Arkiv 2014

Aktiviteter 2014

Juldagsmorgon 2014 i Bergöns kapell


Klockorna klämtade i Juldagsmorgonen som var kall men vacker, kallt var det också i Bergöns kapell men värmen fanns där genom ljusen, sången och gemenskapen!
Bygdegårdsföreningen, i samarbete med ABF Hälsingekusten, anordnade för tredje året i rad Juldagsmorgon med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.
Det blev sånger unisont samt sång av Anna Häreskog. Dikt och Julevangeliet lästes av Elsie Bäcklund Sandberg. Anna och Elsie sjöng också ”Stilla Natt” i stämmor.

Efter den korta stunden i kapellet, serverades kaffe med Julbröd i kapellstugan. Genom de iskristallprydda fönstren syntes ljuset från de många marschallerna som kapellvärd Kent Sandberg ordnat med och som i vinterlandskapet ramade in den fina Juldagsmorgonen.

Stilla Julkväll den 17 december 2014


För åttonde året i rad arrangerades Stilla Julkväll på Bygdegården i samarbete med ABF Hälsingekusten.
Publiken fick uppleva en stilla stund så här i Juletid med sång, musik och dikter av och med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg.
Det serverades kaffe, glögg och pepparkakor i trivsam samvaro.
Med en önskan om en God Jul och ett Gott Nytt År, avslutades den Stilla Julkvällen.

Luciakaffe, 14 december 2014


Ett litet men så fint Luciafirande det blev i Bygdegården söndagen den 14 december!
Tilda och Karl Häreskog, stod för ett program, där besökarna fick se och höra en tärna och pepparkaksgubbe i olika sånger, där också några av sångerna förstärktes av rörelser.
Barnen hade också pyntat scenen med liten julgran och julklappar.
Anna Häreskog ackompanjerade sina barn och sjöng också några sånger, ”vitklädd med ljus i hår”.
Besökarna gav varma applåder till de medverkande och Nöjeskommittén framförde ett varmt tack för den fina stunden. Därefter blev det kaffe med lussekatter och pepparkakor, precis som det ska vara!

Julmusikcafé


Julmusikcafé med underbar sång, musik och tänkvärda ord att stanna till inför blev verklighet i Bygdegården på Luciakvällen! Det var ”svensktoppsdrottningen” Ann-Cathrine Wiklander som mötte dansbandskungen Erik Lihm och det var fullsatt!
Under kvällen spelade Erik även på flygelhorn. Det bjöds på blandad musik, där många av sångerna var komponerade av Erik och texter skrivna av Ann-Cathrine. Fina egna julsånger sjöngs under kvällen.

I pausen serverades hembakt bröd och kaffe och sedan fick publiken åter, utöver sång och musik, lyssna till berättelser från ett händelserikt turnéliv och medverkan i olika sammanhang. Det blev extra nummer och de varma applåderna lät inte vänta på sig!

Adventscafé med Nordanstigs Manskör, 2 december 2014


Vilken härlig inledning på adventstiden det blev i Bygdegården den 2 december, då Nordanstigs Manskör åter medverkade vid Bygdegårdens traditionella Adventscafé! En höjdpunkt på året!
Nöjeskommittén välkomnade den stora publiken och manskören till kvällens konsert där kören sjunger för och med publiken.

Kaffe med hembakta adventsbullar och pepparkakor serverades och det såldes åror med möjlighet till fina vinster.
Efter kaffet fortsatte kören till publikens stora glädje. Givetvis blev det en begäran om att få höra ytterligare sånger. Det blev långa varma applåder som tack till Nordanstigs Manskör.

Gör din egen julkrans, 26 november 2014

Onsdagen den 26 november bjöd Nöjeskommittén in till en kväll för att själv göra sina egna julkransar. Det blev en mysig kväll, där vackra kransar skapades i trivsam samvaro. En fin tradition som skapats i Adventstid och som vi så gärna återkommer till!

Madelene Pihl tillverkade i år igen, två så fina kransar!

Sågtäktens Bygdegårds 40-årsjubileum, 22 november 2014


Vilken lyckad jubileumsfest! Lördagen den 22 november bjöds föreningens medlemmar in till 40-årsjubileum för Bygdegården.

Ordföranden Rose-Marie Pihl välkomnade gästerna och kvällens underhållare Käcken och Garefors. Det blev en härlig musikalisk resa som uppskattades stort av gästerna. God mat serverades och sedan var det dags för musikanterna att äntra scenen.

Elsie Bäcklund Sandberg höll ett jubileumstal om Bygdegårdens historia ända från tiden då det var bönhus och om föreningens arbete som ständigt bestått av medlemmarnas ideella engagemang. Talet avslutades med ett fyrfaldigt leve för fortsatta framgångsrika år.

