Arkiv 2013

Aktiviteter 2013

Juldagsmorgon 2013 i Bergöns kapell


Det var många som kom till Bergöns kapell på juldagsmorgonen. I det kalla kapellet fanns värme och gemenskap och programmet inleddes med att Tilda Häreskog sjöng Nu tändas tusen juleljus. Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg stod för programmet med sång, musik och dikt. Efter de unisona julsångerna lästes Julevangeliet. Därefter serverades kaffe med hembakt bröd i kapellstugan. Snön saknades, men från kapellstugans fönster lyste adventsstakarna och utanför fanns också många marschaller kring kapellet, som gav julstämning i den tidiga juldagsmorgonen.

Nordanstigs Manskör 3 december 2013


Det var absolut fullsatt i Bygdegården när Nordanstigs Manskör sjöng för och med den stora publiken! Julstämningen infann sig omedelbart när kören bjöd på julens vackra sånger. Kvällen innehöll också kaffe med dopp och fina vinster för de som hade turen med sig vid försäljningen av åror. Nöjeskommittén uttryckte sin stora glädje över Nordanstigs Manskörs medverkan, en höjdpunkt för årets verksamhet, samt också glädjen över alla som kommit denna kväll! Publikens applåder avtog inte förrän kören framfört två extranummer.

Carina Aynsley om Nepal


En kväll som berörde blev det när Carina Aynsley visade bilder och berättade om sitt Nepal.
En fängslande berättelse och bilder, som började med en pilgrimsvandring i Himalayas berg och som resulterade i ett volontärarbete på ett barnhem för flickor, som drivs av Föreningen för Gatubarn i Nepal. Det blev skrämmande och rörande berättelser om gatubarnens situation, men också om så mycket kärlek och om barnhemmet stora betydelse för barnen och hur en människas engagemang, verkligen kan göra skillnad!

Filmkväll 10 oktober 2013

Ett drygt tjugotal personer träffades och tittade på ”Vardagsliv i Sågtäkten” filmad av Rune Persson. Efter filmen samspråkades det över en kopp kaffe med smörgås.

Höststädning 5 oktober 2013

En städdag på Byggis i fint höstväder. En del krattade…

 

andra rensade …

vissa renoverade …

och vann sina grannars beundran.

Musikcafé 27 september 2013


Stämningen var hög på fredagens musikcafé när Käcken och Garefors underhöll. Erik Käck och Simon Garefors bjöd på en musikalisk resa av stora mått, från finstämda visor och ballader till medryckande schlagers och svängig rock. Många stora skratt lockades fram av en enastående monolog framförd av Simon Garefors.
Och visst kändes det väldigt fint med att i höstkvällen och den stämning som fanns i Bygdegården, få lyssna till Erik Käcks ”Mitt Hälsingland!” Publiken visade sin stora uppskattning över kvällen med stående ovationer och fick också höra flera extra nummer.

Surströmmingsfest 14 september


Höstens första evenemang var den årliga, efterlängtade Surströmmingsfesten. Det blev en trevlig eftermiddag, med den Norrländska läckerheten och trivsam samvaro!
Efter maten blev det lite kluriga frågor att fundera över, där alla deltagare engagerade sig stort i att hitta rätt svar på frågorna, inte helt enkelt. Givetvis blev det pris till de två som hade de bästa resultaten.
Vid kaffet med ”Sågtäktens bakelse” såldes åror och många glada vinnare blev det!
Deltagarna lämnade den härliga doften i Bygdegården och gick ut i den ljumma septemberkvällens underbara månsken.

Filmkväll, 5 september 2013

Den 5 september visades filmen ”Visions of Hawaii”. Kvällen inleddes av Jan-Åke Olofsson.

Öppet hus i Bergöns kapell, 20 juli 2013


Lördagen den 20 juli inbjöd Sågtäktens Bygdegårdsförening till Öppet Hus på Bergöns kapell med information om kapellets historia.
Elsie Bäcklund Sandberg berättade vid två tillfällen under dagen om det fina lilla kapellet. Med hjälp av dendrokronologiska undersökningar, alltså årsringsdateringar genom borrprover, har byggåret fastställts till 1636. En av stockarna i kapellet har 272 årsringar, vilket innebär att den tallen började växa på Bergön år, 1364.
Kapellet bär på en intressant historia, väl värd att bli berättad och lyssnad till. Under dagen fanns våfflor, kaffe och hembakt bröd att njuta av i Kapellstugan.

Stilla sommarkväll i Bergöns kapell, 29 juni 2013


Bergöns kapell var fullsatt till sista bänkrad när Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten för sjunde året i rad inbjöd till Stilla Sommarkväll lördag den 29 juni.
Det blev en stilla och stämningsfull kväll, där Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg bjöd på sång, musik och dikter i ett sammanhållet program.


Kaffe och hembakt bröd serverades utanför och inne i kapellstugan efter avslutat program.

Musikcafé Nick Borgen, 19 april 2013


Fredagen den 19 april underhöll Nick Borgen med en Beatleskväll på Bygdegården. Den musikaliska resan innehöll många godbitar ur Beatles´ produktion och i kaffepausen bjöds besökarna på en film om den välkända popgruppen.
Som avslutning på musikcaféet framförde Nick Borgen sin egen ”We are all the Winners”, helt enligt publikens önskemål.

Påskbuffé 2013


Vid Påskbuffén på Långfredagen njöt ett 50-tal besökare av god mat och fin musikunderhållning.
Syskonen Ingrid och Karin bjöd på ett fint musikstycke på klarinett och trombon. Det blev varma applåder till de båda. Karin har spelat trombon i bara fem veckor och stod nu på scen och spelade med sin syster. Härligt!
Vendela Berglund bjöd därefter på vacker sång till gitarr med en varierad och uppskattad repertoar och till publikens glädje, blev det ett extra nummer. Vendela önskades ett varmt lycka till, då hon deltar i Artist Camp i Hudiksvall.
Eftermiddagen avslutades med kaffe och hembakta tårtor och åror med många fina vinster.

Filmkväll 28 februari 2013

Ett 20-tal besökare kom till bygdegården och såg filmen ”Sharkwater”.

Musikcafé med Kulturskolan, 21 februari 2013


Den 21 februari gästades Sågtäktens Bygdegård av elever och lärare från Kulturskolan i Hudiksvall. De duktiga ungdomarna bjöd på ett brett utbud som framfördes på olika blåsinstrument i olika konstellationer. Givetvis fanns också önskemål om ett extra nummer, i vilket alla musikanter spelade tillsammans.

Hembakade semlor, 10 februari 2013

Söndagen den 10 februari serverades kaffe och finfina semlor på Bygdegården. Under tre timmar såldes ca 40 st. av de goda bullarna.

Premiärvisning av Sågtäkten förr och nu, 23 januari 2013


En stor publik kom den 23 januari för att se premiärvisningen av bildspelet ”Sågtäkten förr och nu, byn mellan hav och skog”. Mona Kanzler och Christer Engman har gjort ett gediget arbete för att detta bildspel skulle kunna förverkligas.


Mona gav en bakgrundsbild över hur arbetet startade, med insamling av bilder från både bybor och de som tidigare bott i byn. Bygdegårdsföreningen ansökte om och beviljades pengar från Kommunstyrelsens utvecklingsmedel i Nordanstigs kommun för att kunna inköpa en scanner för att scanna in alla de bilder som hade lämnats in.
Därefter har bilderna sorterats och valts ut så att bildspelet har blivit en sammanhängande skildring om Sågtäkten förr och nu. Bilderna kompletteras med en text som läses av Elsie Bäcklund Sandberg, och med musik av Vivaldi.
Publikens uppskattning märktes inte minsta av att så många ville beställa egna exemplar av bildspelet.

Julgransplundring, 12 januari 2013


Lördagen den 12 januari var det julgransplundring i Bygdegården.
Det blev en mycket trivsam eftermiddag där deltagarna fick lyssna till Ingrid som spelade klarinett och Maryam som spelade fiol. Syskonen Ingrid, Karin och Hilda sjöng en sång tillsammans.
Många danser dansades kring granen och den traditionella julgröten serverades med smörgås. Och till kaffet blev det ”Sågtäktens bakelse”.
Glädjen var stor när Bergsjötomten kom på besök. Alla barnen samlades kring granen och det blev en mysig pratstund och barnen fick var sin godispåse. Tomten fick också ett paket, som