Arkiv 2015

Avslutade aktiviteter 2015

Juldagsmorgon i Bergsjös kapell

Foto: Kjell Rudophi

Bergöns lilla fina fiskekapell, som vid den här årstiden är utkylt, bjöd ändå på värme och gemenskap på Juldagsmorgonen,.

Sågtäktens Bygdegårdsförening,i samarbete med ABF Hälsingekusten, stod för 3:e året i rad som arrangör där det på inbjudan stod, – Välkommen i vinterkläder!

Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg välkomnade de många besökarna till en stund av Julefrid, där kapellet smyckats med många ljus och med Julens färger på altaret.

Som inledning sjöng Tilda och Anna Häreskog Nu tändas tusen juleljus.

Därefter sjöngs unisont och Julevangeliet lästes och Anna Häreskog sjöng flera av Julens vackra sånger. Elsie Bäcklund Sandberg läste sin dikt Stjärnan och tillsammans sjöng Anna och Elsie Stilla Natt i stämmor.

Anna Häreskog avslutade med att sjunga den vackra sången Koppången.

Utanför fönstren sken marschallerna, det var bara snön som saknades.

Efter den fina korta gemenskapen i kapellet, välkomnades besökarna till Julkaffe med smörgås och hembakt bröd. Ett varmt tack riktades till besökarna med en önskan om en God fortsättning på Julen och ett Gott Nytt År!

Stilla Julkväll


Stilla Julkväll i Sågtäkten firade 10-års jubileum, en stund med sång, musik och dikter i Juletid av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg. Bygdegårdsföreningen bjöd på kaffe, glögg och pepparkakor.

Stilla Julkvällen kom till i ett samtal mellan Anna och Elsie om att vi människor borde lämna ”alla måsten ” åt sidan i den stressade tillvaron före Jul och istället få uppleva en lugn stund med de vackra Julsångerna och dikterna.

Tankar blev verklighet, med ett program med sång, musik och dikter, där Anna Häreskog sjunger de vackra gamla julsångerna och Elsie läser egna och andras dikter.

Anna Häreskog avslutade programmet med att sjunga O helga natt . Vi bar med oss sången i våra hjärtan när vi lämnade Bygdegården för att återgå till julförberedelserna.

Luciakaffe


De underbara barnen kom med ljus och värme som Lucia, tärnor, stjärngosse och tomte till Bygdegården den 13 december, där Anna Häreskog ackompan-jerade barnen på piano.

Det bjöds på vacker sång på både svenska och engelska och allt gav en försmak om att Julen är i antågande. Vi i publiken fick uppleva en stund av ljus gemenskap.

De medverkande fick varma applåder och Ingrid Rudh framförde Nöjeskommitténs varma tack till barnen, som fick var sin liten julklapp. Kaffe med hembakta Lussekatter och pepparkakor serverades efter avslutat program.

Adventscafé med Nordanstigs Manskör


Julstämning av stora mått blev det i Bygdegården, när årets Adventscafé traditionsenligt gick av stapeln med Nordanstigs Manskör under ledning av Kenneth Stare.

Bygdegården fylldes av oss alla som längtat efter skönsång och en stund med glädje och gemenskap i en mörk tid.

Nöjeskommittén, genom Elsie Bäcklund Sandberg, hälsade den stora publiken och kvällens gäster, Nordanstigs Manskör, varmt välkomna.

I pausen serverades kaffe och hembakt saffransbröd och det såldes åror med fina vinster.

Den stämningsfulla kvällen fortsatte efter kaffet och publiken önskade extra-nummer, som det också blev.

Ett varmt tack riktades till kören och till publiken med tillönskan om en Fridfull och Trevlig Adventstid och en God Jul och ett Gott Nytt År!

Teater i Bygdegården, 18 november 2015


Har tåget gått eller? – ett musikaliskt drömdrama om ett avgångsnederlag- med den rubriken samlades förväntansfulla besökare, den 18 november i Bygdegården, som förvandlats till en teatersalong.

Friteatern bjöd på en mycket underhållande och tänkvärd föreställning.

Nöjeskommittén uttryckte glädjen över att denna föreställning blivit möjlig, genom Nordanstigs Teaterförening, och stöd av Riksteatern Gävleborg, ABF Hälsingekusten och Hudiksvalls Sparbank. Glädjande också att så många kommit till föreställningen.

De tre medverkande, Mats Nolemo, Peter Danielsson och David Odlöw, fick ta emot publikens och Nöjeskommitténs varma tack för en mycket uppskattad föreställning och välkomnades tillbaka till vår Bygdegård.

Med glädjen och det tänkvärda från föreställningen gick vi hemåt med det påtagliga, kulturens stora betydelse för oss människor, för samhället och för livet!

