Arkiv 2023

Öppet Hus i Bergöns Kapell, Torsdagen 20 juli 2023

Öppet Hus i Bergöns Kapell – Historiens vingslag!

Så fick vi åter välkomna till Öppet Hus i Bergöns lilla kapell, vilken förmån!

Sågtäktens Bygdegårdsförening genom Elsie Bäcklund Sandberg, i samarbete med ABF Hälsingekusten, hade glädjen att få hälsa besökarna Varmt Välkomna till denna Kulturhistoriska plats.

Under dagen gavs två möjligheter att få höra om Bergöns kapell.

Elsie uttryckte glädje över att det sammantaget varit så många kommit till informationen om kapellets historia. Besökarna fick veta om de dendokronologiska undersökningarna som gjordes 2011, alltså årsringsdateringar av borrprover av virket i kapellet. Resultatet av proverna var klara 2012 och gav svar på byggåret för kapellet. Virkets ålder visade genom undersökningen att kapellet är uppfört 1636.

Fascinerande är, att en av stockarna som undersökts visade på 272 årsringar. Den tallen började växa på Bergön år 1364!

Elsie belyste också de gamla handlingarna som hittades år 1926, som låg mellan papperspärmar och hittades under knäpallen vid altaret och som var oförstörda! Den äldsta av handlingarna är en avskrift av Johan III’s resolution angående Gävle fiskarskaps privilegier i Hälsingland, Medelpad och Ångermanland, år 1591. Vidare en ny försäkran den 26 oktober 1650 undertecknad av Drottning Christina. Kopior på dessa handlingar har Eva Björk ombesörjt att de finns på landsarkivet i Härnösand.

Information lämnades också kring kapellet som sådant, med dess interiör som i olika sammanhang lyfts fram, med så tilltalande enkelhet.

Enligt fornlämningar har det funnits befolkning på Bergön, redan under järnåldern.

1980 gjorde Lisa och Sören Wallström ett högintressant fynd nedanför kapellet. De hittade ett romerskt bronsmynt, daterat till Kejsare Neros tid 54-68 e Kr och var, när det hittades, enligt expertis vid statens myntkabinett hittills unikt i landet.

Genom Gästböckerna blir det så tydligt, hur uppskattat det lilla kapellet är.

Information lämnades också om de aktiviteter som församlingen har i Kapellet och också det som inbjuds till, från Sågtäktens Bygdegårdsförening.

Efter avslutad information inbjöds till kaffe och våfflor och hembakt bröd.

Kapellet vårdas med omsorg och kärlek från Sommarstugeägarna.

En eloge till Yttre Bergöns Samfällighets förening som initierat och gjort så fint med gallring och promenadstigar med stöd från Skogsstyrelsen!

Besökarna tillönskades en Trevlig sommar och ett varmt tack för att de kommit till Bergöns kapell, där vi tillsammans fått uppleva historiens vingslag!

/Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Stilla Sommarkväll i Bergöns kapell, Lördagen 1 juli 2023

Regnet hindrade inte besökarna för en Stilla Sommarkväll i Bergöns kapell

De som sett fram emot en Stilla Sommarkväll i Bergöns kapell trotsade regnet, till vår stora glädje!
Sågtäkten Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten inbjöd för 15:e året till detta arrangemang, med sång, musik och dikter av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.
I år hade vi också glädjen att få höra Tilda Häreskog sjunga tillsammans med mamma Anna, så fint!
Elsie välkomnade till kvällen och uttryckte de medverkandes glädje, över att så många kommit trots regnet som kom. Det var i sig, efterlängtat och behövligt regn!
I det sammanhållande programmet, sjöng Anna så många fina sånger och två av sångerna tillsammans med Tilda.
Anna och Elsie sjöng också några sånger tillsammans. Sångerna varvades med dikter skrivna av Elsie.

