Påskmarknad, Lördag 25 mars 2023

Solen lyste inte, men det regnade inte och inte snöade det, som det gjorde dagen innan, utan det var uppehåll de timmar det var Påskmarknad i Sågtäktens Bygdegård! Så underbart för alla utställare som stod ute och för besökarna! Visst var det någon som sa- ”Det måste vara någon däruppe som gillar dem”!
Vilken fin lördag det blev i Bygdegården, med gemenskap och trevlig samvaro, med många utställare ute och inne.

Känslan är lika stark varje gång, glädjen över att se allt det som våra händer skapar! Glädjen att få se kulturarvet, som alla utställare vill dela med sig genom sina alster! Så mycket det fanns att se! Vi har sagt det förr och säger det igen, det vi lär av handens arbete – är både kärlek till själva skapandet, att allt måste få ta sin tid – och att vi alla är delar i ett sammanhang. Vi gläds över de utställare som återkommer till oss och så glada över nya utställare.

Så roligt det var att få träffa 14-årige Elias Andersson, som var med hos oss för första gången och som tillverkat egna fantastiska fiskedrag och flasköppnare! Nappar inte fiskarna på dessa vackra drag, då blir man förvånad!

Så mycket som utställarna erbjöd oss, de saftade och syltade bären, allt det som bakats till olika bröd och kakor. Ostkakan, den fångade och tillagade fisken. Det snidade, gjutna, stickade, det spunna, det broderade och det sydda. Saker gjorda med deco page och mycket mera, allt är länkar i en tradition.

Visst är det så för oss besökare, att allt talar till oss på olika sätt och ger oss nya perspektiv. Varje utställare är en berättare och vi hoppas att ni vill hålla fast vid traditionen! Vilken samlad rikedom!

Trevlig samvaro vid kaffet med hembakt bröd och smörgås. Den sociala samvaron, de så värdefulla samtalen i gemenskap och värme, betyder allt för oss människor! Måtte vi få fortsätta att träffas i gemenskap och också tro på, att den oro i världen och det fruktansvärda som händer i Ukraina får ett omedelbart slut. Att vi alla får möta våren i en värld med fred och frihet, där vi alla bryr oss om varandra och får insikter om att i behöver varandra, vi alla!
Sågtäktens Bygdegårdsföreningen försätter att ordna mötesplatser för de många människorna och besökarna välkomnades varmt tillbaka till våra kommande arrangemang, genom allt som fanns på anslagstavlan inne i Bygdegården. Nu närmast en eftermiddag med Håsta Jazz och sedan Allsångskonsert med Nordanstigs manskör.
Efter den här dagen möter vi tillsammans Våren och Välkomnar Påsken!
//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Musikcafé med Nyckelharpisten Peter Puma Hedlund, Onsdag 15 mars 2023

Bygdegårdarna – tillsammans en unik kultursatsning.
Vilken kväll det blev i Sågtäktens Bygdegård, när vi inbjöd till Musikcafé! Detta var en del av Gävleborgs Bygdegårdsdistrikts Kulturbygdsturné!
Det var med stor glädje vi kunde välkomna de många besökarna och huvudpersonen, Nyckelharpisten, Peter ”Puma” Hedlund till vår Bygdegård! Peter är en av de 24 kulturbärarna i den här turnén. Det var 700 personer som visade sitt intresse att vara med i turnén.
För oss var det en stor glädje, att det var Peter” Puma” Hedlund som blev Gävleborgsdistriktets musiker! Den här fina kultursatsningen, finansieras av Statens Kulturråd genom Bygdegårdarnas Riksförbund. Ett så fint initiativ och vi hoppas verkligen på förutsättningar, för en fortsättning av Kulturbygds turnéer!
Det blev en fantastiskt fin kväll, där nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg i välkomnandet, också berättade om Peter ”Puma” Hedlund, en av Sveriges främsta spelmän på kromatisk nyckelharpa! Som tonåring tilldelades Peter, Zornmärket i silver och blev därefter Riksspelman.
År 2010 hedrades Peter med den finaste folkmusikutmärkelsen, Zornmärket i guld, med en motivering som löd: ”För mästerligt, briljant och traditionsmedvetet nyckelharpospel”. Vi som var där, kan verkligen instämma i detta! Peter har turnerat i Japan, USA och många länder i Europa.
Under kvällen fick vi höra många fina musikstycken, både det som han själv komponerat och av andra kompositörer. Han berättade också om sina inspirationskällor inte minst hans mentor, Eric Sahlström. Vi fick också höra om bakgrund till det som komponerats och episoder i mötet med många människor.

I pausen blev det kaffe och hembakt marängtårta och givetvis åror med fina vinster. Efter kaffet fortsatte Peter att berika oss med nyckelharpans ljuva toner.