”En kväll i Nepal”


Den 11 november tog Carina Aynsley besökarna i Bygdegården med på en resa till Nepal och berättade om livet före och efter jordbävningen. Carina har under fem år besökt landet nio gånger. Carinas stora engagemang började som en pilgrimsvandring. Sedan har hon återvänt som volontär till ett barnhem för flickor i Katmandu. Dit återvänder hon igen i januari.

Nepaleserna har drabbats svårt och har det mycket bekymmersamt, efter de två stora jordbävningarna tidigare i år och ett efterföljande monsunregn i tre månader. Befolkningen försöker att återgå till vardagen, efter allt det som hänt. Carinas bilder från tidigare resor och det senaste besöket för en månad sedan, gav en gripande bild av livet i Katmandu och skönheten hos de höga bergen i Himalaya.

Carina arbetar målmedvetet med att stötta kvinnliga företagare genom att köpa in kläder och sälja, så att dessa kvinnor kan fortsätta att sy, tillverka hattar, smycken m.m.

Nöjeskommitténs damer och Carinas man visade de färgglada vackra kläderna, vilket uppskattades av publiken. På bilden ser vi Ingrid Rudh i en virkad sjal och en tovad hatt från Nepal med Carina i bakgrunden.

Ett varmt tack framfördes till Carina för en mycket intressant, trevlig och tänkvärd kväll!

Kaffe, chokladkaka, melon och vindruvor serverades i pausen. Ett arrangemang i samarbete med ABF Hälsingekusten

Musikkväll med Nick Borgen, 23 oktober 2015


Vilken sång- och musikkväll det blev! Publiken bjöds på visor och ballader med Nick Borgens fina tolkning och framförande. Efter kaffe och smörgås blev det en härlig musikalisk resa både i ord och ton, genom Nicks långa artistliv.

Det blev en mycket uppskattad kväll, där det givetvis blev begäran om extranummer.

Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till Nick Borgen, för hans 4;e uppskattade besök i Bygdegården och ett varmt tack till publiken.

Hantverksdag 10 oktober 2015


Bygdegårdsföreningen bjöd in till den traditionella Hantverksdagen med elva utställare inne och tre ute som hade ett brett utbud på hantverk.

Det vackert stickade, broderade, målade, sydda, vävda, den kardade ullen, brödet efter de gamla recepten är länkar i en tradition.

Lilla salen i Bygdegården fylldes av besökare som i trivsam samvaro njöt av kaffe med hembakt bröd.

En dag med värme och gemenskap var slut för den här gången.

Surströmmingsfest 27 september 2015


Söndagen den 27 september bjöd Bygdegårdsföreningen in till Surströmmingsfest. Christer Söderberg från Nöjeskommittén hälsade alla hjärtligt välkomna.

Det blev en god och trevlig eftermiddag, där det sjöngs allsång ”Lovsång till Surströmmingen”! Efter maten fick deltagarna fundera på några kluriga frågor, allt medan kaffe och Sågtäktensbakelse dukades fram.

Sedan såldes åror, där det fanns fina vinster att hoppas på.

Den gemytliga eftermiddagen avslutades med information om kommande aktiviteter under oktober månad. Nöjeskommittén hälsade välkommen till dessa aktiviteter och framförde ett tack till alla som kommit.

Öppet hus i Bergöns kapell 18 juli 2015


Lördag den 18 juli bjöd Bygdegårdsföreningen in till Öppet Hus i Bergöns kapell i samarbete med ABF Hälsingekusten.

Elsie Bäcklund Sandberg informerade vid två tillfällen under dagen om kapellets historia.

Det fina lilla kapellet betyder mycket för många, är välbesökt och en plats där historiens vingslag blir tydliga. Kapellets byggnadsår är fastställt till 1636 genom dendrokronologiska undersökningar, alltså årsringsdatering av borrprover. En av stockarna hade 272 årsringar, vilket innebär att tallen började växa på Bergön år 1364.

Våfflor och kaffe med hembakt bröd serverades i kapellstugan.
Eftermiddagens sol gav guldskimmer över ett älskat kapell och över Bergön.

Stilla sommarkväll i Bergöns kapell


För 8:e året i rad välkomnade Bygdegårdsföreningen (i samarbete med ABF Hälsingekusten) till Stilla Sommarkväll i Bergöns kapell.

Kapellet var fullsatt när Anna Häreskog och Elsie Bäcklund bjöd på sång, musik och dikter i den vackra Sommarkvällen i det fina lilla kapellet. Huvuddelen av dikterna var Elsies egna dikter.

Den här gången bjöds på fin förstärkning med Bente Synnöve Nordström som spelade fiol till två av de sånger som Anna sjöng.

Vid den sista sången sjöng 10-åriga Tilda Häreskog så fint med mamma Anna, den vackra sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer.

Stunden i Bergöns kapell gav gemenskap, värme och stillhet och ro.

Elsie Bäcklund Sandberg framförde de medverkandes tack till alla som närvarat och tillönskade en skön och härlig sommar.