Efter kaffe och jubileumstårta fortsatte den uppskattade underhållningen med både monologer av och med Simon Garefors och mera sång och musik bl. a. av Erik Käcks egna melodier, allt framfört med ett fantastiskt gitarrspel. Givetvis blev det flera extranummer!

Ordföranden avslutade kvällen med ett varmt tack till de medverkande. Vi gick hem i vintermörkret med insikten att det händer mycket där människor möts.

Filmkväll med Berndt Persson, 12 november 2014


Den 12 november visade Berndt Persson sina fantastiska naturfilmer i Bygdegården. Han tog med publiken till Hamra National Park med underbara vyer från urskogen och dess skönhet med blommor och djur.

Efter kaffet med hembakt bröd bjöds på ännu en intressant film Från hö till mjölk, förr och nu. Publiken önskade se ytterligare en film och vi fick ta del av vyer och arrangemang från en svunnen tid i Hudiksvall. Publiken visade sin uppskattning med varma applåder!

Ströms Bruksorkester, 22 oktober 2014


Onsdagen den 22 oktober bjöd Bygdegårdsföreningen in till Musikcafé med Ströms Bruksorkester. Det blev en mycket fin musikkväll där Bruksorkestern under ledning av kapellmästare Rolf Hedvall bjöd på en bred repertoar med flera musikstycken arrangerade av Rolf.

I pausen serverades kaffe med hembakt bröd. Därefter fick publiken åter njuta av Bruksorkestern, som är en av få i landet och som har sitt ursprung från slutet av 1800- eller början av 1900-talet och som till vår glädje lever vidare! Givetvis blev det önskemål om ett extranummer. Applåderna talade sitt tydliga språk!

Höststädning på Bygdegården

 
Vid årets höststädning hjälptes nio medlemmar åt att göra fint inne och ute i Bygdegården. Här är det Christer Söderberg, Håkan Rudh och Torbjörn Pihl som gör klar den tillbyggda vedboden medan Inger Andersson putsar fönster i bagarstugan. Efter avslutat arbete serverades deltagarna välförtjänt kaffe och smörgås.

Författarafton med Anita Salomonsson, 18 september 2014

Anita Salomonsson

Torsdagen den 18 september välkomnade Sågtäktens Bygdegårdsförening, i samarbete med ABF Hälsingekusten, till Författarafton med författaren Anita Salomonsson.

Nöjeskommittén uttryckte sin stora glädje över detta besök, som föregåtts av en bokcirkel kring en av Anitas böcker ”I enslighet framfödt”. Författaren skänkte ett exemplar av boken, som finns att låna i vårt bibliotek.

I en och en halvtimme trollband Anita Salomonsson publiken, med att berätta om både sitt författarskap, sina tidigare utgivna böcker och om den nya bok som kommer under våren 2015.

Anita Salomonsson fick frågor om den lästa boken som diskuterats i cirkeln. Det blev ett givande samtal om en berättelse som har berört, om det outtalade som förmedlats på ett enastående sätt och med ett alldeles eget språk! Anitas berättelse om kvinnoöden i 1880-talets Västerbotten griper tag – det handlar om tvångsgiften och skamkultur i vårt land och vi blir påminda om att det inte är så länge sedan.
Samtalen fortsatte under kaffet med hembakt bröd och många besökare lämnade Bygdegården med en signerad bok.

22-29 juni Nordic Song Festival

Stilla Sommarkväll i Bergöns kapell


I programmet för den Nordiska Sångfestivalen i Strömsbruk ingick Stilla Sommarkväll i Bergöns kapell den 25 juni.

Sågtäktens Bygdegårdsförening, i samarbete med ABF Hälsingekusten, stod som arrangör för kvällen, där Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg bjöd på ett sammanhållet program med sång, musik och dikter.

En hemlig tur hade anordnats ut till kapellet för de nordiska medverkande och initiativtagaren till Sångfestivalen, operasångerskan Gitta-Maria Sjöberg. Anna och Elsie bjöd dem på detta program före det ordinarie programmet, för att gästerna skulle hinna vidare till andra arrangemang.

Ett fullsatt kapell fick uppleva en Stilla Sommarkväll i vacker och skön sommarnatur. Efter kaffet i kapellstugan skildes vi åt i sommarkvällen. En av gästerna nämnde något om ro och stillhet i sitt inre efter kvällens arrangemang!

Loppis på Bygdegården, 17 maj 2014


Den första riktigt fina Vårdagen, lördagen den 17 maj välkomnade Bygdegårds-föreningen till Loppis i Sågtäktens Bygdegård! Många kom för att fynda bland skänkta saker, som föreningen tacksamt tagit emot. Trivsam samvaro blev det också över en kopp kaffe med hembakt bröd.