Efter avlutat program framförde Lena Liljedahl från nöjeskommittén ett varmt tack till de medverkande med blomstercheckar, för en kväll som alltid ger ett sådant lugn och en stämning, som ger ro och berör. Sångerna, musiken och dikterna, ger ett lugn som vi behöver så innerligt, i den värld vi lever i. Det blev verkligen en Stilla Sommarkväll, avslutar Lena.
Besökarna tackade för kvällen, med varma applåder.
Elsie framförde de medverkandes varma tack och välkomnade varmt till kommande arrangemang i Kapellet, nu närmaste Öppet Hus, där vi från Sågtäkten Bygdegårdsförening berättar om kapellets historia.
Så inbjöds till kaffe i Kaffestugan och alla tillönskades en Trevlig sommar!

Efter en trivsam samvaro med kaffe och hembakt bröd i Kaffestugan och sången, musiken och dikterna i Kapellet vände vi hemåt, berikade på olika sätt.
Allt blir så tydligt, vi behöver varandra och vi behöver lugnet och stillheten, allt som berikar vår inre människa!
/Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Brödförsäljning i Bygdegården, Lördagen 17 juni 2023

Brödförsäljning av hällbröd och mjukt tunnbröd bakat i vår egna bagarstuga.

Temakväll: Att leva och arbeta i Antarktis, Onsdagen 10 maj 2023

Vilka kontraster det blev, våren har kommit till oss och så fick vi ta del av upplevelser från Antarktis där det var med minus 45 grader!

Det var Temakväll i Bygdegården i samarbete med ABF Hälsingekusten, en så givande och spännande kväll! Nöjeskommittén hälsade genom Elsie Bäcklund Sandberg publiken och Läkaren Anna Mueller Varmt Välkomna!

Anna tog oss med på en enastående, intressant och spännande upplevelse denna kväll! I Antarktis genomförs betydelsefulla forskningsprojekt för bl. a miljö, klimat och atmosfärforskning. Anna arbetade och levde i Antarktis år 2004 vid en av forskningsstationerna, på en plats där man under 7 månader inte kunde nås av omvärlden! En situation som man måste kunna hantera.

Så mycket vi fick se från forskningsstationen och fick berättat! Det handlade om förberedelserna, inför arbetet och det viktiga teamjobbet för att klara det omfattande forskningsarbetet.

Men vi fick också insikten om en så spännande natur, vackert Polarsken och isbergen och alla Pingviner som finns på Antarktis!

Frågan som Anna som ledare och teamet tillsammans måste ställa var: –Hur vill vi leva här under detta år?

Viktigt att förstå varandras bakgrund, uppskatta varandra, delta i varandra arbetsuppgifter, tilliten till varandra. Samtliga i teamet måste få kunskap inom alla aktuella områden, för det gemensamma arbetet. Ett år fyllt av upplevelser av stora mått!

Efter paus med glass och kaffe, fortsatte Anna det så intressanta berättandet, och sedan följde många frågor från publiken.

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén framför ett varmt tack till Anna för en enastående kväll!

Så tydligt allt blev av vikten av det forskningsarbete som sker för miljön, för klimatet samt också synen på varandra i det så viktiga lagarbetet under så lång tid, under dessa förutsättningar, som kräver full kontroll i det gemensamma arbetet. Forskningsarbetet är så viktigt för oss alla, avslutar Lena, som också framför ett varmt tack till besökarna!

Publiken visade sin uppskattning till Anna, med varma applåder!

Vilken kväll Anna Mueller gav oss, forskningsarbetet så stora betydelse för mänskligheten och glädjen över att vi tillsammans i gemenskap och värme, får ta del av andras arbeten och upplevelser. Detta i en miljö, långt ifrån den Vårvärme, som mötte oss när vi lämnade Bygdegården!

/Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Filmkväll, Tisdag 18 april 2023

På vårens sista filmkväll visade vi ”The Grand Budapest Hotel”. Längre fram i vår blir lokalen för ljus för att det ska gå att se film på ett bra sätt och dessutom tror vi inte att så många vill titta på film när man kan vara ute i de fina vårkvällarna.

The Grand Budapest Hotel är en amerikansk-tysk komedifilm från 2014. Den är skriven och regisserad av Wes Anderson, inspirerad av Stefan Zweigs berättelser. Huvudrollen som den omtalade consiergen Gustave spelas av Ralph Fiennes. Den nomierades till 9 Oscars 2015 och vann fyra av dessa för Bästa Filmmusik, Bästa Kostym, Bästa Scenografi och Bästa Make up och hår. Det är sådana fakta som får mig intresserad av att se vad det är för en film. När jag sedan ser en sådan film och den lever upp till mina förväntningar och mer därtill kan den även bli nominerad till att visas på Sågtäktens Bygdegård!

Filmen handlar alltså om Gustave, concierge på ett berömt hotell uppe i bergen (alperna?) i mellankrigsåren i Europa. Historien berättas av den f.d. hisspojken Zero Moustafa, som jobbade på det hotellet och fick sin utbildning/uppfostran av Gustave och de blev goda vänner. Zero berättar om hur livet på hotellet var och om Gustave och de äventyr de upplevde tillsammans.

Det är en sådan film att man glömmer bort tiden, bara följer med vad som händer i filmen. Men vi lyckades ändå stanna filmen efter halva tiden för att fika.
//Filmkommittén genom Anne-Sofie Åhlén

Allsångskonsert med Nordanstigs Manskör, Tisdag april 2023

Nordanstigs Manskör i Sågtäktens Bygdegård

Så får vi glädjen att mötas igen! Allsångskonsert i Sågtäktens Bygdegård med den 50 års-jubilerande kören: Nordanstigs Manskör!

Det var första gången som vi fick förmånen att lyssna till Allsångskonsert i vår Bygdegård, vilken sång och musikglädje!

Nöjeskommittén, välkomnade varmt, genom Elsie Bäcklund Sandberg, publiken och Nordanstigs Manskör till denna Allsångskonsert! Vilken förmån att få träffas till en kväll med sång och musik!

Det blev en härlig musikalisk resa, som inleddes med sånger om Våren och visst känns det att Våren är på gång! Kören sjöng både för och med publiken och visst sjöng vi med, i de många kända härliga allsångerna. Kören bjöd på humor, glädje och allvar i sina repertoar!

Körens musikaliske ledare, Kenneth Stare har gjort flera fina arrangemang av de sånger som kören sjunger, men också skrivit text och musik till egna sånger som framfördes under kvällen!

Körens solister; Börje Larsson, Jan Erik Olander och Hans-Gunnar Forsström bjöd på härliga gamla godingar som vi alla kände igen!

Under kaffepausen såldes åror med många fina vinster, som var skänkta och som vi tagit emot med stor glädje och tacksamhet. Buketten i Hudiksvall, hade skänkt ett fint blomsterarrangemang till en vinst, som vi var mycket glad över.

Efter pausen med kaffe och hembakt bröd fortsatte kören att ge oss sång och musik som berikade oss på olika sätt! Så mycket fin sång, härligt spex och humor genom de sånger som framfördes.

Efter körens sista sång, tog Lena Liljedahl från Nöjeskommittén till orda, och framförde ett absolut önskemål om två extra sånger, vilket också var publikens önskemål.

Det blev två så fina sånger; ”Sverige” och ”Anthem”. Så vackert, så tänkvärt! Det kunde inte bli en finare avslutning på denna konsert!

Lena framförde Nöjeskommitténs varma tack för den så fina kvällen och hälsade kören Välkommen tillbaka. Också ett varmt tack till publiken med ett välkommande till Bygdegårdens aktiviteter.

Vi bär med oss glädjen av vad Nordanstigs Manskör gav oss denna kväll, en kväll att minnas! Vi önskar kören fortsatt fina år med sång och musik, till glädje för oss alla! Snart kommer Valborgsmässofirande där Nordanstigs Manskör sjunger in Våren på flera platser i kommunen och då är det Vår på riktigt!

//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Musikcafé med Håsta Jazz, Lördag 1 april 2023

Håsta Jazz i Sågtäktens Bygdegård, härlig eftermiddag!

För första gången, en Jazzkonsert i Bygdegården och dessutom en känsla av att Våren är på gång! Det kunde inte bli bättre!

Det var med stor glädje som Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg hälsade den stora publiken, varmt välkommen! Ett alldeles särskilt välkommen till Håsta Jazz, detta fantastiska storband, som leds av Roger Frank. Roger välkomnade också till denna andra konsert i den Miniturné som Håsta Jazz genomför.

Redan vid det första musikstycket, ”Lucky stars”, så blev känslan av musikglädje så stort. Alla de fantastiska instrument som tillsammans genom alla musiker, tog oss med på en underbar musikalisk resa!

Solonummer på de olika instrumenten, gav oss i publiken ännu mer insikt om de olika instrumentens egna toner och klang, som tillsammans blev något stort!

Vilken rytm, vilket sväng och vilket gung, inte undra på att vi i publiken inte kunde hålla fötterna och kroppen stilla!

Bandets två fantastiska sångerskor; Lotta Berglo Carlsson, sopran och Annika Lönn Frank, alt, framförde härliga sånger både som solonummer men också tillsammans där deras röster flätades samman, till så mycket vackert!

Vi fick höra sånger som vi kände igen, det där gedigna, de som står stadigt kvar! Och visst nynnade vi med! Håsta Jazz med dess musiker och solister ger oss så mycket av mervärde!

Efter paus med kaffe och hembakt kaka, fortsatte Håsta Jazz, att ge oss som publik ännu mer av musik och sångarglädje!

Nöjeskommittén genom Lena Liljedahl, framförde ett varmt tack för den fina kvällen, och berättar om hennes första kontakt med jazz i Uppsala 1967,så den här eftermiddagen i Bygdegården blev minnenas kväll!

Givetvis blev det önskemål om ett extranummer och så blev det också, ”All of me”, vilken känsla!

Lena välkomnade Håsta Jazz tillbaka och välkomnade alla besökarna, till kommande aktiviteter i Bygdegården, nu närmast Allsångskonsert med Nordanstigs Manskör.

När vi lämnat Bygdegården, så blir känslan så stark över det som möjliggörs i vår Bygdegård för de många människorna, precis det som är vår ledstjärna. En mötesplats för kultur av olika slag, allt det som berikar vår inre människa! Måtte alla förstå, hur viktigt det är med mötesplatser och att det möjliggörs för unga och äldre, att få ta del av bland annat sång och musik, på olika sätt!

Lördagen, kunde inte ha börjat bättre än den gjorde för oss i Sågtäkten, tack vare Håsta Jazz! Ett storband som Hudiksvall ska vara stolt över!

//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Filmkväll, Onsdag 29 mars 2023

Knives Out” är är en amerikansk mysteriefilm från 2019 skriven, producerad och regisserad av Rian Johnson. Filmen beskrivs som en modern pusseldeckare och skildrar en dysfunktionell familj vars patriark blir mystiskt mördad och en mästerdetektiv försöker lösa mordet. Det kanske inte låter som en film som man vill se eller som man vill visa vid en filmkväll, men den är inte lik andra filmer om mord. Möjligtvis lite lik Agatha Christie-filmer, man vet inte riktigt hur mordet har gått till eller vem som har gjort det förrän filmen är slut om ens då. Den är ändå njutbar som film och har många bra och kända skådespelare med i filmen. Mästerdetektiven Benoit Blanc spelas av Daniel Craig och jag tror han tycker det är väldigt skoj att ha den här rollen istället för Bond. Vem vill inte spela en smart detektiv och leka med en skojig dialekt. Han tyckte om den här rollen så bra att han tackade ja till en till film som Benoit Blanc: Glass Onion. Den filmen är också bra men Knives Out är bäst av de två.

Andra kända bra skådespelare i filmen är t ex Jamie Lee Curtis, som nyss fått välförtjänt Oscar. Chris Evans är ytterligare en skådespelare som nog tyckte det var roligt att vara med i den här filmen istället för ytterligare en Captain America-roll. Don Johnson från Miami Vice är med och Michael Shannon och så naturligtvis filmens huvudrollsinnehavare; Harlan, som blir mördad eller blir han mördad? Han spelas av Christopher Plummer, mest känd som Kapten Trapp i Sound of Music.

Eller är det Marta som är filmens huvudrollsinnehavare? Hon som blir anklagad för mordet på Harlan. Hon spelas av Ana de Armas och då tänker ni väl att ni aldrig sett henne i en film tidigare? Jo, det har ni nog. Hon spelade mot Daniel Craig i ”No time to die”. Ana var Paloma.

Alla dessa bra skådespelare hade kunnat räckt för att få mig att titta på filmen, men om du dessutom får höra att handlingen är bra – då måste du se den! Om du redan har sett den kan du se den igen! Sedan kan man fundera på vad ”Knives Out” egentligen betyder. Jag har flera förslag men jag vet inte.

Som vanligt tog vi en paus efter halva filmen, fikade och diskuterade filmen och lite annat.
//Filmkommittén genom Anne-Sofie Åhlén

Påskmarknad, Lördag 25 mars 2023

Solen lyste inte, men det regnade inte och inte snöade det, som det gjorde dagen innan, utan det var uppehåll de timmar det var Påskmarknad i Sågtäktens Bygdegård! Så underbart för alla utställare som stod ute och för besökarna! Visst var det någon som sa- ”Det måste vara någon däruppe som gillar dem”!

Vilken fin lördag det blev i Bygdegården, med gemenskap och trevlig samvaro, med många utställare ute och inne.

Känslan är lika stark varje gång, glädjen över att se allt det som våra händer skapar! Glädjen att få se kulturarvet, som alla utställare vill dela med sig genom sina alster! Så mycket det fanns att se! Vi har sagt det förr och säger det igen, det vi lär av handens arbete – är både kärlek till själva skapandet, att allt måste få ta sin tid – och att vi alla är delar i ett sammanhang. Vi gläds över de utställare som återkommer till oss och så glada över nya utställare.

Så roligt det var att få träffa 14-årige Elias Andersson, som var med hos oss för första gången och som tillverkat egna fantastiska fiskedrag och flasköppnare! Nappar inte fiskarna på dessa vackra drag, då blir man förvånad!

Så mycket som utställarna erbjöd oss, de saftade och syltade bären, allt det som bakats till olika bröd och kakor. Ostkakan, den fångade och tillagade fisken. Det snidade, gjutna, stickade, det spunna, det broderade och det sydda. Saker gjorda med deco page och mycket mera, allt är länkar i en tradition.

Visst är det så för oss besökare, att allt talar till oss på olika sätt och ger oss nya perspektiv. Varje utställare är en berättare och vi hoppas att ni vill hålla fast vid traditionen! Vilken samlad rikedom!

Trevlig samvaro vid kaffet med hembakt bröd och smörgås. Den sociala samvaron, de så värdefulla samtalen i gemenskap och värme, betyder allt för oss människor! Måtte vi få fortsätta att träffas i gemenskap och också tro på, att den oro i världen och det fruktansvärda som händer i Ukraina får ett omedelbart slut. Att vi alla får möta våren i en värld med fred och frihet, där vi alla bryr oss om varandra och får insikter om att i behöver varandra, vi alla!

Sågtäktens Bygdegårdsföreningen försätter att ordna mötesplatser för de många människorna och besökarna välkomnades varmt tillbaka till våra kommande arrangemang, genom allt som fanns på anslagstavlan inne i Bygdegården. Nu närmast en eftermiddag med Håsta Jazz och sedan Allsångskonsert med Nordanstigs manskör.

Efter den här dagen möter vi tillsammans Våren och Välkomnar Påsken!

//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Musikcafé med Nyckelharpisten Peter Puma Hedlund, Onsdag 15 mars 2023

Peter ”Puma” Hedlund, en av Sveriges främsta spelmän, på kromatisk nyckelharpa, bjöd på en så fin kväll i Sågtäktens Bygdegård!

Bygdegårdarna – tillsammans en unik kultursatsning.