Efter avslutat program serverades kaffe med hembakt bröd både i kapellstugan och utanför i den vackra sommarkvällen som var varm och ljus. Nu är det äntligen sommar!

Författarafton med Anita Salomonsson, 25 maj 2015


Den 25 maj bjöd Bygdegårdsföreningen in till författarafton med Anita Salomonsson. Med stor glädje välkomnades Anita tillbaka till Bygdegården, till en ny efterlängtad författarträff.

Vidare uttryckte Elsie Bäcklund Sandberg sin stora beundran över Anitas författarskap, över hennes språk, som berör och lämnar spår. Nöjeskommittén är tydlig, Anita borde absolut tilldelas Augustpriset! Det tyckte också publiken och visade det med en varm applåd!

Under våren har en ABF-cirkel läst ”Oloflig beblandelse”, Anitas senaste bok. En gripande historisk roman om Sara Greta Persdotter, oäktingen från Furunäs och hennes livsöde.

Cirkeln lyfte frågor, tankar och reflektioner som de fick möjlighet att samtala med Anita om.

Anita började med att berätta om sitt författarskap, om hur böckerna kommit till. Oloflig beblandelse grundar sig på verkliga rättsfall, om kvinnornas situation.

Den spännande, givande kvällen som trollband publiken avslutades med ett varmt tack till Anita, samt med kaffe och hembakt bröd.

Sagostund för vuxna, 27 april 2015

Måndagen den 27 april arrangerade Bygdegårdsföreningen i samarbete med ABF Hälsingekusten Sagostund för vuxna.

Elsie Bäcklund Sandberg började Sagostunden med att berätta om författaren till kvällens berättelse, Ulf Nilsson. Hans novell heter ”Ett gammalt hus under himlen” och finns med i boken Noveller för Världens Barn.

Det blev en trivsam stund tillsammans och kvällen avslutades med kaffe och gott hembakt bröd.

Hantverksdag i Bygdegården, 21 mars 2015


Lördagen den 21 mars gick den traditionella påskmarknaden av stapeln i Bygdegården! Solen sken, fåglarna kvittrade och det var vår i luften. Till vår stora glädje kom det åter väldigt många besökare!

Brödet från vår egen bagarstuga tog snabbt slut. Tyvärr var det några som blev utan bröd, men tröstens ord till dem är att vi kommer att baka inför midsommar och ha försäljning. Dagen är inte bestämd än, men vi återkommer om detta på vår hemsida och via affischering.

Vår förhoppning är att alla utställare också är nöjda så att vi får se dem här igen på vår Höstmarknad, men först en underbar vår och en lång och härlig sommar!

Årsmöte i Bygdegårdsföreningen, 24 februari 2015

Protokoll från årsmötet finns att läsa under fliken
årsmötesprotokoll.

Semlor i Bygdegården, 15 februari 2015

Söndagen den 15 februari bjöd Bygdegårdsföreningen traditionellt in till semlor och kaffe i Bygdegården.

Det vackra vädret bidrog till att det efter söndagspromenaden smakade gott med hembakta semlor och kaffe, i trivsam samvaro! Genom fönstret gav solen en föraning om den underbara Vår som nu vi både väntar och längtar efter.

Musikcafé med Carl Erik Thörn, 13 februari 2015

Vilken kväll det blev fredagen den 13 februari i Bygdegården! Det blev minnenas kväll, där vi fick uppleva underbar sång och spelglädje av 60-70 talets Svensktoppskung, Carl Erik Thörn tillsammans med skönsjungande Adorena Thörn och pianisten Kalle Åkmark, känd från Rockfolket, som inte enbart spelade piano utan även bjöd på sång under kvällen!

Den stora publiken, fick glädjas åt en bred repertoar, där vi fick lyssna till många av Carl-Eriks låtar som varit på Svensktoppen, som ” Jag vill dansa med Dig”, ”När morgonen gryr”.

Efter kaffepaus med hembakt bröd fick publiken lyssna till mer sång och musik, där också Carl Erik och Adorena sjöng tillsammans.

Givetvis blev det önskemål om extra nummer och så blev det också, till publikens glädje! Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till de medverkande för den fina kvällen och till alla som kommit till Bygdegården.

Julgransplundring 17 januari 2015


Nu har julen dansats ut i Sågtäkten! Det blev en trivsam Julgransplundring med julgröt och smörgås. Efter gröten blev det dans kring granen, där vuxna och barn fattade varandras händer, dansade och sjöng de välkända och traditionella sångerna.

Skulle nu Tomten komma en gång till innan det blev dags för semester? Jo, visst kom han, den kära Bergsjötomten! Alla barnen samlades kring granen och det blev en fin stund. Barnen fick en godispåse och Tomten fick applåder som tack och ett paket hällbröd från Bagarstugan, som tack för besöket!

Kaffe med Sågtäktens bakelse serverades och det såldes åror med många fina vinster. Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till alla som kommit och välkomnade till kommande aktiviteter.