Allmän städdag på Bygdegården, 10 maj 2014


Lördagen den 10 maj var det åter dags för städdag i och vid Bygdegården och i Bagarstugan. Arton personer kom för att hjälpa till med att göra det vårfint på olika sätt. Efter avslutat arbete smakade det gott med korv och bröd och kaffe samt en stunds gemenskap.

Påskbuffé på Långfredagen

Markus och Madelene Pihl låter sig väl smaka av påsktårtan.

Som traditionen bjuder anordnade Sågtäktens Bygdegårdsförening en Påskbuffè på långfredagen den 18 april i Bygdegården. Nöjeskommittén välkomnade varmt till kvällen och inledde med att tillönska alla en Glad Påsk!

När den goda påskmaten låtit sig väl smaka, bjöd Elsie Bäcklund Sandberg på en sång och spelade därefter några sånger på elorgel och berättade lite kring varje sång och textförfattarna.

Därefter serverades hemgjorda marängtårtor. Så blev det dags för de populära årorna med många vinster, till en del skänkta av besökarna.

Hilding står inför valet av vinst på ”årorna”

Sagostund för vuxna, 10 april 2014

Elsie Bäcklund Sandberg läser

Sågtäktens Bygdegårdsförening inbjöd den 10 april till ABF Hälsingekustens arrangemang ”Sagostund för vuxna.” Elsie Bäcklund Sandberg läste ur boken, ”Sirila Gentlemän sökes” av Karin Brunk Holmqvist.
Sagostunden inleddes med att Elsie berättade lite om författarinnan till boken.
Besökarna fick under högläsningen njuta av kaffe och hembakt bröd, där ljusen på borden, det skrivna ordet och gemenskapen blev en kontrast till den kyliga aprilkvällen utanför Bygdegården.

Påskmarknad 5 april 2014


Lördagen den 5 april bjöd Sågtäktens Bygdegårdsförening in till den traditionella och välbesökta påskmarknaden i Sågtäktens Bygdegård.
Att Våren är kommen var alldeles tydligt, med många glada besökare till de stora antalet utställare både inne i Bygdegården och utanför. Allt präglades av hantverk och närproducerat.

I Bygdegårdens egen Bagarstuga var aktiviteten igång från tidig morgon, för att kunna erbjuda mjukt tunnbröd. Hällbrödet var bakat under veckan.

I lilla salen i Bygdegården blev det trivsam samvaro med kaffe, hembakt bröd och smörgås. Ett är säkert, det händer mycket när människor möts!

Pizzakväll med allsång

Christer Söderberg med gitarr

Lördagen den 29 mars inbjöd Bygdegårdsföreningen till Pizzakväll, där Christer Söderberg sjöng och spelade för och med publiken. Det blev en härlig kväll med välkända sånger att både sjunga med i och att lyssna till och publiken visade sin uppskattning med varma applåder!

Pizzorna som serverades hade Nöjeskommittén bakat och gräddat i Bygdegårdsföreningens fina bagarstuga.
Christer bjöd på mera sång och musik medan kaffe med hembakt kaka lät sig väl smaka.

Semlor 2 mars 2014


Hembakta semlor och kaffe serverades i Bygdegården när det inbjöds till god och trevlig samvaro söndagen den 2 mars. Ett 40-tal besökare lät sig väl smaka, av detta så goda vårtecken!

Musikcafé 19 februari


Hudiksvalls Spelmanslag stod för underhållningen på musikcaféet den 19 februari. Det gick inte ta miste på publikens uppskattning av den repertoar som Spelmans-laget bjöd på.

I pausen serverades kaffe med hembakt bröd och det såldes åror med fina vinster, innan Spelmanslaget fick avsluta kvällen. Efter ihärdiga applåder fick publiken njuta av ett extra musikstycke.

Julgransplundring 2014


Tomten kom tillbaka igen! Det fick de många barnen uppleva vid julgrans-plundringen lördag den 12 januari. Efter julgröt och dans kring granen var glädjen stor när Tomten plötsligt syntes i Bygdegårdens fönster.

Det blev ett fint samtal mellan barnen och tomten, där barnen berättade vad de fått i julklapp. Tomten fick också frågan om han kom med släden, men eftersom det var så lite snö, så gick det inte att åka släde, berättade han.

Sedan fick barnen sin efterlängtade godispåse och då blev det kramar till Tomten. Eftermiddagen avslutades med åror med fina vinster och kaffe med bakelse och Tomten fick också en julklapp av barnen.