Lena Liljedahl från nöjeskommittén, framförde ett varmt tack till Peter för allt han gett oss, och givetvis kom önskemål om ytterligare ett musikstycke! Med varma applåder från publiken överlämnade Lena ett paket Hällbröd från bagarstugan till Peter, med en hälsning om ett välkommen tillbaka! Besökarna hälsades också välkommen tillbaka och fick information om kommande aktiviteter, nu närmast Påskmarknaden.
När vi plockat undan, släckt ljusen och lämnar Bygdegården, blir det både starkt och så tydligt, hur viktigt det är för oss människor, att få ta del av ett rikt kulturliv, att tillsammans få uppleva allt det som berikar, vår inre människa! Och visst hör vi nyckelharpans toner inom oss.
//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Semlor och Kaffe i Bygdegården, Söndag 19 februari 2023

Semlor, kaffe och trivsam samvaro
Visst är det väl så, att vi längtat efter Semlorna? Ja, så är det och det märktes i Sågtäktens Bygdegård, när Nöjeskommittén välkomnade till Semlor, kaffe och intressant information. Glädjen var stor, över att så många kom under de 2 timmarna på söndagen, som allt serverades!
Lena Liljedahl från nöjeskommittén berättade vid två tillfällen för besökarna om bakgrunden till Semlan, hur allt började och utvecklades, hur semlan gjordes, vilket mjöl som användes och vilka tillbehör som fanns med från början. Det hördes kommentarer som, ” Det här visste jag inte, så intressant!”
Lena gav också information och välkomnade till kommande aktiviteter på Bygdegården, nu närmast under mars och april, information som finns både på hemsidan och på Facebook.
Elsie Bäcklund Sandberg framförde ett varmt tack till Lena för en intressant information!
Det blev en så trivsam samvaro och det blir alldeles tydligt, att det finns en längtan till gemenskap ännu mera nu, i en tid av oro runt omkring oss, vi behöver varandra! Samtalen fortsatte vid kaffeborden, besökarna satt kvar i gemenskapen och värmen. Åter blir allt så tydligt, det händer mycket där människor möts!
//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Årsmöte i Sågtäktens Bygdegårdsförening, Tisdag 14 februari 2023
Medlemmarna i Sågtäktens Bygdegårdsförening samlades till Årsmöte, för att gå igenom förra årets verksamhet men också, för att tillsammans fatta kloka beslut inför det nya verksamhetsåret.
Föreningens ordförande Pär Westberg, hälsade de närvarande, varmt välkomna!
Årsmötet fick genom Verksamhetsberättelsen ta del av föreningens stora utbud av evenemang, under det gånga året. Likaså blev det en redovisning av det gedigna målningsarbetet av Bygdegården som gjorts av händiga och engagerade medlemmar! Nödvändiga investeringar har också gjorts under året, ett arbete som fortsätter. Verksamhetsberättelsen godkändes, likaså den ekonomiska berättelsen och styrelsen beviljades ansvarsfrihet enligt revisorernas förslag.
Budgeten för 2023 antogs och medlemsavgiften beslutades förbli oförändrad under 2023.
Positiva erfarenheter lämnades om att Bygdegårdsföreningen har en Facebooksida, Grannsamverkan Sågtäkten och också en sida som är kopplat till föreningens hemsida, som gör att fler nås av den verksamhet som vi välkomnar till i Bygdegården. Enligt webbansvarig Anne-Sofie Åhlén, så är det många som tar del av informationen av vår verksamhet, på både Facebook och hemsidan.
De ledamöter vars mandatperiod utgick, omvaldes till sina respektive uppdrag, enligt valberedningens förslag. Styrelsen består av ordförande Pär Westberg, kassör Håkan Rudh, sekreterare Elsie Bäcklund Sandberg, ledamöter Anne-Sofie Åhlén och Tomas Öberg.
Årsmötet avslutades med att ordförande framförde ett varmt tack för deltagandet och visat intresse och inbjöd till kaffe och smörgåstårta.

Och visst var det så, att smörgåstårtan hade en liten skylt där det stod, Sågtäktens Bygdegård – mötesplats för de många människorna! Detta är styrelsens och föreningens ledstjärna! Och dagen till ära, fanns där också några små röda hjärtan, så passande på Alla Hjärtans dag!
Nu börjar ett nytt verksamhetsår med glädje, gemenskap och utmaningar!
//Styrelsen för Sågtäktens Bygdegårdsförening genom Elsie Bäcklund Sandberg
Filmkväll, Tisdag 7 februari 2023
Filmen vi tittade på var ”Fisherman’s friends” som vi skulle ha tittat på i oktober 2022, men då blev filmkvällen inställd. Den här filmen är dock värd att vänta på. Den är mycket trevlig, fin film. Den utspelar sig till största delen i Port Isaac i Cornwall, en fiskeby vid Atlantkusten. Dit kommer Danny, en skivbolagskille, tillsammans med sina jobbarkompisar. Hans kompisar lämnar honom i byn med uppdrag att skriva kontrakt med 10 sjungande äldre fiskare. De sjunger fantastiska sjömanssånger, s. k. shanties. Danny blir kvar i byn och spelar in en demo med dem och blir förtjust i en av fiskarnas dotter. Han blir också mer och mer förtjust i byn Port Isaac och de andra människorna som bor där. Och som tittare förstår man honom. Det är en underbar by, underbara människor och fantastisk natur. En film värd att vänta på.
Som vanligt tog vi en paus efter halva filmen, fikade och diskuterade filmen och lite annat.
//Filmkommittén genom Anne-Sofie Åhlén
Sagostund för vuxna, Onsdag 1 februari 2023

