Arkiv 2012

Juldagsmorgon 25 december 2012


I ett vinterskrudat Bergö kapell anordnades Juldagsmorgon. Marschaller och ljus välkomnade de 25-tal besökare som hade hörsammat föreningens inbjudan.

Efter den inledande psalmsången Hosianna, sjöng Tilda Häreskog snart 8 år, två sånger om julen. Vidare innehöll programmet sånger med Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg, samt Julevangeliet som lästes av Elsie. Juldagsmorgon i kapellet avslutades med att deltagarna tillsammans sjöng Det är en ros utsprungen.

Därefter serverades kaffe med dopp i kapellstugan.

Stilla Julkväll 18 december 2012


Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg framförde musik och dikter i juletid. Det blev en stämningsfull kväll med ljus och värme, en kväll där alla ”måsten” lades åt sidan. Istället fick sångerna och dikterna ge en försmak av den högtid som nu väntar.

Programmet avslutades med önskemål om att få höra Stilla Natt i stämmor en gång till och som slutpunkt framförde Anna Häreskog O helga natt.
Kvällen avrundades med kaffe, glögg och pepparkakor och besökarna tillönskades en God Jul och ett Gott Nytt år!

Luciakaffe 16 december 2012


Underbara Lucior och Stjärngossar kom med ljus och värme till Sågtäktens Bygdegård. Markus Pihl, Karl Häreskog, Tilda Häreskog och Madelen Pihl bjöd publiken på många fina sånger. Efter Luciatåget, blev det fika med hembakta Lussebullar och pepparkakor och en trevlig samvaro.

Julkransar, 28 november 2012


Flinka fingrar skapade juldekorationer den här onsdagskvällen i november. Samtal, skratt och kaffe hanns också med.

Adventscafé, 27 november 2012


Vilken inledning det blev på adventstiden! Adventsljusen lyste redan i bygdegårdens fönster när Nordanstigs Manskör för 6:e året i rad sjöng för och med den mycket stora publiken. Julstämningen blev så påtaglig när kören framförde de kända, vackra julsångerna.

I pausen serverades hembakt Adventsbulle och pepparkakor. Åror såldes också med många fina vinster. Den stämningsfulla kvällen avslutades med flera bejublade extranummer.

Naturfilm av Berndt Persson, 14 november 2012


Berndt Persson visade sina egna filmer på temat Djur och natur. Först blev det genom kameralinsen ett besök till den vackra nationalparken Hamra i Ljusdals kommun. Under kaffepausen ställdes många frågor till Berndt, om de olika djuren och hans stora intresse att fånga allt med sin filmkamera. Som avslutning visades En vintersaga, med natur i vinterskrud.

Bokcirkel


Här sitter sju av bokcirkelns tolv deltagare och diskuterar innehållet i ”Kaffe med rån” av Catharina Ingelman-Sundberg. Deltagarna träffades vid sex tillfällen under oktober-november.

Musikcafé, 9 november 2012


Gilbert Spång underhöll publiken med sång, minnen och historier. Repertoaren spände mellan visor och välkänd dansmusik.

I pausen serverades kaffe med hembakt bröd och den som hade tur kunde ro hem fina vinster på försålda åror. Gilbert avslutade kvällen med att framföra ”Hälsingland mitt eget land”.

Sagostund för vuxna, 24 oktober 2012


Elsie Bäcklund Sandberg läste ur ”Rosa Elefanter” av Karin Brunk Holmqvist.

Öppet hus i bagarstugan, 23 oktober 2012

23 oktober var det öppet hus i bagarstugan. Där kunde man prova på att baka hällbröd med hjälp av rutinerade handledare.

Skörde- och Hantverksdag,  20 oktober 2012

Elva utställare fanns på plats vid Bygdegården näst sista lördagen i oktober. Intresserade besökare handlade lokalproducerade matvaror och hantverk. Många passade också på att dricka kaffe med smörgås och hembakat bröd.

Allsång med Hästskoteatern från Dorotea,  28 september 2012


Bitten Sjöström och Roland Blomqvist bjöd på ett mycket fint allsångsprogram med gamla välkända visor av bl. a. Evert Taube och Dan Andersson. Allsången varvades med inslag av ”olika gästartister” som Bitten och Roland gjorde i olika skepnader.
Förutom sång och musik, spisades hembakt bröd och kaffe.

Takrenovering

 
Stort tack till alla som bidragit med tid, kunskap och ideellt arbete!

Öppet hus i Bergöns kapell, 15 juli och 4 augusti 2012


Den 4 augusti, liksom den 15 juli, inbjöd Sågtäktens Bygdegårdsförening till Öppet Hus på Bergöns kapell. Elsie Bäcklund Sandberg berättade engagerat om kapellets historia. Besökarna fick veta att kapellets byggår är fastställt till 1636 och att de gamla handlingarna som har hittats i kapellet nu finns på Landsarkivet i Härnösand. Vidare berättades bl. a. om hur kapellet tidigare har använts av de boende på Bergön och att det numera är ett omtyckt dop- och vigselkapell.

Under dagen serverades kaffe med hembakt dopp, våfflor och smörgåsar i kapellstugan.

Stilla sommarkväll i Bergöns kapell, 30 juni 2012

Det var fullsatt i Bergöns kapell när Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg bjöd på sång, musik och tankar i sommarkvällen, den sista juni. Efter stunden i kapellet fortsatte samvaron med kaffe och hembakt bröd i kapellstugan och på ”kyrkbacken”.

Vårstädning den 12 maj 2012


Lagom till lördagens fejande upphörde regnet och föreningens medlemmar kunde arbeta i solens sken.

   
Det gjordes fint ute och inne i bygdegård, bagarstuga och förråd.

Musikcafé med Janne Önnerud den 4 maj 2012


Det var fullsatt i bygdegården när föreningen arrangerade Musikcafé med Janne Önnerud.

Det blev en minnenas afton med känslor och nostalgi, när publiken togs med på en musikalisk resa från 60-talet och framåt. Den stora publiken sjöng med och klappade takten till de många av Jannes sånger, som funnits med på Svensktoppen.

Efter paus med kaffe, smörgås och hembakt bröd, fortsatte kvällen med ytterligare sånger och med en stämning som gav mersmak. Givetvis blev det ett extra nummer, till publikens glädje. Janne Önnerud fick som avslutning, varma och långa applåder för den fina musikaliska kvällen i Sågtäkten!

Sagostund för vuxna den 24 april 2012

Elsie Bäcklund Sandberg läste ur boken ”Potensgivarna” av Karin Brunk Holmqvist. Ett smakprov för att locka till fortsatt läsning på egen hand under den sommar, som vi nu alla väntar på! Det blev en trivsam stund där besökarna serverades kaffe med hembakt bröd, som kunde avnjutas under högläsningen.
Arrangemanget var ett samarbete mellan ABF Hälsingekusten och Sågtäktens Bygdegårdsförening.

Påskbuffé, 6 april 2012

Det var många som kom till Sågtäktens Bygdegård den 6 april, till den traditionella Påskbuffén. Nöjeskommittén uttryckte sin stora glädje över detta och välkomnade alla till en eftermiddag med mat, gemenskap och underhållning.


För underhållningen stod Nils Karlsson från Strömsbruk, som sjöng och spelade gitarr. Nils framförde även sånger som han själv har skrivit, trots att han bara är 12 år. Nöjeskommittén, genom Elsie Bäcklund Sandberg framförde ett varmt tack till Nils och bad publiken att lägga namnet Nils Karlsson på minnet, för honom kommer vi att få höra talas om! Publiken visade sin uppskattning till Nils, genom varma applåder.

Kvällen avslutades med kaffe och hembakt tårta och med åror och mycket fina vinster som gick i Påskens och Vårens tecken. Slutligen tillönskades alla en riktigt Glad Påsk!

Påskmarknad den 24 mars 2012

Lördagen den 24 mars välkomnade Sågtäktens Bygdegårdsförening ett flertal utställare med lokalt producerade varor till den traditionella Påskmarknaden i Bygdegården.


De många besökarna kunde genom utställarnas olika erbjudanden förnimma den kommande påsken, med det som bland annat brukar finnas på påskbordet. Likaså fanns spännande hantverk av olika slag att köpa från lokala tillverkare.


Hällbröd och mjukt bröd från den egna bagarstugan fanns också att tillgå.


För en stunds trivsam samvaro serverades kaffe, smörgås och hembakt kaffebröd. Allt kunde avnjutas med en dukning i påskens gula färger.

Passionsgudstjänst den 12 mars 2012

   
Det har blivit näst intill en tradition, att församlingen inbjuder till Passionsgudstjänst i Sågtäktens Bygdegård, så även år. Måndagen den 12 mars välkomnade Åsa Oreland, komminister i Harmånger, Jättendal och Gnarps Samfälligheter, besökarna till Passionsgudstjänsten. Kantor var Ulla Hedman.

Sågtäktens Bygdegårdsförening stod för serveringen av kaffe med hembakt bröd.

Semmeldags den 3 mars 2012


Semlor och det vackra vårvintervädret lockade många till Bygdegården den 3 mars. Besökare i alla åldrar njöt av de goda, hembakade semlorna.

Showgruppen Ändåba, 24 februari 2012


Vilken show det blev i Sågtäktens Bygdegård fredagen den 24 februari då Showgruppen Ändåba från Hudiksvall förgyllde kvällen!

Det var Bygdegårdsföreningen som bjöd in till en kväll med Ändåba och de bjöd publiken på en trivsam underhållning med ett brett register. Det blev också ett extranummer, för det ville publiken höra!

Efter Showgruppens framträdande serverades smörgås, kaffe och kaka. Nöjeskommittén informerade besökarna om kommande aktiviteter i Bygdegården. Våren är fylld av olika aktiviteter som publikens välkomnades till, nu närmast semlor och kaffe lördag den 3 mars, förhoppningsvis efter en härlig promenad i solskenet!

Sagostund för vuxna den 25 januari 2012

Den 25 januari 2012 läste Elsie Bäcklund Sandberg en novell ”Orättvisorna” av Anita Salomonsson medan besökarna drack kaffe med gott fikabröd.
”Sagostund för vuxna” arrangeras av Bygdegårdsföreningen i samarbete med ABF Hälsingekusten, som i år fyller 100 år. Det var redan 2001 som Elsie började med sagostunderna i Sågtäkten som alltid drar en trogen lyssnarskara. I sommar är hon inbjuden till högläsning på Skansen i Stockholm i samband med ABF-firandet där.

Vem är vem? 18 januari 2012

Ett 20-tal Sågtäktenbor träffades den 18 januari 2012 för att titta på gamla bilder på människor och miljöer i Sågtäkten. Bygdegårdsföreningen har samlat in bilderna och scannat dem för att dokumentera byns historia. Tanken är att det skall bli ett bildspel så småningom. Men först gäller det att identifiera människorna och miljöerna. Många frågetecken kunde rätas ut under kvällen. Så visste man t ex vilka personerna var som deltog i bussresan ovan på 1960-talet. Förhoppningsvis stimuleras fler bybor att leta hemma i lådor och album med gamla foton som föreningen kan få låna och infoga i projektet.

Julgransplundring 2012, 14 januari 2012


Döm om barnens förvåning och förtjusning när det dök upp 11 riktiga tomtar på julgransplundringen i Bygdegården den 14 januari 2012. Barnen berättade om vad de fått i julklapp och vad de önskade sig för nästa år. Ja, det blev en riktig julfest med godispåse och lotteri, dans kring granen och god rigrynsgröt. Även vi vuxna njöt av den goda maten och den härliga tårtan till kaffet.