaffe och smörgås. Det gavs också möjlighet att köpa någon av Bernt-Olovs romaner.
Detta var den första av de författaraftnar som Bygdegårdsföreningen anordnar med bidrag från Nordanstigs kommun och Hälsinglands Sparbank.

Surströmming i Bygdegården 2011

Varje höst bjuder föreningen in till surströmmingsfest. Den här gången hörsammade ett 25-tal bybor inbjudan. Deltagarna bjöds även på underhållning. Lilla Tilda Häreskog sjöng med stöd av sin mamma Annas ackompanjemang, som också underhöll med sång tillsammans med Elsie Bäcklund Sandberg.
 

Festen avslutades med lotteri. Här ses ett par glada vinnare.

Höststädning på Byggis, 10 september 2011

 
Många medlemmar ställde upp lördagen den 10 september och städade både inom- och utomhus. Det putsades fönster, våttorkades golv, krattades gårdsplan och mycket annat. Dessutom hjälpte många starka herrar till att få upp plåten på bibliotekstaket. Föreningen bjöd på förmiddagsfika som tack för all hjälp.

Visning av Bergöns kapell 2011


Vid två tillfällen under sommaren har Bygdegårdsföreningen bjudit in till öppet hus i Bergöns kapell.
Eva Björk berättade om det fina fiskekapellets historia, kapellet som bär sin historia från 1400-talet och är det äldsta av de sju kapellen i Hudiksvalls kommun.
Många intresserade sökte sig till kapellet för visningen och passade samtidigt på att dricka en kopp kaffe med våfflor eller hembakt bröd i kapellstugan.

 

Stilla Sommarkväll, 2 juli 2011

 

Bergöns kapell var överfylld lördagen den 2 juli när Sågtäktens Bygdegårdsförening bjöd in till Stilla Sommarkväll. Ett arrangemang, i samarbete med ABF Hälsingekusten, som blivit en efterfrågad tradition.
Kvällen var varm och stilla när Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg bjöd på sång, musik och dikter i ett sammanhållet program. Programmet speglade sommar, hav och insikter om att ta vara på och njuta av livet här och nu, i den ljuvliga sommartiden.


Kaffe serverades med hembakt bröd efter programmet, både i kapellstugan och ute i den underbara natur som Bergön erbjuder.
Text: Elsie Bäcklund Sandberg Foto: Maj Anita Persson

Vårstädning på Byggis, 25 maj 2011

 


Med hjälp av ett flertal medlemmar blev det fint både i rabatter, på gården och bakom scenen i Bygdegården när man träffades den 25 maj för den traditionella vårstädningen.

Musikcafé med Lalla Hansson, 7 maj 2011


Vårkvällen blev en fantastisk minnenas afton i Sågtäktens Bygdegård lördagen den 7 maj, när Lalla Hansson tog med publiken på en härlig nostalgiresa.
Lalla Hansson fick uppleva en publik som med glädje sjöng med i de gamla sångerna som väckte minnen av olika slag. För den stora publiken blev det också en berättarkväll för Lalla Hansson gav publiken så många tillfällen till skratt mellan sångerna och det vackra gitarrackompanjemanget.
Efter kaffe med smörgås och kaka fortsatte den givande kvällen och självklart blev det extranummer. Vårvärmen kom tillbaka med denna nostalgikväll och vi var många som gick ut i vårkvällen nynnande på sången ”Anna och mig!”
/Text och foto: Elsie Bäcklund Sandberg/

Påskbuffé, 22 mars 2011


  
På Långfredagen den 22 mars samlades 57 personer för att i trivsam samvaro äta en god påskbuffé med kaffe och tårta. Glädjande nog deltog denna gång även gäster som inte tidigare besökt Bygdegården. Vi hoppas att besöket gav mersmak så att de återkommer vid senare tillfällen!
Elsie Bäcklund Sandberg stod för underhållningen med sång och musik. Många lyckliga vinnare i lotteriet gick hem med fina vinster.
Påskbuffén blev det en trevlig inledning på helgen!

Påskmarknad, 2 april 2011

       
Årets påskmarknad den 2 april blev en succé. Flera nya försäljare av närproducerade varor och hantverk deltog denna gång. Här fanns bl. a. fisk, ägg och ost och handmålade korgar att köpa. Många besökare var tidigt ute för att få möjlighet köpa hällbröd och mjukt tunnbröd bakat i vår bagarstuga. Efter avslutat handlande smakade kaffe med smörgås utmärkt.

Kaffe och våfflor, 27 mars 2011


Att äta våfflor med sylt och grädde i Bygdegården har blivit en tradition i slutet av mars. Många besökare från byn och närliggande trakter tog tillfället i akt söndagen den 27 mars att dricka en kopp kaffe och få en pratstund.

Musikcafé med Nordanstigs Ungdomsspelmanslag

 

Nordanstigs Ungdomsfolkdanslag tog besökarna på en musikalisk resa genom Sverige och ut i Europa när de spelade i Bygdegården den 1 mars. Det var bl. a. folkmusik från Skottland, Irland och Belgien som stod på programmet. Och som de spelade! Tänk så många duktiga ungdomar vi har i Nordanstig. Efter extranumret stod publiken upp och applåderade.
De entusiastiska besökarna bjöds på gott hembakat fikabröd och kaffe i pausen. Det blev en verkligt upplyftan