Sagostund för vuxna i Sågtåktens Bygdegård
Så fick vi glädjen att tillsammans ta oss in i bokens underbara värld, genom Sagostund för vuxna, ABF Hälsingekustens arrangemang i samarbete med Bygdegårdsföreningen.
Dämpad belysning, ljusen tända på borden och med den stämningen, berättade Elsie om den berättelse som hon skulle läsa. Först fick de som kommit, höra lite om författaren till boken, Malou von Sivers programledaren och journalisten. Hon är en prisbelönad journalist. 2014 belönades hon med Lukas Bonniers Stora Journalistpris och 2021 mottog hon Kristallens Hederspris.
Malou von Sivers har skrivit många böcker och hennes senaste är från 2022: ”Hon som hade allt”, en roman om familjehemligheter och skam. Den här gången var det Malou von Sivers fina berättelse: ”Var du lycklig Farmor?” som besökarna fick höra. Det är en gripande berättelse om liv, kärlek, insikter och om mod.
Sagostunden avslutades med att Lena Liljedahl från nöjeskommittén framförde varmt tack för kvällens läsning, en berättelse som grep tag och berörde på olika sätt. Lena berättade också om kommande aktiviteter på Bygdegården, under februari och mars, nu närmast filmkväll. Ett varmt välkommen tillbaka fick besökarna också med sig hem.
Vid fikat fortsatte samtalen och gemenskapen. Bokens värld blir, vid Sagostunder för vuxna, ett andrum där upplevelser av andras liv och erfarenheter blir dörrar som öppnas för minnen, drömmar, för demokratin och för livet själv! Alla bär på en historia, värd att bli berättad och lyssnad till! Samtalen som uppstår efter läsande är demokratins och drömmarnas livsnerv!
//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg
Bildspel: Sågtäkten förr och nu – Byn mellan hav och skog, Torsdag 26 januari 2023
Vilken glädje för Nöjeskommittén att få välkomna så många till träffen i Sågtäktens Bygdegård, för att åter se bildspelet: ”Byn mellan hav och skog – Sågtäkten!” Glädjande var att se att det till träffen även kommit boende från andra orter! Kvällens arrangemang från Bygdegårdsföreningen är ett samarbete med ABF Hälsingekusten.
Elsie Bäcklund Sandberg från Nöjeskommittén, berättade att det var ganska precis för 10 år sedan det var premiär för detta bildspel, nämligen den 23 januari 2013. Ett gediget arbete låg bakom bildspelet, av den tidigare ordföranden i Bygdegårdsföreningen Mona Kanzler och Christer Engman, för att bildspelet skulle kunna förverkligas.

Christer Engman berättade för besökarna, att intresset var stort från de boende och även från de som tidigare bott i byn, för att lämna foton, som skulle få användas till bildspelet. Bygdegårdsföreningens styrelse hade ansökt om pengar hos Nordanstigs kommun och dess Utvecklingsfond, för inköp av en scanner för att kunna scanna in alla bilder. Ansökan beviljades.
Ett stort arbete påbörjades med att sammanställa, sortera och få en sammanhängande berättelse om vår kära by Sågtäkten, förr och nu.
Christer Engman som skött den tekniska delen har valt Vivaldis ”Årstiderna!” som musik på bandet. Elsie Bäcklund Sandberg är berättarrösten i bildspelet.
Det finns ett stort intresse att bevara kulturarvet, men också att utveckla byn Sågtäkten. Elsie berättade om den Utvecklingsgrupp som finns i byn och som målmedvetet arbetar för bl. a att det ska kunna byggas ett seniorboende i byn! Glädjande är att det finns en byggherre som är intresserad, vi bara hoppas att det kan bli möjligt!
Under kaffet med hembakt bröd, fortsatte samtalen med möjlighet att titta i Sågtäktsboken, som även fanns att köpa.

Lena Liljedahl från Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till Mona och Christer för det fina arbetet med bildspelet. Lena som inte bor i byn, kände sig rörd över att se det stora intresset i Sågtäkten, att bevara kulturarvet. Hon berättade hur hon själv besökt den by där hon växt upp och med sorg fått uppleva, hur saker har fått förfalla. Lena välkomnade också till kommande aktiviteter i Bygdegården, nu närmast ”Sagostund för vuxna”.
Kvällen avslutades med ett varmt tack till alla och visst var det så att vi kände historiens vingslag mycket tydligt, när vi vände hemåt efter den fina kvällen i gemenskap!
//Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg