Arkiv 2009

Aktiviteter 2009

Stilla Julekväll den 20 december 2009

Ett 30-tal personer trotsade snövädret på söndagen och tog sig till Bygdegården för att fira en Stilla Julekväll. Det har blivit tradition att Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg bjuder in till tankar, musik och sång inför julen. I varm gemenskap bjöds åhörarna på kaffe, glögg och pepparkakor medan Anna spelade och sjöng de kända julsångerna och Elsie läste julevangeliet och andra texter med anknytning till julen. Framträdandet avslutades med att Anna och Elsie sjöng Stilla natt tvåstämmigt och önskade alla närvarande en riktigt God Jul.

Luciakaffe

Lucia firades traditionsenligt i Bygdegården under medverkan av byns barn och barnbarn. Goda hembakade saffransbullar och pepparkakor serverades av Nöjeskommittén. Här är de duktiga luciorna, stjärngossarna och lilltomten i full aktion.

Adventscafé den 1 december 2009

Nordanstigs Manskör gav en bejublad adventskonsert i Bygdegården den 1 december. Det var fjärde året i rad som folk från Sågtäkten och närliggande byar fick njuta av körens sångarglädje. Stora salen fylldes snabbt med besökare som med glatt mod satsade en slant på de rikliga lotterivinsterna medan man drack kaffe och åt gott hembakat saffransbröd och pepparkakor. En hellyckad kväll!

       

Julpyssel för barnen den 28 november 2009

Ett stort tack till Åsa Jonsson och Lena Brännström som ordnade julpyssel i Bygdegården för barn och barnbarn. Här är några bevis på att det var full fart på tillverkningen av tomtar i alla former.

 

Filmkväll 4 november 2009

Den 4 november visade fotografen Berndt Persson underbart vackra naturfilmer i Bygdegården. En föreställning som blev mycket uppskattad.

Nya bokhyllor

TilI den gamla ”sminklogen” bredvid scenen har styrelsen inskaffat nya bokhyllor. Där ryms nu all skönlitteratur och övriga böcker som Bygdegårdsföreningen har fått till skänks. Låna gärna. Läs mer om vilka böcker som finns och hur man lånar under fliken bibliotek.

”Mannen från Malmberget”, 21 oktober 2009

”Vilken kväll! Skådespelare Göran Forsmark trollband en stor publik i Sågtäktens Bygdegård den 21 oktober med föreställningen – Mannen från Malmberget, ett arrangemang av Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten.
Göran Forsmarks förmåga att i en monolog ge publiken en fullständig bild av händelserna i Malmberget och den personliga resa som mannen gjorde, var helt underbar!
Upplevelsen av kvällens föreställning stannade länge kvar och över kaffe och hembakt bröd fanns värmen och gemenskapen, medan mörkret sänkte sig över byn,” berättar Elsie Bäcklund Sandberg.

Årets Hantverksdagar

Vinnare i tävlingen ”Gissa hur många maskor?” blev Stig Alexandersson från Lingarö som gissade på 1975 maskor. Han kom närmast de 2162 maskor som den lilla röda asken gjord av snören bestod av. Vi säger grattis till vinnaren som får asken! Stickerskan Gunn Olsson skänker hela behållningen av tävlingen till Bygdegården. Den drog in 360 kr!


Inför årets hantverksdagar bakades det både mjukt och hårt tunnbröd i den nyrenoverade bagarstugan. Här är Jan-Åke Olofsson i full färd med att grädda brödet. Fler bilder från bakandet ligger under fliken Bildgalleri 2009.


Ett dussin hantverkare ställde ut sina alster till försäljning. Här fanns såväl vackra trätavlor med fåglar, broderade handdukar, ”tuttkuddar” som syltad squash och rabarberchutney förutom det goda tunnbrödet och läckra chokladbiskvier att köpa. Bygdegårdens nöjeskommitté serverade kaffe med hembakat läckert fikabröd. För en tia kunde man köpa en lott med chans att vinna bl a ett vackert lapptäcke. Se fler bilder i Bildgalleri 2009.

Musikkväll 30 september 2009

Vilken sångarglädje! PRO Stocka, Ström, Harmångers Sång och Musikgrupp bjöd på en härlig kväll den 30 september. Vi hoppas få uppleva detta igen vid ett senare tillfälle!
Vi säger Välkommen tillbaka!
Här är några bilder från evenemanget.

 

Värmepumpar

Vi har nu fått luft-luft värmepumparna installerade. Återstår bara att köra igång dem när kylan kommer. Då kan vi ha grundvärme i huset och inte vara lika beroende av att någon eldar i kaminerna. En fläkt sitter i stora salen och den andra i lilla salen.

Bytraktorn såld

Bytraktorn med ”tillbehör” som stått på Bygdegårdens mark har sålts och transporterats till ny ägare i Sörberge, norr om Sundsvall.

Stilla sommarkväll i Bergöns kapell, 27 juni 2009

 

Lördagen den 27 juni höll Anna Häreskog och Elsie Bäcklund Sandberg en stilla sommarkväll med tankar, sång och musik i kapellet. Kaffe serverades i Sågtäktens Bygdegårds regi.

Konstcafé 21-22 april 2009

21-22 april hade Aqua-gruppen konstcafé i Byggis i samarbete med Bygdegårdsföreningen . Akvareller målade av sex damer i Nordanstig ställdes ut till försäljning. Kaffe med hembakat bröd serverades.

Vårstädning på Byggis 9 maj 2009

Lördagen den 9 maj städades det på Byggis. Lådor, skåp och förråd inventerades och gammalt skräp städades bort. Fönstren putsades och golven svabbades. Utomhus var krattorna i full sving och blomsterlanden rensades. 22 bybor deltog i arbetet. Efter väl förrättat värv bjöd Bygdegårdsföreningen på grillad korv, dricka och kaffe.

   

Brödbak för Cancerfonden


Robban och Gert kom inte och bakade men brödbak blev det ändå. Nöjeskommitténs ordförande Elsie Bäcklund Sandberg och Maud Frestadius bakade underbart mjukt tunnbröd tillsammans med Rose-Marie Pihl. Brödet inbringade 2 650 kr som oavkortat går till Cancerfonden.

Uppfräschad bagarstuga


Bagarstugan har genomgått en renovering under våren. Nya fräscha vita väggar invändigt och nya skåp. Så här snyggt och prydligt ser det ut nu tack vare en insats från några av byns herrar.

Sågtäktens Bygdegårdsförening bedriver en mängd aktiviteter i ”byn mellan hav och skog”. Läs mer om föreningen, byn och dess invånare här på hemsidan.

Nya böcker har skänkts av en privatperson. Listan över nytillkomna böcker uppdaterades den 13 mars 2009. Se vidare under rubriken Bibliotek.

”Påskägget” ur boken ”Osalig längtan”

På onsdagskvällen den 18 februari läste Elsie Bäcklund Sandberg med stor inlevelse novellen ”Påskägget” ur en bok av Anita Salomonsson från Hjoggböle i Västerbotten (samma by för övrigt som författaren Per Olov Enquist kommer ifrån). Ett 30-tal personer lyssnade och drack kaffe med bl. a. goda smörgåsar.

Årsmöte 10 februari 2009

Vid årsmötet invaldes nya styrelseledamöter. Se årsmötesprotokoll.

”Vem är vem?” 27 januari 2009


27 januari visade Sturla Einarsson gamla bilder från Sågtäkten i Bygdegården. Ett 20-tal bybor (och ”utsocknes”) ställde upp och berättade om vilka personer, hus och situationer som bilderna föreställer. Goda kakor och kaffe serverades av Nöjeskommittén.

Diskussion om Bygdegårdens framtid, 19 januari 2009

Ett 20-tal Sågtäktenbor samlades den 19 januari för att diskutera Bygdegårdens framtid. Tonvikten lades på att konkretisera idéer som kommit fram vid höstens OPERA-kväll. Resultatet av diskussionen blev att ett antal arbetsgrupper bildas. Dessa kommer att presenteras vid Bygdegårdens årsmöte den 10 februari.

Julgransplundring 10 januari 2009


Den sedvanliga julgransplundringen gick av stapeln den 10 januari.
Ett 20-tal barn i alla åldrar dansade runt granen till levande musik. God risgrynsgröt med smörgåsar serverades av Nöjeskommittén till såväl barn som föräldrar. Den riktige tomten kom på besök och delade ut gottpåsar till alla barne