Vilken kväll det blev i Sågtäktens Bygdegård, när vi inbjöd till Musikcafé! Detta var en del av Gävleborgs Bygdegårdsdistrikts Kulturbygdsturné!

Det var med stor glädje vi kunde välkomna de många besökarna och huvudpersonen, Nyckelharpisten, Peter ”Puma” Hedlund till vår Bygdegård! Peter är en av de 24 kulturbärarna i den här turnén. Det var 700 personer som visade sitt intresse att vara med i turnén.

För oss var det en stor glädje, att det var Peter” Puma” Hedlund som blev Gävleborgsdistriktets musiker! Den här fina kultursatsningen, finansieras av Statens Kulturråd genom Bygdegårdarnas Riksförbund. Ett så fint initiativ och vi hoppas verkligen på förutsättningar, för en fortsättning av Kulturbygds turnéer!

Det blev en fantastiskt fin kväll, där nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg i välkomnandet, också berättade om Peter ”Puma” Hedlund, en av Sveriges främsta spelmän på kromatisk nyckelharpa! Som tonåring tilldelades Peter, Zornmärket i silver och blev därefter Riksspelman.

År 2010 hedrades Peter med den finaste folkmusikutmärkelsen, Zornmärket i guld, med en motivering som löd: ”För mästerligt, briljant och traditionsmedvetet nyckelharpospel”. Vi som var där, kan verkligen instämma i detta! Peter har turnerat i Japan, USA och många länder i Europa.

Under kvällen fick vi höra många fina musikstycken, både det som han själv komponerat och av andra kompositörer. Han berättade också om sina inspirationskällor inte minst hans mentor, Eric Sahlström. Vi fick också höra om bakgrund till det som komponerats och episoder i mötet med många människor.

Så spännande, hur hanterar man en nyckelharpa? Peter berättar.

I pausen blev det kaffe och hembakt marängtårta och givetvis åror med fina vinster. Efter kaffet fortsatte Peter att berika oss med nyckelharpans ljuva toner.

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén framför ett varmt tack till Peter, med Hällbröd bakat i bagarstugan och ett välkomnade tillbaka.

Lena Liljedahl från nöjeskommittén, framförde ett varmt tack till Peter för allt han gett oss, och givetvis kom önskemål om ytterligare ett musikstycke! Med varma applåder från publiken överlämnade Lena ett paket Hällbröd från bagarstugan till Peter, med en hälsning om ett välkommen tillbaka! Besökarna hälsades också välkommen tillbaka och fick information om kommande aktiviteter, nu närmast Påskmarknaden.

När vi plockat undan, släckt ljusen och lämnar Bygdegården, blir det både starkt och så tydligt, hur viktigt det är för oss människor, att få ta del av ett rikt kulturliv, att tillsammans få uppleva allt det som berikar, vår inre människa! Och visst hör vi nyckelharpans toner inom oss.
//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Semlor och Kaffe i Bygdegården, Söndag 19 februari 2023

Semlor, kaffe och trivsam samvaro

Visst är det väl så, att vi längtat efter Semlorna? Ja, så är det och det märktes i Sågtäktens Bygdegård, när Nöjeskommittén välkomnade till Semlor, kaffe och intressant information. Glädjen var stor, över att så många kom under de 2 timmarna på söndagen, som allt serverades!

Lena Liljedahl från nöjeskommittén berättade vid två tillfällen för besökarna om bakgrunden till Semlan, hur allt började och utvecklades, hur semlan gjordes, vilket mjöl som användes och vilka tillbehör som fanns med från början. Det hördes kommentarer som, ” Det här visste jag inte, så intressant!

Lena gav också information och välkomnade till kommande aktiviteter på Bygdegården, nu närmast under mars och april, information som finns både på hemsidan och på Facebook.

Elsie Bäcklund Sandberg framförde ett varmt tack till Lena för en intressant information!

