Arkiv 2016

Avslutade aktiviteter 2016

Stilla Julkväll, 2016


För tionde året i rad bjöd Bygdegårdsföreningen in till Stilla Julkväll med sång, musik och dikter av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.

Elsie och Anna välkomnade till kvällen och uttryckte sin stora glädje över att ett 50-tal personer kommit till en kväll som de hoppades skulle ge en känsla av Julstämning och ro.

Besökarna bjöds på glögg, pepparkakor och kaffe som kunde avnjutas till de gamla fina julsångerna och dikter med Julens budskap.

Efter avslutat program med varma applåder och en extra sång av Anna, tillönskade Nöjeskommittén alla en God, Glad Jul och ett riktigt Gott Nytt År!

Luciakaffe, 11 december 2016


Så stod hon där på tröskeln i Bygdegården söndagen den 11 december, Lucia den efterlängtade med tärnor, stjärngosse och tomte!

De kom med budskap om värme, ljus och gemenskap och det blev en mycket fin stund med barnens underbara sånger, ackompanjerad av Anna Häreskog.

Nöjeskommittén genom Ingrid Rudh framförde ett varmt tack till de duktiga barnen och de fick var sin godispåse. Varma applåder blev det också till de det fina luciatåget med Lucian Sasmita, tärnorna Tilda och Sofia, stjärngossen Karl och tomten Johannes.

Kaffe och lussekatter serverades och det blev en trivsam samvaro.

Vi som fick förmånen att lyssna till barnen bar med oss värme, hopp och glädje när vi vände hemåt i den fina vinterkvällen. Så stämningsfullt allt var och snön kom så lägligt och gjorde att allt blev ljusare!

Adventscafé, 29 november 2016


Så stämningsfullt och så mycket glädje, en kväll som är en höjdpunkt på året!

Det handlar om Adventscafét tisdagen den 29 november med Nordanstigs Manskör under ledning av Kenneth Stahre. Det var med stor glädje som Nöjeskommittén välkomnade den stora publiken och kvällens efterlängtade medverkande till en fin tradition.

Julens vackra sånger med budskap om värme och gemenskap blandat med allsång, för det blev både sång för och med publiken!

I pausen blev det naturligtvis saffransbröd och pepparkakor och försäljning av åror med fina vinster. Efter kaffet fortsatte kören och publiken sjöng glatt med i allsången.

Ett stort tack framfördes till kören som fick varma applåder och till publiken. Vilken fin inledning det blev på Adventstiden!
/Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Julkranstillverkning, 21 november 2016


Det har blivit en tradition att tillverka julkransar i Bygdegården. Här är några fina exempel på vad flitiga damer åstadkom.

Musikcafé med Kjell-Åke ”Körven” Eriksson, 3 november 2016


Vilken underbar novemberkväll, lite snö och lite kallt ute men värme och gemenskap i Bygdegården, där Kjell–Åke ”Körven” Eriksson bjöd på en musikalisk resa av stora mått!

Publiken fick vara med om en härlig musikalisk resa, om hur allt började på 80-talet fram till idag. Här fanns gamla sånger och nyskrivna sånger med vackra melodier. Texterna, budskapen, sången och musiken, allt detta som berör och ger så mycket glädje, det är det som kännetecknar ”Körven”!

”Körven” delade med sig av många upplevelser, händelser och tillfällen, allt det där som gett inspiration till de texter han skrivit och musik han komponerat.

Barndomens platser, som blivit texter och musik, som ger lyssnarna en bild av tid och rum som varit av stor betydelse. Fabriksvisslan som varje dag bekräftade att nu var pappa på väg hem, nu blir det mat, blev också text som väcker mångas egna minnen.

Publiken ville höra mera och visst blev det extranummer och vad kunde passa bättre efter denna musikaliska resa, än sången -Tusen mil bakom mig.

Den härliga musikkvällen tog slut, vi vände hemåt med glädjen och värmen över ’Mitt Hälsingland’ och ’Linblomman’, allt det där som vi fått uppleva i gemenskap. /Elsie Bäcklund Sandberg

Pizzakväll, 22 oktober 2016

Grått, mulet och blåsigt var det ute, men i Bygdegården var det värme och gemenskap när Nöjeskommittén bjöd in till Pizzakväll lördag den 22 oktober.

Efter maten blev det kluriga frågor att få fram namn på fåglar utifrån olika ord, inte lätt, men alla var djupt försjunkna i att försöka hitta namnen på fåglarna.

Ja, käre tid vad kan det bli för fågel med vägledning– Efter Vätternrundan?

Efter kaffet med kaka fortsatte klurigheterna, nu gällde det att gissa rätt trädslag på 11 olika träpinnar. Inte heller det var så där enkelt men, publiken var duktig!

Så var det dags för dragning på de sålda årorna, med fina vinster.

Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till besökarna och välkomnade till kommande aktiviteter. Höstmörkret var påtagligt när vi lämnade Bygdegården, men vi bar värme med oss från en kväll i gemenskap.

Hantverksdag 8 oktober 2016


Hösten hade börjat ge sig till känna och naturen visade sig i underbara färger, och då var det åter dags för Hantverksdag i Bygdegården!

Det var många utställare och inne i Bygdegården var det fullt, inga platser kvar och ute var det många fler utställare än tidigare. Flera av utställarna hade inte varit med tidigare, men hört att det var trevligt att vara i Sågtäktens Bygdegård, vilket vi i Nöjeskommittén med glädje lägger till våra hjärtan!

I Bygdegården fick besökarna ta del av hantverk av mångahanda slag. Vackra stickade, virkade, sydda, broderade, snickrade, svarvade och målade saker.

Allt gott som fanns att köpa för att äta, det som syltats, saftats, bakats och tillagats. Grönsaker som odlats med gröna fingrar. Havets läckerheter i olika inläggningar. Det populära brödet från Bagarstugan tog snabbt slut. I lilla salen serverades kaffe med hembakt bröd och smörgås.
/Elsie Bäcklund Sandberg

Cecilia Kyllinge med hyllning till Björn Afzelius, 4 september 2016


”Så vill jag bli” – en hyllningskonsert till Björn Afzelius med Cecilia Kyllinge sång, Bengt Kyllinge-saxofon, Fia Viktorsson- sång, percussion samt Anders Larm-gitarr och pianon inledde höstens aktiviteter i Bygdegården den 4 september.

Cecilia Kyllinge tog oss med på en resa, både med sångerna och med att berätta om Björns Afzelius stora och orädda engagemang för demokrati och rättvisa. Redan som åttaåring fick Cecilia möjlighet att lyssna till Björn Afzelius på en konsert, där texterna gick rakt in i hennes hjärta.

Björn Afzelius visade med all tydlighet att demokrati inte är medfött eller ärftligt, utan något som måste kämpas för, varje dag. Cecilias och gruppens tolkningar av texterna berörde publiken storligen. Det var verkligen en kväll som lämnade spår.

Musik i Stilla Sommarkväll, 30 juli 2016


Musik i stilla sommarkväll i Bergöns kapell firade sitt 10-årsjubileum den 30 juli. I den vackra sommarkvällen samlades förväntansfulla åhörare som snabbt fyllde det fina gamla kapellet för att lyssna till Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.

De bjöd på sång, musik och diktläsning. Många sånger t ex Linblomman, Tänk att få vakna, När som sädesfälten vaja…. Och som avslutning sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer fick vi lyssna till.

Efter programmet samlades alla i kapellstugan där kaffe med hembakat bröd serverades. En härlig stund i en vacker sommarkväll med havet, solen och gemenskapen som en inramning. /Elsie Bäcklund Sandberg

Öppet hus i Bergöns kapell, 9 juli 2016


Det har blivit en tradition att Bygdegårdsföreningen i samarbete med ABF Hälsingekusten bjuder in till Öppet Hus i Bergöns kapell en gång varje sommar. Lördagen den 9 juli var det dags för Elsie Bäcklund Sandberg att berätta om det lilla fina fiskekapellet och dess historia. Mer finns att läsa här om Bergöns kapell.

Elsie berättade också om de gamla handlingar som hittats under altaret mellan papperspärmar och som legat där i århundraden utan att bli förstörda. Besökarna fick också information om kapellets inredning och om den verksamhet som församlingen har i kapellet samt de arrangemang som Bygdegårdsföreningen anordnar.

Vidare berättade hon att fornlämningar visar på att det funnits befolkning på Bergön redan under järnåldern.

Ett mycket högintressant fynd gjordes vid kapellet av Lisa och Sören Wallström, Sågtäkten, 1980. De hittade ett romerskt bronsmynt, daterat till kejsare Neros tid 54-68 e Kr och var enligt expertis vid Statens Myntkabinett vid det tillfället unikt i landet.

Som avslutning citerade Elsie från Hudiksvalls Nyheters Julnummer 1921-” Måtte detta gamla kulturminnesmärke för kristen tro i Norden allt framgent såsom tills nu få vara i fiskarnas omvårdnad och hägn”.

”Mitt livs resa – en vecka på Grönland”


Det är många som gjort sina livs resor, på olika sätt. Mitt livs resa, var en vecka på Grönland! Så inledde Elsie Bäcklund Sandberg kvällen i Bygdegården, ett arrangemang i samarbete med ABF Hälsingekusten.

Det började med att Elsie berättade om Grönland, lite om dess historia och utvecklingen och om staden Qaqortoq och om bakgrunden till resan, som skedde 2006. Men hon har med intresse följt utvecklingen på Grönland, och människornas engagemang, vilja och tro på att kunna förverkliga sina drömmar om sitt land. Men också om det som oroar och skapar debatt och diskussioner.

Det finns en stor stolthet och framtidstro hos befolkningen, men också det som bekymrar. Vi kunde i media i förra veckan ta del av att isen smälter alldeles för tidigt i år.Det är normalt att isen smälter under sommaren, men nu har forskare slagit larm om att det börjat smälta alldeles för tidigt.

Och intresset för att börja borra efter olja skapar också oro. Det finns de som är för detta, men också de som är emot.

Besökarna i Bygdegården fick se bilder på den fantastiska och mäktiga naturen. Isbergen, med de magiska formationerna. Vidare om den grönländska kulturen som har inspirerat många moderna konstnärer. Det är statyer och bilder som huggits in i granitklippor, ”Stenar och människor” är samlingsnamnet. Även konstnärer från Sverige har varit representerade.

Efter bilder och information blev det kaffe med hembakt bröd och samtal kring det som berättats och vistats. Åror med fina vinster blev det också.

När vi vände hemåt i vårkvällen, stannade tankar till inför vad Biskop Sofie Petersen i Nuuk, har sagt om det där med oljan.- ”Jag tror att oljan kommer att skada vårt sätt att leva på. Givetvis behöver vi pengar, men bör vi verkligen sälja vår själ? Vad händer om vi allihopa skulle bli miljonärer, men inte kan ge det Grönland, som vi känner, vidare till våra barnbarn?”

Påskmarknad, 19 mars 2016

Påskmarknad i Bygdegården har blivit en fin tradition, så även detta år! Många utställare fanns under lördagen den 19 mars, inne och några ute i det gråkalla vädret.

Bygdegården fylldes av många besökare och visst var det så, att det köades för att komma in, när allt började kl. 11.00.

Bagarstugan har flitigt använts inför Påskmarknaden för att möta efterfrågan på hällbröd och det mjuka brödet, som bakas samma morgon som marknaden.

Lilla salen fylldes med besökare som ville njuta av kaffe och hembakt bröd och inte minst, den sociala samvaron.

Musikcafé med Mats Skog och Musikanterna, 25 februari 2016


Publiken kom redan en timme innan Musikcaféet med Mats Skog och Musikanterna började den 25 februari för man ville vara säker på att få plats! Det blev fullsatt och det gick inte att ta miste på att kvällens musikgäster, Mats Skog (sång), Bengt Nordh (gitarr) och Stig Bergerståhl (dragspel) var efterlängtade!

Det blev en musikalisk resa med en bred repertoar. Härliga välkända sånger, med texter av Nils Ferlin, Dan Andersson, Tore Skogman och Kjell-Åke ”Körven” Eriksson och fina sånger från Bjuråker, Svågan och Dellen.

Efter kaffe med hembakt bröd och åror med uppskattade vinster, fick publiken åter uppleva musik och spelglädje av stora mått. När musikkvällen tog slut, fick de medverkande varma applåder och välkomnades tillbaka till Bygdegården.

Mats Skog tackade för inbjudan och sade att de gärna kommer tillbaka. Då kom det spontant från en dam i publiken, det som vi alla kände – ” Ja, för ni är ju så bra!”

Årsmöte i Bygdegårdsföreningen

Avgående ordföranden Rose-Marie Pihl och hustomten Karl-Johan Öberg

Sågtäktens Bygdegårdsförening kan se tillbaka på ett fint verksamhetsår 2015 med en mängd aktiviteter (se vidare under årsmötesprotokoll).

Nuvarande ordföranden Rose-Marie Pihl hade meddelat att hon inte längre stod till förfogande för ett omval. Till ny ordförande valdes Sturla Einarsson. Vid årsmötet avtackades hon och Karl-Johan Öberg.

Karl-Johan har varit med ända sedan Bygdegårdsföreningen bildades 1974. Det har inte enbart handlat om förtroendeuppdrag av olika slag utan han har varit praktiskt arbetande med olika saker, bl. a. när Bygdegården skulle restaureras. Inte minst har Karl-Johan varit mycket skicklig på att grädda brödet som bakas i Bagarstugan. Dessutom har han varit ”revyartist” vid olika arrangemang, Vi har sett honom som Stålfarfar, ”Schejk” m.m. Föreningens hustomte har han också varit, med andra ord, en allt i allo, som vi riktar ett varmt tack till!

Ett nytt verksamhetsår startar nu, med en målsättning att vi gemensamt ska fortsätta att skapa mötesplatser i Bygdegården.

Kaffe med semla, 13 februari 2016


Det har blivit en trevlig tradition i Bygdegården att duka upp hembakta semlor och kaffe i anslutning till Fettisdagen, så även i år.

Lördagen den 13 februari kom det både de som promenerade eller var bilburna för en stunds trevlig och god samvaro med samtal om dagsaktuella saker.

Man passade också på att titta på de gamla tavlor som finns i den lilla salen och som påminner oss om en svunnen tid. Det blev även samtal om de gamla redskap för fiske och tunnbindning som använts här i Sågtäkten och som finns uppsatta i Bygdegården. Saker som gör att minnena kommer tillbaka.
Bygdegården, en mötesplats för så många!

”Sparvugglan och dess vänner”, 28 januari 2016


”Sparvugglan och dess vänner” var namnet på kvällens första film som Berndt Persson visade i Bygdegården den 28 januari. Berndt började med att berätta om filmen och deltagarna fick se sparvugglan och många av dess vänner i en fantastisk natur som vi har runt omkring oss.

Publiken fick också glädjen att se Sågtäktens egen kattuggla och dess unge som tog sig ut ur holken, färdig att ge sig ut på egna äventyr.

Efter kaffe och hembakt bröd visades filmen om Ludde i Valsta, som bodde i sin koja i skogen i 60 år och som berättade och sjöng många visor. Att leva i sin koja med skogens djur som sällskap, det var livskvalité för Ludde.

Berndt fick varma applåder och en bukett blommor som tack för en minnesrik kväll.

Vi lämnade Bygdegården efter en fin kväll, mörkret hade lagt sig och var det inte något som hoade över byn, eller? För visst är det så att vi i Sågtäkten redan har börjat lyssna om kattugglan är tillbaka. Den är sannerligen välkommen i år igen.

Julgröt, 16 januari 2016

Så var det dags att säga farväl och tack till Julen för denna gång! I Bygdegården fanns julstämningen ännu kvar några timmar. Det blev en mysig eftermiddag i lördags, då många samlats för att äta julgröt och smörgås i trivsam samvaro.

Efter maten bjöd Christer Söderberg från Nöjeskommittén på sång till gitarr med en blandad och uppskattad repertoar. De varma applåderna blev publikens tack till Christer.

Under det att kaffet med god kaka dukades fram, fick publiken fundera över lite ”kluriga” frågeställningar kopplade till julbordets läckerheter. Fem vinnare fick var sin liten present.

Så var det dags för åror och det var många som gick hem med fina vinster.

Under kaffet, gavs information om vårens aktiviteter på Bygdegården. Vidare påminde Nöjeskommittén om att man gärna får låna böcker i Bygdegårdens eget fina bibliotek.