Det blev en så trivsam samvaro och det blir alldeles tydligt, att det finns en längtan till gemenskap ännu mera nu, i en tid av oro runt omkring oss, vi behöver varandra! Samtalen fortsatte vid kaffeborden, besökarna satt kvar i gemenskapen och värmen. Åter blir allt så tydligt, det händer mycket där människor möts!
//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Årsmöte i Sågtäktens Bygdegårdsförening, Tisdag 14 februari 2023

Medlemmarna i Sågtäktens Bygdegårdsförening samlades till Årsmöte, för att gå igenom förra årets verksamhet men också, för att tillsammans fatta kloka beslut inför det nya verksamhetsåret.

Föreningens ordförande Pär Westberg, hälsade de närvarande, varmt välkomna!

Årsmötet fick genom Verksamhetsberättelsen ta del av föreningens stora utbud av evenemang, under det gånga året. Likaså blev det en redovisning av det gedigna målningsarbetet av Bygdegården som gjorts av händiga och engagerade medlemmar! Nödvändiga investeringar har också gjorts under året, ett arbete som fortsätter. Verksamhetsberättelsen godkändes, likaså den ekonomiska berättelsen och styrelsen beviljades ansvarsfrihet enligt revisorernas förslag.

Budgeten för 2023 antogs och medlemsavgiften beslutades förbli oförändrad under 2023.

Positiva erfarenheter lämnades om att Bygdegårdsföreningen har en Facebooksida, Grannsamverkan Sågtäkten och också en sida som är kopplat till föreningens hemsida, som gör att fler nås av den verksamhet som vi välkomnar till i Bygdegården. Enligt webbansvarig Anne-Sofie Åhlén, så är det många som tar del av informationen av vår verksamhet, på både Facebook och hemsidan.

De ledamöter vars mandatperiod utgick, omvaldes till sina respektive uppdrag, enligt valberedningens förslag. Styrelsen består av ordförande Pär Westberg, kassör Håkan Rudh, sekreterare Elsie Bäcklund Sandberg, ledamöter Anne-Sofie Åhlén och Tomas Öberg.

Årsmötet avslutades med att ordförande framförde ett varmt tack för deltagandet och visat intresse och inbjöd till kaffe och smörgåstårta.

Och visst var det så, att smörgåstårtan hade en liten skylt där det stod, Sågtäktens Bygdegård – mötesplats för de många människorna!  Detta är styrelsens och föreningens ledstjärna! Och dagen till ära, fanns där också några små röda hjärtan, så passande på Alla Hjärtans dag!

Nu börjar ett nytt verksamhetsår med glädje, gemenskap och utmaningar!
//Styrelsen för Sågtäktens Bygdegårdsförening genom Elsie Bäcklund Sandberg

Filmkväll, Tisdag 7 februari 2023

Filmen vi tittade på var ”Fisherman’s friends” som vi skulle ha tittat på i oktober 2022, men då blev filmkvällen inställd. Den här filmen är dock värd att vänta på. Den är mycket trevlig, fin film. Den utspelar sig till största delen i Port Isaac i Cornwall, en fiskeby vid Atlantkusten. Dit kommer Danny, en skivbolagskille, tillsammans med sina jobbarkompisar. Hans kompisar lämnar honom i byn med uppdrag att skriva kontrakt med 10 sjungande äldre fiskare. De sjunger fantastiska sjömanssånger, s. k. shanties. Danny blir kvar i byn och spelar in en demo med dem och blir förtjust i en av fiskarnas dotter. Han blir också mer och mer förtjust i byn Port Isaac och de andra människorna som bor där. Och som tittare förstår man honom. Det är en underbar by, underbara människor och fantastisk natur. En film värd att vänta på.

Som vanligt tog vi en paus efter halva filmen, fikade och diskuterade filmen och lite annat.
//Filmkommittén genom Anne-Sofie Åhlén

Sagostund för vuxna, Onsdag 1 februari 2023

Sagostund för vuxna i Sågtåktens Bygdegård

Så fick vi glädjen att tillsammans ta oss in i bokens underbara värld, genom Sagostund för vuxna, ABF Hälsingekustens arrangemang i samarbete med Bygdegårdsföreningen.

Dämpad belysning, ljusen tända på borden och med den stämningen, berättade Elsie om den berättelse som hon skulle läsa. Först fick de som kommit, höra lite om författaren till boken, Malou von Sivers programledaren och journalisten. Hon är en prisbelönad journalist. 2014 belönades hon med Lukas Bonniers Stora Journalistpris och 2021 mottog hon Kristallens Hederspris.

Malou von Sivers har skrivit många böcker och hennes senaste är från 2022: ”Hon som hade allt”, en roman om familjehemligheter och skam. Den här gången var det Malou von Sivers fina berättelse: ”Var du lycklig Farmor?” som besökarna fick höra. Det är en gripande berättelse om liv, kärlek, insikter och om mod.

Sagostunden avslutades med att Lena Liljedahl från nöjeskommittén framförde varmt tack för kvällens läsning, en berättelse som grep tag och berörde på olika sätt. Lena berättade också om kommande aktiviteter på Bygdegården, under februari och mars, nu närmast filmkväll. Ett varmt välkommen tillbaka fick besökarna också med sig hem.

Vid fikat fortsatte samtalen och gemenskapen. Bokens värld blir, vid Sagostunder för vuxna, ett andrum där upplevelser av andras liv och erfarenheter blir dörrar som öppnas för minnen, drömmar, för demokratin och för livet själv! Alla bär på en historia, värd att bli berättad och lyssnad till! Samtalen som uppstår efter läsande är demokratins och drömmarnas livsnerv!
//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Bildspel: Sågtäkten förr och nu – Byn mellan hav och skog, Torsdag 26 januari 2023

Vilken glädje för Nöjeskommittén att få välkomna så många till träffen i Sågtäktens Bygdegård, för att åter se bildspelet: ”Byn mellan hav och skog – Sågtäkten!” Glädjande var att se att det till träffen även kommit boende från andra orter! Kvällens arrangemang från Bygdegårdsföreningen är ett samarbete med ABF Hälsingekusten.

Elsie Bäcklund Sandberg från Nöjeskommittén, berättade att det var ganska precis för 10 år sedan det var premiär för detta bildspel, nämligen den 23 januari 2013. Ett gediget arbete låg bakom bildspelet, av den tidigare ordföranden i Bygdegårdsföreningen Mona Kanzler och Christer Engman, för att bildspelet skulle kunna förverkligas.

Christer Engman berättade för besökarna, att intresset var stort från de boende och även från de som tidigare bott i byn, för att lämna foton, som skulle få användas till bildspelet. Bygdegårdsföreningens styrelse hade ansökt om pengar hos Nordanstigs kommun och dess Utvecklingsfond, för inköp av en scanner för att kunna scanna in alla bilder. Ansökan beviljades.

Ett stort arbete påbörjades med att sammanställa, sortera och få en sammanhängande berättelse om vår kära by Sågtäkten, förr och nu.

Christer Engman som skött den tekniska delen har valt Vivaldis ”Årstiderna!” som musik på bandet. Elsie Bäcklund Sandberg är berättarrösten i bildspelet.

Det finns ett stort intresse att bevara kulturarvet, men också att utveckla byn Sågtäkten. Elsie berättade om den Utvecklingsgrupp som finns i byn och som målmedvetet arbetar för bl. a att det ska kunna byggas ett seniorboende i byn! Glädjande är att det finns en byggherre som är intresserad, vi bara hoppas att det kan bli möjligt!

Under kaffet med hembakt bröd, fortsatte samtalen med möjlighet att titta i Sågtäktsboken, som även fanns att köpa.

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till Mona och Christer för det fina arbetet med bildspelet. Lena som inte bor i byn, kände sig rörd över att se det stora intresset i Sågtäkten, att bevara kulturarvet. Hon berättade hur hon själv besökt den by där hon växt upp och med sorg fått uppleva, hur saker har fått förfalla. Lena välkomnade också till kommande aktiviteter i Bygdegården, nu närmast ”Sagostund för vuxna”.

Kvällen avslutades med ett varmt tack till alla och visst var det så att vi kände historiens vingslag mycket tydligt, när vi vände hemåt efter den fina kvällen i gemenskap!
//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg